Herstel-usb maken met All-in One System Rescue Toolkit

Een opstartbare cd met utilities voor diagnose, test en reparatie, is al jaren hét Zwitserse zakmes van de systeembeheerder. Nu echter steeds minder pc’s een cd- of dvd-speler hebben, ligt een usb-stick met dezelfde functionaliteit meer voor de hand. Lees hier hoe je een herstel-usb maakt met daarop de All-in One System Rescue Toolkit.

Wat heb je nodig? Allereerst een usb-stick met minimaal 1 GB opslagruimte. Gebruik een stick die al leeg is of die leeggemaakt mag worden, de stick wordt namelijk eerst geformatteerd. Uit het aanbod aan kant-en-klare utility-verzamelingen kiezen we de All-in One System Rescue Toolkit (AiO-SRT), een op Lubuntu gebaseerde boot-cd met een mooie verzameling up-to-date utilities.

Ga naar https://paul.is-a-geek.org/aio-srt. Dit is de website van ontwikkelaar Paul Vreeland die deze utility-cd onderhoudt en ongeveer jaarlijks een nieuwe versie uitbrengt. De site heeft de onhebbelijkheid automatisch naar het Nederlands te vertalen, wat veel kromme zinnen en onbegrijpelijk Nederlands oplevert. Klik daarom eerst op Select Language / English.

De volgende stap is het downloaden van het iso-bestand van de AiO-SRT-cd. Klik op All-in One – System Rescue Toolkit / Technician Version. Blader naar beneden en open het onderdeel Download en Ordering. Er zijn meerdere opties, het handigste werken de Direct Download opties. Kies Google Drive, Microsoft OneDrive of MEGA. De betreffende online service opent en je kunt het bestand downloaden. Bewaar het op de pc in de map Download.

Open dan een Opdracht-prompt en verplaats de cursor naar de map Download. Met het commando certutil -hashfile AiO-SRT_2018_01-02.iso MD5 gevolgd door Enter kun je de MD5-hash van de gedownloade iso berekenen. Deze moet overeenkomen met de MD5 zoals die bij de download op de website staat aangegeven.

Herstel-usb

© PXimport

All-in One System Rescue Toolkit op usb-stick zetten

Er zijn meerdere manieren om van het iso-bestand een opstartbare usb-stick te maken. Gebruik je nog Windows 7 of ouder dan kun je iso-bestanden niet mounten en is een aanvullend programma nodig. Linux Live CD Creator is dan een prima optie. Usb-stick in de computer plaatsen, selecteren, iso-bestand selecteren, alle opties uitvinken behalve het formatteren van de usb-stick en starten maar.

Gebruik je een nieuwere versie van Windows, dan is er geen extra software nodig. Start de Windows Verkenner en plaats de usb-stick in de pc. Kijk welke stationsletter deze krijgt toegewezen. Open dan de map Downloads en dubbelklik op het iso-bestand van de AiO-SRT dat je hebt gedownload. Windows mount nu de iso alsof het een echte cd of dvd is. Klik op AiO-SRT.exe en bevestig de licentie met een klik op OK. Wacht dan even tot de Windows-interface van de AiO-SRT is gestart.

Klik op Algemeen en Maak AiO-SRT Flash Drive. In het volgende venster toont AiO-SRT een overzicht van alle beschikbare usb-stations, ook als dat er maar één is. Typ in het volgende venster de stationsletter van de usb-stick en klik op OK. Er komt nog een waarschuwing dat alle bestanden van de stick verwijderd zullen worden, bevestig die met Ja. In de statusbalk van het hoofdvenster kun je nu de voortgang van het maken van de usb-stick volgen. De totale bewerking duurt een paar minuten, daarna is je eigen All-in One System Rescue Toolkit op usb-stick klaar.

Open de Windows Verkenner en open de weergave van de bestanden op de stick. Je ziet dat er een groot aantal bestanden en mappen op de stick is geplaatst. Sluit de Verkenner en klik nu naast de klok in de Windows Taakbalk op Hardware veilig verwijderen / USB Disk en klik op de juiste station. Wacht tot Windows meldt dat de stick verwijderd mag worden. Haal dan de usb-stick uit de pc.

In een volgend artikel leggen we uit wat je allemaal met All-in One System Rescue Toolkit kunt doen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten