Hoe werkt Spotify (3): (gezamenlijke) afspeellijsten beheren

Hoe werkt Spotify (3): (gezamenlijke) afspeellijsten beheren

Computer accessoires

Geplaatst: 11 mei 2015 - 10:26

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:34

Spotify is de leukste en makkelijkste manier om zowel betaald als gratis naar muziek te luisteren. Met miljoenen nummers om te streamen is het je 10 euro per maand méér dan waard, maar ook met de gratis variant kun je goed uit de voeten. Maar misschien is Spotify in het begin wat ingewikkeld. Geen nood! Wij leren je in deze serie workshops álles over Spotify.

Lees ook de andere delen in deze workshop:

1. Spotify: Een introductie
Hoe download je Spotify, hoe maak je een account aan, en wat is nou precies het verschil tussen de gratis en de betaalde versie?

2. Hoe werkt Spotify en welke opties heb je?
Welke opties heb je allemaal met het afspelen van muziek? En hoe volg je je vrienden?

4. Alternatieven voor Spotify
Als Spotify toch niet helemaal is wat je zoekt, zijn er nog meer dan genoeg alternatieven om muziek te streamen én te ontdekken.
 

Afspeellijsten maken

Het kloppend hart van Spotify is de mogelijkheid om nummers aan een afspeellijst toe te voegen. Zo schep je orde in de chaos van je favoriete muziek. Extra leuk is dat je deze lijsten kan delen met vrienden, die er zelf ook muziek aan kunnen toevoegen. Hoe je zogenaamde gezamenlijke afspeellijsten beheert, komt hier ook aan bod.

Een afspeellijst aanmaken en nummers toevoegen

Een afspeellijst aanmaken doe je door links onderin op het plusje te klikken voor 'Nieuwe afspeellijst.' Er wordt een nieuwe lijst gemaakt, die je direct een naam mee kan nemen. Denk bijvoorbeeld aan een lijst voor sporten, waar je oppeppende muziek in gaat verzamelen. Of juist een lijst met rustige muziek, die je voor het slapen gaan kan opzetten.

De afspeellijst is in het begin nog leeg. Kies voor 'Ga naar nieuwe releases' en dan naar 'Genres en stemmingen' om bijvoorbeeld wat inspiratie op te doen. Of misschien weet je al precies welke muziek je in de lijst wil. Zoek dan eerst het nummer op via de zoekbalk.

Wanneer je het liedje hebt gevonden, hoef je hem alleen nog maar naar de zojuist aangemaakte afspeellijst te slepen. Als het plusje in beeld komt, weet je dat je ver genoeg gesleept hebt. Meer is er niet nodig om een nummer toe te voegen. Zo bouw je langzaam maar zeker je lijst telkens verder uit.

Tip: Je kan meerdere nummers tegelijk verslepen door eerst met de ctrl+toets de verschillende liedjes te selecteren.

Een gezamenlijke afspeellijst beheren en delen

Afspeellijsten zijn op twee manieren te delen. Op de 'gewone' manier deel je een lijst en kan de persoon waarmee je die deelt de muziek alleen zien en afspelen. Leuker is om een gezamenlijke afspeellijst te starten. Iedereen die je daar toegang tot geeft kan muziek aan die lijst blijven toevoegen. Dat is bijvoorbeeld leuk als je een feestje organiseert of als je vrienden gewoon dezelfde muzieksmaak hebben als jij.

Een afspeellijst voor meerdere personen beschikbaar maken, doe je door met de rechtermuisknop op de gewenste afspeellijst te klikken en te kiezen voor 'gezamenlijke afspeellijst.' Het bolletje geeft nu aan dat de lijst gedeeld kan worden.

Nu moet je je vrienden er nog van op de hoogte brengen. Dat kan door te kiezen voor 'Link naar afspeellijst te kopiëren' in hetzelfde rechtermuisknop-menu en deze bijvoorbeeld in een e-mail rond te sturen. Delen kan echter ook gemakkelijk binnen Spotify zelf. Kies dan voor 'Delen' en dan 'Versturen naar.' Hier voer je de naam in van de vrienden die je wilt uitnodigen. Zodra je de personen hebt geselecteerd, druk je op Versturen.

Je vrienden krijgen nu een berichtje in hun inbox. Als iemand een afspeellijst met jou deelt, kom je daar via het icoontje rechtsboven terecht.

Om de gedeelde lijst toe te voegen aan de rest van je afspeellijsten, klik je op het Plus-icoontje. Voortaan kun je nummers aan de lijst toevoegen zoals je dat ook met je privélijsten zou doen: door de gevonden liedjes er in te slepen. De personen waarmee je de lijst deelt, zien direct wat er nieuw is. Dat gaat verder helemaal automatisch.

De radiofunctie: voor als je niet waar je zin in hebt

Als je even niet weet wat te luisteren of juist verrast wil worden door iets nieuws, biedt Spotify nog een radiofunctie. Zie het als een soort shuffle, die door het hele aanbod van Spotify spit. In de linkerbalk zie je 'Radio' staan. Klik daarop om een overzicht te krijgen van de artiesten en afspeellijsten die je luistert.

Ga met je muis over de artiest die een genre speelt waar je meer van wilt horen en klik op het radio-icoontje. Er wordt nu willekeurig een nummer uit Spotify opgezet dat lijkt op wat je al graag luistert. Door op het pijltje naar rechts te klikken naast de albumhoes, wordt een volgend nummer gestart. Als je een nummer hoort dat je graag nog eens terug wil luisteren, dan kun je deze ook gewoon een afspeellijst in slepen. Voortaan luister je 'm dus wanneer je wilt. Handig!

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000