Microsoft verovert markt antivirussoftware

© PXimport

Microsoft verovert markt antivirussoftware

Computer accessoires

Geplaatst: 15 juni 2011 - 07:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:35

Redactie

Microsoft Security Essentials is hard op weg om het populairste antiviruspakket voor Windows te worden. Het gratis pakket staat bij metingen van marktvorser OPSWAT aan de top.

Security Essentials is nog geen drie jaar op de markt, en aanvankelijk leek het geen voet aan de grond te krijgen. Studies lieten zien dat Microsoft Security Essentials zich op geen enkele wijze kon meten met betaalde oplossingen. Maar nu is Microsoft na Avira, AVG en Avast de belangrijkste leverancier van antivirussoftware. Meer in het algemeen lijkt de opmars van gratis antivirussoftware niet meer te stuiten.

Snelste groeier

Inmiddels is de situatie heel anders komen te liggen: de software mag dan niet op alle punten even goed scoren, maar Microsoft Security Essentials is inmiddels wel het snelst groeiende antiviruspakket ter wereld. Althans, volgens een analyse van OPSWAT.

Gemeten naar product, heeft Microsoft Security Essentials wereldwijd een marktaandeel van 10,66 procent, direct gevolgd door Avira Antir Personal (10,18 procent) en Avast Free Antivirus (8,66). Betaalde oplossingen zoals die van McAfee, Trend Micro en Kaspersky zijn duidelijk op hun retour.

De ontwikkelingen hebben directe gevolgen voor het marktaandeel van de antivirusbedrijven. In de VS is Microsoft nu de belangrijkste aanbieder van antivirusproducten; wereldwijd staat Microsoft op de vierde plaats, na Avast, AVG en het Duitse Avira. Avast verloor in het laatste kwartaal marktaandeel, en daarvan heeft Microsoft kennelijk geprofiteerd. OPSWAT denkt dat de makkelijke installatie een belangrijke overweging is voor het gebruik.

Eenvoudige variant

Tot voor enkele jaren geleden was het nog gebruikelijk dat antivirusbedrijven geld vroegen voor het bijwerken van antivirus updates. Ook tuigden ze hun programma's op met steeds meer toeters en bellen, die de pc vaak traag maakten. Microsoft koos voor een andere strategie: enkele jaren terug werd het betaalde Windows LiveCare ingeruild voor een meer eenvoudige gratis variant. Men de toenemende zorg over de beveiliging van Windows wilde Microsoft gebruikers een basisbescherming bieden, met name in Derde Wereld-landen, waar het gebruik van antivirus software niet erg groot is.

De opmars van gratis antivirussoftware betekent wel dat antivirusbedrijven voortaan andere markten moeten aanboren die wel geld opbrengen, zoals de beveiliging van smartphones. Hoewel het marktaandeel van Symantec, McAfee en Trend Micro op het gebied van antivirussoftware slinkt, hebben deze bedrijven niet echt te lijden onder de trend. Volgens Gartner zit er namelijk nog steeds wereldwijd groei in (zakelijke) beveiligingssoftware. Deze markt groeide vorig jaar wereldwijd tot 16,5 miljard dollar, een toename van 14,7 miljard. De traditionele bedrijven zijn daar nog steeds sterk vertegenwoordigd. De top 3 wordt aangevoerd door de grote drie Symantec, McAfee en Trend Micro.

Live Messenger

OPSWAT constateert nog een opmerkelijke trend op een ander terrein: Windows Live Messenger blijkt inmiddels wereldwijd het populairste chatprogramma en laat Skype en Yahoo Messenger ver achter zich. Het marktaandeel van Windows Live Messenger bedraagt 40 procent. Skype heeft een marktaandeel van 27,39 procent en Yahoo blijft steken op 15 procent. Wereldwijd heeft AOL Instant Messenger nauwelijks nog iets te betekenen, en ook Google Talk en ICQ komen niet verder dan 2 tot 3 procent. De cijfers zijn opmerkelijk omdat Windows Live Messenger niet standaard meer op Windows is geïnstalleerd, zoals in het verleden.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000