Met bookmarklets zoek je sneller zonder Google

Met bookmarklets zoek je sneller zonder Google

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 6 september 2022 - 11:01

Aangepast: 16 september 2022 - 13:11

Zoekmachines zoals Google kunnen ons – in veel gevallen – snel bieden wat we zoeken. Maar als je een video op YouTube of product op Amazon zoekt, dan kun je ook eerst naar die website gaan en dan een zoekopdracht uitvoeren. Als je weet op welke site je iets nodig hebt, dan is er nu nog een snellere manier.

En als we ergens een chronisch gebrek aan hebben, dan is dat wel tijd. Daarom is het goed om te zien dat er alternatieven bestaan. Het alternatief waar we het nu over hebben, werkt per website en dus niet als een soort vervangende zoekmachine. Maar wellicht word je daardoor wel minder afhankelijk van Google of een andere zoekmachine. Met dit trucje zoek je direct op een website, vanuit een linkje dat je opslaat tussen je favorieten of op je favorietenbalk. Maak kennis met bookmarklets.

Sites doorzoeken met bookmarklets

Wat is een bookmarklet precies? Dit zijn regels code waarmee je een specifiek commando uitvoert binnen een browser. Zoekopdrachten uitvoeren is één van die commando’s en waarschijnlijk meteen het handigste commando dat je kunt vinden. Door bookmarklets toegankelijk op te slaan binnen je browser, kun je middels één druk op de knop veel sneller websites doorzoeken. Zoek je iets op Amazon? Druk op de knop, vul je opdracht in en druk op Enter. Ben je op zoek naar een specifieke video op YouTube? Druk op de knop, vul je zoekopdracht in en druk op Enter. Je hoeft dus niet eerst naar de website te gaan die je wil gebruiken en hoeft de opdrachten ook niet via Google uit te voeren.

Bookmarklet voor Spotify

Je hebt hiervoor wel de specifieke coderegels nodig. Per website verschilt de regel; hieronder hebben we een aantal voorbeelden voor je klaargezet. Het enige dat je hoeft te doen, is een code te kopiëren in de url-balk van je browser en op Enter te drukken. Vervolgens komt er een pop-up met de vraag waar je naar zoekt. En dat is alles, eigenlijk. Wil je zo’n bookmarklet toevoegen aan je bookmarks, dan kun je dat handmatig regelen door simpelweg handmatig een bladwijzer toe te voegen.

Het resultaat.

Mocht je zelf een bookmarklet willen aanmaken, dan kun je de bovenstaande codes gebruiken en de url van de website gebruiken. Je hebt hiervoor een url van een zoekopdracht nodig. Ga dus eerst naar de website die je wil gebruiken, voer een zoekopdracht uit en kopieer de url tot aan de zoekopdracht. Mocht er een vraagteken in de url staan, vervang dat dan met %3F. Zie voor voorbeelden hierboven. Vergeet ook niet de knop een extra naam mee te geven. Als we kijken naar het laatste voorbeeld, dan staat daar bijvoorbeeld Search with Brave; daar kun je bijvoorbeeld ‘id.nl doorzoeken’ van maken.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000