De CB-101Ap-04-surveillancecamera van Brickcom doet in alles denken aan een concurrerende (en eerder geteste) Axis-camera. Toch zijn er kleine verschillen en een hogere prijs. Maakt de camera die hogere prijs ook waar?

De Brickcom CB101-Ap-04 lijkt als twee druppels water op de eerder door Computer!Totaal geteste Axis M1031-W-camera, terwijl ook de specificaties grotendeels gelijk zijn en soms zelfs beter. De maximale resolutie van de Brickcom is 1280 x 800 pixels met 30 beelden per seconde. Dat is hoger dan bij de Axis M1031-W. Daarbij wordt behalve MJPEG ook H.264 en MPEG als videocodering ondersteund en kan de camera het signaal gelijktijdig via twee verschillend geconfigureerde streams aanbieden. Bij dit soort compacte modellen moet standaard met de hand worden scherpgesteld, en pan en tilt ontbreken. En er kan alleen digitaal worden ingezoomd, dat dus ten koste van de beeldkwaliteit gaat. De beeldkwaliteit is goed, maar minder goed dan bij de genoemde Axis-camera.

© PXimport

De Brickcom CB101-Ap-04 is een compact model.

© PXimport

De maximale resolutie van de Brickcom is 1280 x 800 pixels.

De camera beschikt over een microfoon en een luidspreker. U kunt dus meeluisteren én een waarschuwingsboodschap uitzenden. Dat laatste kan handmatig, maar ook in combinatie met bewegings- of geluidsdetectie. Waar Axis hiertoe enkele professionele waarschuwingsmeldingen meelevert, moeten deze bij Brickcom zelf worden opgenomen en toegevoegd.

Configuratieopties

De configuratie van de camera gebeurt door in te loggen op de webinterface van de camera en kan na de installatie aangepast worden. De firmware is goed en biedt erg veel opties. Zo kunnen meerdere gebruikers worden gedefinieerd en gekoppeld aan de rollen admin, viewer en remote viewer. Er is ondersteuning voor http en https, toegangsbeperking via IP-filtering en nog heel veel meer. Om via het internet de camera te kunnen bekijken kan DDNS worden gebruikt of de gratis EasyLink-service van Brickcom.

© PXimport

De mogelijkheden om de Brickcom CB-101Ap-04 te configureren zijn erg groot.

Bewaking

Om de camera als surveillancecamera te gebruiken, is het behalve live meekijken mogelijk bewegings- en geluidsdetectie te activeren. Bewegingsdetectie vereist om onduidelijke reden het verlagen van de beeldkwaliteit bij H.264 en MPEG4-streaming, maar de impact hiervan is beperkt. De manier waarop acties gekoppeld kunnen worden aan de bewegingsdetectie is zeer uitgebreid. Behalve beeld uploaden via ftp of het versturen van een mailbericht, kan ook de led aan de voorzijde van de camera worden ingeschakeld, wat de ruimte waarin de camera hangt ook in de nacht helder verlicht. De bewegingsdetectie kan via een taakplanner per uur voor ieder uur van de week worden in- of uitgeschakeld. De meegeleverde software om meerdere Brickcom-camera’s via één Windows-applicatie te bekijken en beheren voldoet, maar is zoals vaak bij deze camera’s, de sluitpost op de levering.

© PXimport

De bewegingsdetectie laat zich ook via een taakplanner beperken tot bepaalde uren in de week.

© PXimport

Tot drie delen van het beeld kunnen voor bewegingsdetectie worden ingeschakeld.

Conclusie

De CB-101Ap-04 is een mooie IP-camera met voor de prijsklasse opvallend veel functies. We missen een betere voet om de camera op te hangen en vooral wifi. De grootste blokkade om de camera te gaan gebruiken, zal toch de prijs zijn, die is niet mals. Wie daar geen problemen mee heeft, doet met deze camera een prima aankoop, al zouden wij dan de wifi-versie overwegen.

Brickcom CB-101-Ap-04

Prijs € 357,-

Taal Engels

Systeemeisen Ethernet-netwerk, Internet Explorer

Garantie 2 jaar

Maker Brickcom; leverancier voor Nederland: Valadis

Oordeel 8/10

Pluspunten

Uitgebreide configuratieopties

Beweging- en geluidsdetectie

Microfoon en speaker

Slot voor SD-card

Minpunten

Geen wifi

Opnamesoftware

Bevestigingsvoet

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000