Je laptop als mobiele wifi-hotspot

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 11 april 2017 - 05:28

Aangepast: 26 augustus 2022 - 17:42

In Windows 10 Creators Update kun je eenvoudig je wifi-verbinding delen met andere apparaten in je omgeving. In de nieuwste versie kun je ook veel makkelijker de instellingen aanpassen.

Als je op vakantie bent en je wifi-bereik is niet voor alle apparaten even goed, dan kun je ervoor kiezen om een enkel apparaat als wifi-hotspot te laten fungeren. Via dat apparaat kunnen alle andere apparaten zoals smartphones en tablets dan verbinding maken en via die hotspot het internet op.

In de Creators Update van Windows 10 is het eenvoudiger geworden om een wifi-hotspot op te zetten. Ga met je muis naar rechts onder op de taakbalk en klik op je netwerkpictogram. Als het mogelijk is om je huidige netwerkverbinding (dat kan zowel draadloos als via een vaste netwerkverbinding) te delen, zie je daar het pictogram Mobiele hotspot staan.

 

Door op dit pictogram te klikken, open je de instellingen voor je wifi-hotspot.

Als je daarop klikt, wordt het tegeltje blauw en is hij geactiveerd. Maar, je weet dan nog natuurlijk niet wat het wachtwoord is. Die gegevens kun je eenvoudig opvragen door met je rechtermuisknop op het tegeltje te klikken en te kiezen voor Instellingen. Je komt dan in het scherm waar je de instellingen van de wifi-hotspot kunt aanpassen en het wachtwoord kunt zien.

Klik met de rechtermuisknop om de instellingen te openen.

Standaard vult Windows 10 hier al automatisch de naam van de wifi-hotspot in en een automatisch gegenereerd wachtwoord. De naam van de wifi-hotspot zelf is overigens ook random, hier wordt namelijk niet de computernaam zelf voor gebruikt, alhoewel dat wel zo lijkt.

De uitgebreide instellingen van je wifi-hotspot vind je hier.

Je kunt ervoor kiezen om de automatisch gegenereerde gegevens te laten staan, maar je kunt deze ook aanpassen door op de knop Bewerken te drukken. Je kunt het wachtwoord en de naam van de wifi-hotspot aanpassen. Windows 10 controleert hier niet hoe veilig het wachtwoord is, en je kunt – maar we raden je dat natuurlijk niet aan – bijvoorbeld het wachtwoord hetzelfde laten zijn als de naam van je hotspot.

 

Hier pas je het wachtwoord en de naam van je wifi-hotspot aan.

Een wachtwoord opgeven is overigens altijd verplicht, je kunt ‘m niet leeg laten. En er wordt gebruik gemaakt van het WPA2-protocol en kun je verder niet aanpassen. Eenmaal ingeschakeld kunnen apparaten als smartphones en tablets verbinding maken via jouw Windows 10-laptop. Zij zien het wifi-hotspot van jouw laptop dan verschijnen bij de wifi-instellingen.

Gegevens bekijken

Als beheerder van je wifi-hotspot kun je direct zien hoeveel apparaten er met je wifi-hotspot zijn verbonden, welke apparaten dat zijn (qua merk, type) en wat het MAC-adres is. Dat kun je direct zien in het overzicht. Maar, wat hier wel ontbreekt en bij de meeste andere hotspots wel mogelijk is, is de functie om een apparaat toegang te ontzeggen of te ontkoppelen.

Je ziet meteen welke apparaten met de wifi-hotspot zijn verbonden, maar het is niet mogelijk om apparaten te blokkeren of te ontkoppelen.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000