Vraag van een lezer: Ik vroeg me af of het mogelijk is om een besturingssysteem (bijvoorbeeld Mac OS X) te installeren op een externe usb-schijf?

Ons antwoord: In het geval van Mac OS X is dit niet mogelijk. Mac OS X is zo gemaakt dat het alleen op een Apple-computer kan en mag starten. Wel zijn er andere besturingssystemen die zich op een usb-schijf laten installeren. Microsoft raadt het weliswaar niet aan, maar Windows XP en latere versies moeten in principe ook op een usb-schijf geïnstalleerd kunnen worden. BartPE is een uitgeklede Windows-variant die bedoeld is voor systeemherstel, en er is tevens een versie bekend op basis van WinUSB. Makkelijker is Linux. Hiervan bestaan diverse Live-versies, waaronder eentje voor usb-media. Een online tutorial vindt u op onze site. Van enkele Linux-distro’s zoals Ubuntu en SuSe kunt u de live-usb-versie direct downloaden. Let wel op dat een besturingssysteem dat draait vanaf usb 2.0 een stuk langzamer is dan gewoonlijk.

© PXimport

Usb 3.0 is flink sneller dan usb 2.0 en daarom interessant voor wie vanaf een externe schijf wil opstarten.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000