ID.nl logo
Zekerheid & gemak

Hoe Netflix de entertainmentwereld verandert

Netflix is op dit moment de grootste entertainmentservice ter wereld. Met meer dan 109 miljoen gebruikers, waarvan 56 miljoen buiten de VS, kunnen we rustig stellen dat Netflix voorgoed heeft veranderd hoe we omgaan met entertainment. Wij waren uitgenodigd bij Netflix in Berlijn om te ontdekken wat dit platform de komende jaren voor ons in petto heeft.

Greg Peters, Chief Product Officer bij Netflix, ziet het het als een geweldige mijlpaal, maar kijkt ook verder: “Om de volgende 100 miljoen leden aan te trekken, is het belangrijk dat we een breed aanbod aan content hebben en dat gebruikers in een gepersonaliseerde interface toegang krijgen tot hun favoriete content op meerdere apparaten.”

Nieuw en internationaal

Momenteel steekt Netflix jaarlijks zo’n 6 miljard in eigen producties en inmiddels staat de teller op meer dan 400 eigen titels - een verdubbeling vergeleken met vorig jaar. Door het groeiende aantal leden buiten de VS, moet Netflix bij het maken van eigen content ook steeds meer rekening houden met de gehele wereldbevolking. Peters: “Waar we in het verleden onze producties vertaalden in hooguit 7 talen, doen we dat nu in meer dan 20.”

©PXimport

Het aanbod wordt niet alleen vaker vertaald, er worden ook steeds meer producties in verschillende landen en talen gemaakt. Denk hierbij aan de Engelse hitserie 'The Crown' of de nieuwe Duitse serie 'Dark'. “Doordat content uit allerlei regio's op hetzelfde platform worden aangeboden, komen kijkers films en series tegen die ze normaliter niet of nauwelijks zouden zien.”, aldus Peters.

Gepersonaliseerd aanbod

Door het enorme aanbod is het goed mogelijk dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Netflix investeert dan ook veel tijd en energie in een gepersonaliseerd aanbod. “Het afgelopen jaar experimenteerden we met nieuwe manieren om content uit te lichten die past bij de gebruiker”, vertelt Peters. “Waar we voorheen een scherm vol met tegels toonden met verschillende films en series, lichten we nu bovenaan het scherm een bepaalde film of serie uit.” In het begin werden er stilstaande beelden getoond met een korte beschrijving, maar sinds een jaar worden er steeds vaker bewegende beelden getoond. “Het doel is om de kijker te informeren, zodat die content ontdekt die aansluit bij zijn of haar smaak.”

©PXimport

Hoe vaker iemand Netflix gebruikt, hoe specifieker de genres worden. Een team van vele honderden werknemers uit verschillende landen en culturen voorziet titels van kenmerken, waarna het algoritme diverse (sub)genres genereert en deze voorschotelt aan de kijker. Mike Hastings, Director of Enhanced Content, vertelt dat “het algoritme van Netflix steeds slimmer wordt, en ook steeds meer subgenres aanbeveelt op basis van je gebruik”. Na het invullen van een korte enquête als nieuw lid, krijg je op dag 1 de genres thriller, comedy, drama, enz. Naarmate iemand meer thrillers kijkt, krijgt diegene aanbevolen genres als ‘Thrillers over liefde’, of ‘Thrillers die zich afspelen in New York’.

Het is ook mogelijk om het subgenre ‘Thrillers over liefdesverdriet met een sterke vrouw als hoofdpersonage’ tegen te komen. “Het gaat zelfs verder”, vertelt Greg Peters. “De thumbnail van een titel kan per gebruiker verschillen. Fans van series of films over vriendschappen zullen bij de hitserie Stranger Things een plaatje zien van de 4 vrienden die de hoofdrol spelen, terwijl fans van het genre sci-fi juist een thumbnail te zien krijgen waar het sci-fi aspect meer naar voren komt. Iedere kijker interpreteert content op zijn eigen manier, en het is aan ons om een bepaald aspect van de content naar voren te brengen zodat het de kijker aanspreekt."

In de meeste landen is actie het populairste genre, gevolgd door drama. Er zijn echter uitzonderingen: Duitsers zijn gek op horror en in Italië kijken ze het liefst romantische komedies.

-

Vrijheid voor beide partijen

Om de volgende 100 miljoen leden te werven, is het van belang dat gebruikers op zoveel mogelijk apparaten toegang krijgen tot Netflix. Maria Ferreras, Vice-President Business Development bij Netflix, zet zich in om zoveel mogelijk apparaten toegang te geven tot Netflix. “Inmiddels hebben meer dan 60 diensten de Netflix-app op hun set top box”, aldus Ferreras. "Ook steeds meer televisiemerken geven de afstandsbediening een eigen Netflix-knop, waardoor de kijker direct na het opstarten van de televisie onze dienst kan gebruiken."

©PXimport

Lang niet alle huishoudelijke elektronica was berekend op een app als Netflix, waardoor de ervaring in het begin per apparaat kon verschillen. Ferreras: "Lange tijd was de smartphone-app de meest vloeiende manier om Netflix te gebruiken. Televisies en set top boxes hadden niet genoeg rekenkracht om een vloeiende ervaring te ondersteunen. Gelukkig hebben deze apparaten qua rekenkracht een flinke inhaalslag gemaakt, waardoor Netflix op vrijwel ieder apparaat prima werkt." Inmiddels kan men in het gemiddelde huishouden op een handjevol manieren Netflix gebruiken.

Toch blijft de televisie volgens Peters het middelpunt van home-entertainment. “Meer dan 60% van de kijkers die een nieuwe serie bekijken op hun smartphone of tablet, kijken vanaf aflevering 3 verder op hun televisie. Niet alleen is de televisie bij uitstek het apparaat om samen iets te kijken, maar ook vanwege onze groeiende collectie aan films en series in 4K en HDR hebben gebruikers steeds meer reden om de televisie te gebruiken”. Netflix heeft op dit moment de grootste 4K-bibliotheek van alle streamingdiensten. Tegelijkertijd worden 4K-televisies steeds betaalbaarder. Richard Smith, Senior Product Manager, is vooral enthousiast over nieuwere functies als HDR, Dolby Vision en Dolby Atmos. Smith: “Het beeld in de woonkamer komt steeds dichter in de buut van de oorspronkelijke opname, wat goed nieuws is voor zowel de maker als de kijker”.

©PXimport

Netflix heeft nog een groot voordeel voor de maker als het gaat om het vertellen van een verhaal. Doordat ze zich niet meer rekening hoeven te houden met tijdblokken, kunnen makers afleveringen zo lang of kort maken als ze willen. Greg Peters haalt de Netflix Original-serie ‘The OA’ er als voorbeeld bij: “Net als bij een boek kan een serie op Netflix lange en korte hoofdstukken hebben. De maker kan het op zijn eigen tempo vertellen. Zo zijn er afleveringen van ruim 60 minuten, terwijl andere afleveringen weer 30 of 40 minuten duren."

Dat Netflix meer mogelijkheden biedt dan reguliere videokanalen blijkt ook uit de experimentele serie 'De Gelezen Kat'. In deze interactieve video kan de kijker op meerdere momenten bepalen welke route de Gelaarsde Kat neemt. De kijker kan met de afstandsbedieningen navigeren door de opties die in de loop van het verhaal langskomen. "Deze vorm van content doet het enorm goed bij jonge kijkers", aldus Peters. Op de vraag of we dergelijke content ook voor een volwassen publiek kunnen verwachten, kregen we niet meer dan een glimlach en het magische woord: "Misschien".

©PXimport

Bright

Eind 2017 bracht Netflix zijn eerste blockbuster uit op het streamingplatform. Met een budget van 90 miljoen is het de duurste Netflix-film van dit moment. Zullen streamingdiensten als Netflix niet alleen kabeltelevisie, maar ook volledige filmdistributeurs overbodig maken? Door het groeiende aantal abonnees en (eigen) titels lijkt het einde van het succesverhaal nog lang niet in zicht.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen
© ID.nl
Huis

Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen

Na een uitgebreid diner is de koffie vaak de afsluiter van de avond. In plaats van een standaard zwarte bak zet je met een paar simpele ingrediënten iets bijzonders op tafel. Je hoeft geen volleerd barista te zijn om indruk te maken; met wat kruiden of een restje chocolade geef je de koffie direct een feestelijke twist. Speciaal voor jou: vijf heerlijke koffierecepten.

Bij deze recepten draait het vooral om het contrast tussen de warme drank en de extra toevoegingen. Je kunt de smaken vaak al voorbereiden voordat de gasten aan tafel gaan, zodat je op het moment zelf niet te lang in de keuken staat. In de tabel onderin zie je telkens wat de basiskoffie voor een recept is en wat je extra toevoegingen zijn.

Lees ook: 5 veelgemaakte espressofouten (en zo voorkom je ze!)

Espresso met witte chocolade en kardemom

Witte chocolade is een goede match voor de sterke smaak van een espresso. Leg een paar blokjes witte chocolade onderin het glas en laat deze langzaam smelten door de hete koffie eroverheen te gieten. Als je een snufje kardemom door de melk mengt voordat je deze opschuimt, krijg je een heerlijke warme en kruidige geur. De kardemom zorgt ervoor dat de zoete chocolade niet de overhand krijgt, waardoor de koffiesmaak goed overeind blijft.

Tiramisu uit een glas

Je kunt de smaken van het bekende Italiaanse dessert ook gewoon drinken. Meng een sterke kop koffie met een drupje amandelsiroop voor de herkenbare smaak van amaretto, maar dan zonder de alcohol. In plaats van gewone melk kun je een mengsel van halfstijve slagroom en een beetje mascarpone bovenop de koffie leggen. Een flinke laag cacaopoeder over de room maakt het plaatje compleet. Dit koffierecept kan eigenlijk ook direct als vervanger van een dessert kan dienen, vooral het serveert met bijpassend koekje, zoals cantuccini of amaretti.

Mokka met sinaasappel en pure chocolade

De combinatie van pure chocolade en sinaasappel doet het altijd goed tijdens de feestdagen. Rasp de schil van een sinaasappel en roer dit samen met een blokje pure chocolade door je warme koffie totdat alles is opgelost. De olie uit de sinaasappelschil geeft een fris aroma dat heel goed samengaat met donker gebrande koffiebonen. Als je dit serveert met een klein stukje sinaasappelschil op de rand van het glas, ziet het er meteen feestelijk uit. De pure chocolade maakt de koffie wat dikker en voller, wat goed past bij een koude winteravond.

Karamel met een snufje zeezout

Gezouten karamel is al jaren populair en dat is niet zonder reden. Het zout versterkt namelijk de zoete tonen van de karamel en haalt tegelijkertijd de bittere randjes van de koffie af. Doe een scheutje karamelsiroop in je glas en voeg daar echt maar een heel klein beetje zeezout aan toe. Gebruik havermelk voor het schuim, omdat dit van zichzelf al een beetje romig en nootachtig smaakt. Het resultaat is een zachte koffie die het door de combinatie van zout en zoet bij bijna iedereen goed doet.

Koffie met honing en kaneel

Voor wie geen chocolade of room lust, is een combinatie van honing en kaneel een goed alternatief. Roer een goede lepel honing door de zwarte koffie en bestrooi de melkschuimlaag met wat kaneelpoeder. De honing geeft een andere soort zoetheid dan suiker en maakt de koffie zachter voor de keel. Het is een eenvoudige manier om een normale latte een feestelijke upgrade te geven met spullen die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan. De geur van kaneel die van de warme melk afkomt, maakt meteen duidelijk dat het kerst is! 

©ID.nl

Zo maak je je koffie helemaal af

Je kunt de feestkoffie nog net wat mooier presenteren door aandacht te besteden aan de garnering. Een klein beetje kaneel, nootmuskaat of cacaopoeder op de melkschuimlaag doet bijvoorbeeld al wonderen. Gebruik een klein zeefje zodat de poeder gelijkmatig verdeeld wordt en er geen klontjes ontstaan. Voor een luxe effect kun je met een fijne rasp wat krullen van een blok pure of witte chocolade schaven. Dit smelt langzaam weg in het schuim en geeft bij elke slok een beetje extra textuur.

Ook met koekjes of fruit kun je creatief uit de hoek komen. Serveer de koffie met een typisch winters koekje op de schotel, zoals een speculaasje of een Italiaanse cantuccini. Een dunne reep sinaasappelschil die je even rond je vinger draait tot een krul staat erg chique aan de rand van het glas. Wil je echt uitpakken, dip de rand van het glas dan in wat water en daarna in suiker voor een bevroren effect. In plaats van een gewone lepel kun je tot slot een kaneelstokje in de koffie zetten, wat tijdens het drinken subtiel steeds meer smaak afgeeft.

ReceptBasisSmaakmakerTopping
Witte chocoladeEspressoWitte chocoladeKardemom
TiramisuSterke koffieAmandelsiroopMascarpone-room
Sinaasappel mokkaEspressoPure chocoladeSinaasappelrasp
Zoute karamelEspressoKaramelsiroopZeezout
Honing & kaneelLatteBloemenhoningKaneelpoeder

Drie espressomachines voor je feestkoffie

De'Longhi PrimaDonna Soul

Dit apparaat van De'Longhi is een zeer uitgebreide volautomaat. Dankzij de 18 voorgeprogrammeerde recepten zet je met één druk op de knop een krachtige espresso of een zachte latte. Voor wie van variatie houdt, biedt dit toestel ook de mogelijkheid om de sterkte van de koffie nauwkeurig aan te passen, zodat je altijd die gewenste sterke kop koffie krijgt. De machine is bovendien via een smartphone-app te bedienen.

Siemens EQ.500

De Siemens EQ.500-serie staat bekend om het gebruiksvriendelijke display waarbij je de koffiespecialiteiten direct via sensorvelden selecteert. Naast de standaard espresso en latte beschikt dit apparaat over de zogenaamde 'aromaDouble Shot'-functie. Hiermee zet je een extra sterke koffie door middel van een dubbel maal- en zetproces, zonder dat de koffie een bittere nasmaak krijgt.

Melitta Barista Smart T

De Melitta Barista Smart TS blinkt uit in veelzijdigheid met maar liefst 21 voorgeprogrammeerde recepten. Een groot voordeel is de fluisterstille molen, waardoor je zonder veel lawaai geniet van versgemalen bonen. Dankzij het dubbele bonenreservoir kun je bovendien eenvoudig wisselen tussen een milde boon voor je latte en een krachtige variant voor de espresso. De machine is via een handige app op je smartphone te bedienen. Met de 'My Coffee Memory'-functie sla je de persoonlijke voorkeuren van acht verschillende personen op.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Steengrill, bakplaat of raclette: wat is het verschil en wat kies je?
© ID.nl
Huis

Steengrill, bakplaat of raclette: wat is het verschil en wat kies je?

Het is dé klassieker tijdens de feestdagen: met de hele familie rondom een apparaat zitten om je eigen eten te bereiden. Maar sta je in de winkel of scrol je online door het aanbod, dan vliegen de termen je om de oren. Is racletten hetzelfde als gourmetten? Waarom zou je voor een steen kiezen in plaats van een metalen plaat? Wij leggen haarfijn (en hapklaar) uit wat de verschillen zijn.

Raclette: voor de echte kaasfans

Laten we beginnen met de term die vaak voor de meeste verwarring zorgt: raclette. Hoewel we het woord in Nederland vaak door elkaar gebruiken met gourmetten, is het van oorsprong een Zwitsers nationaal gerecht. De naam komt van het Franse woord racler, wat 'schrapen' betekent. Bij traditionele raclette verwarm je een groot stuk kaas aan één kant, waarna je de gesmolten laag over aardappelen, zilveruitjes en augurken schraapt.

Kijken we naar de consumentenapparaten die je nu in de winkel koopt, dan verwijst de term raclette specifiek naar het gebruik van de pannetjes die je onderin het apparaat schuift. Je gebruikt hierbij de hitte van het verwarmingselement om kaas te smelten of kleine gerechtjes, zoals een omelet of pannenkoekje, te garen. Vaak zit er bovenop het apparaat nog een grillplaat of steen, zodat je het racletten kunt combineren met grillen. Ben je een echte kaasliefhebber of houd je van afwisseling tussen bakken en gratineren, dan is de raclette-optie onmisbaar. Een handige tip is om altijd speciale raclettekaas te gebruiken; deze smelt perfect met een ideale romigheid.

Lees ook: 🧀 Ze smelten de kazen! Waarom raclette dé topper is voor de feestdagen

©Roland - stock.adobe.com

Steengrill: puur natuur en gezond

De naam geeft het eigenlijk al weg: bij een steengrill bak je het voedsel op een plaat van natuursteen, meestal gemaakt van graniet. Dit ziet er niet alleen robuust en chique uit op tafel, het werkt ook fundamenteel anders dan een metalen plaat. Een steen heeft namelijk wat meer tijd nodig om op te warmen, dus reken er bij het aanzetten op dat je zo'n twintig tot dertig minuten geduld moet hebben voordat de plaat goed heet is. Eenmaal op temperatuur houdt de steen de hitte echter extreem goed en lang vast.

Het grootste voordeel van de steengrill is het gezonde aspect. In tegenstelling tot andere bakplaten heb je op een steen geen boter of olie nodig. Vaak strooi je alleen wat zout op de steen om aanbakken te voorkomen. Hierdoor schroeit het vlees snel dicht en blijven de sappen optimaal bewaard, wat zorgt voor een pure smaak. Houd er wel rekening mee dat steen een poreus natuurproduct is. Je mag deze beslist niet met afwasmiddel schoonmaken, want dat trekt in de steen en proef je de volgende keer terug in je biefstukje. Even laten weken en schoon schrapen of schrobben met enkel warm water is hier het devies.

©Yaruniv-Studio - stock.adobe.com

De bakplaat: snelheid en gemak

De bakplaat, vaak ook grillplaat of Teppanyaki genoemd, is meestal gemaakt van metaal en voorzien van een sterke anti-aanbaklaag. Je ziet ze vaak in twee varianten: de geribbelde grillplaat voor die mooie, karakteristieke streepjes op je vlees of groente, en de vlakke plaat die ideaal is voor roerbakken of vis.

De grote kracht van de metalen bakplaat is snelheid en gebruiksgemak. Je stopt de stekker in het stopcontact en binnen enkele minuten kun je al beginnen met bakken, wat een stuk sneller is dan bij natuursteen. In tegenstelling tot de steengrill gebruik je hier wel een klein beetje boter of olie. Dankzij de gladde antiaanbaklaag glijdt je eten makkelijk over de plaat en blijft er zelden iets kleven. Ook na het eten wint de bakplaat het op punten van de steengrill: je kunt de plaat vaak losklikken en eenvoudig met een sopje afwassen. Sommige platen zijn zelfs bestand tegen de vaatwasser, al is het altijd verstandig om dat even in de handleiding te checken.

©Donghyun Kim - stock.adobe.com

In één oogopslag: De technische verschillen

Twijfel je nog over welk apparaat bij jou past? We hebben van alle drie de apparaten de technische eigenschappen naast elkaar gezet:

EigenschapSteengrillBakplaat (metaal)Raclette
MateriaalNatuursteen (graniet)Metaal met anti-aanbaklaagPannetjes (onderin)
OpwarmtijdLangzaam (20-30 min)SnelDirect (via element)
Boter/OlieNee (gebruik zout)JaNee (kaasvet is genoeg)
SmaakPuur, dichtgeschroeidBakken en bradenRomig, gesmolten kaas
SchoonmaakSchrobben met waterMakkelijk (sopje/vaatwasser)Pannetjes weken

Kiezen? Dat hoeft niet!

Vroeger moest je echt een keuze maken tussen deze apparaten, maar fabrikanten snappen gelukkig dat wij consumenten van alles wat willen proberen. Tegenwoordig zijn de meeste apparaten die als 'gourmetstel' worden verkocht, slimme combi-apparaten. Deze bieden vaak ruimte voor de raclette-pannetjes onderin, terwijl de bovenkant bestaat uit een grill- en/of bakplaat is.

Er zijn ook modellen met verwisselbare platen, waarbij je de ene keer kiest voor de gezonde steengrill en de andere keer voor de snelle bakplaat. Als je een nieuw apparaat gaat kopen, is zo'n combi-set met verwisselbare opties vaak de beste keuze voor de meeste huishoudens. Let er bij aankoop ook op of het apparaat een 'parkeerdek' heeft; dat is een koude zone waar je je hete pannetje even veilig kwijt kunt als je een eetpauze inlast.

Lees ook: Gourmetten nieuwe stijl: topfavoriet met een eigen twist


❤️🧑‍🍳Matchmaker: welk ingrediënt op welke plaats?

Niet elk stukje vlees of groente wordt blij van dezelfde bereiding. Wil je de beste smaak? Hanteer dan deze vuistregels voor je ingrediënten:

IngrediëntBeste keuzeWaarom?
Biefstuk & ossenhaasSteengrillDoor de hoge hitte schroeit het vlees direct dicht; zo blijft het supermals.
Gemarineerd vleesBakplaatMarinades en kruiden verbranden snel op steen en koeken aan. Op de metalen plaat met wat olie gaat dit perfect.
Vis & garnalenBakplaatVis is kwetsbaar en plakt snel vast aan natuursteen. De anti-aanbaklaag van de bakplaat is veiliger.
Hamburgers & worstjesBakplaatDeze producten laten veel vet los; op een bakplaat (vooral een geribbelde) loopt dit makkelijker weg naar het opvangbakje.
Groenten (paprika/ui)Steengrill / RacletteOp de steen garen ze langzaam en puur. Wil je ze gratineren met kaas? Doe ze dan in het pannetje.
Pannenkoeken & eiBakplaat / RacletteVloeibare ingrediënten lopen van de steen af. Gebruik een vlakke bakplaat of het pannetje.
KaasRacletteDe enige echte plek voor kaas is in het pannetje onder het element!

Steengrill, raclette en bakplaat: bekende merken

Tefal levert veelzijdige sets zoals de Tefal Raclette Gourmet 3-in-1 RE610D , een tafelmodel dat grillen, raclette en bakken in één apparaat combineert. De stevige antiaanbaklaag en eenvoudige bediening maken dit dé keuze voor mensen die iets zoeken dat prettig werkt en makkelijk schoon blijft.
Princess
biedt betaalbare en degelijke tafelgrills. Een goed voorbeeld is de Princess 162660 Raclette Purify. Dit apparaat is speciaal voor grotere gezelschappen en is niet alleen gebruiksvriendelijk(zo kun je met draaiknoppen de warmte instellen), maar heeft ook nog eens ingebouwde geurafzuiging!
Solis staat bekend om multifunctionele en duurzame tafelgrills. Met de Solis Table Grill 5-in-1, heb je de keuze uit verschillende bereidfingswijzen. Grillen, bakken of gourmetten: het kan allemaal.
Tristar levert voordelige sets voor kleinere of gemiddelde huishoudens. Neem bijvoorbeeld de Tristar RA-2996 Raclette Grill, een model dat simpel werkt en genoeg ruimte biedt voor een avondje samen eten.
Bourgini combineert toegankelijke prijzen met degelijke bouw. De Bourgini Gourmet Raclette Grill Plus – 8 personen is een combinatie van een raclette en grill. Hij is robuust van bouw en heeft (altijd fijn) een antiaanbaklaag en een cool grip handgreep.