ID.nl logo
Wat is de beste IP-camera?
© PXimport
Zekerheid & gemak

Wat is de beste IP-camera?

De markt voor IP-camera's zit in de lift, dat is wel duidelijk als je kijkt naar de opkomst van de slimme, cloud-gebaseerde camera's zoals de Nest van Google en het Arlo-systeem van Netgear. Wij hebben uitgezocht wat er te koop is in het betaalbare segment en uiteraard ook welke de beste zijn.

Een IP-camera is een handige toevoeging aan je thuisnetwerk als je graag op de hoogte wilt blijven van het wel en wee in huis (of buitenshuis als je een buitencamera hebt). Uiteraard is beveiliging van oudsher een van de belangrijkste gebruiksdoelen van dit type camera's, simpelweg omdat ze daar in het zakelijke segment voor worden gebruikt. Lees ook: Benader je thuisnetwerk vanaf internet.

Lange tijd waren camera's die hier echt geschikt voor waren overigens niet bepaald bereikbaar voor de gemiddelde consument, want ze waren erg duur. Je moest toch al richting de 1000 euro gaan denken om een apparaat te vinden dat een goede beeldkwaliteit leverde. Met name in het betaalbare segment (zo'n 200 euro of minder) was die beeldkwaliteit armzalig. Je kreeg met name bij wat mindere lichtomstandigheden een bak ruis te zien, maar ook bij daglicht was de kwaliteit verre van goed te noemen.

Een tweede gebruiksdoel heeft niet zozeer te maken met het in de gaten houden van je spullen, maar van je huisgenoten, bijvoorbeeld kinderen en huisdieren. Dat levert regelmatig beelden op die het bewaren zeker waard zijn. Dan hebben we het nog niet eens zozeer over 'bewijs' bij eventuele beschuldigingen aan het adres van kinderen of huisdieren, maar ook over het vastleggen van de leuke momenten. Denk hierbij aan een grappige situatie waarin een hond of kat zich bevindt of iets soortgelijks van je kinderen. Ook voor dit gebruik zijn beeldkwaliteit en -scherpte uiteraard van cruciaal belang, iets wat dus lange tijd buiten het bereik van de wat kleinere beurs lag.

©PXimport

Een professionele netwerkvideorecorder kan het beeld van meerdere camera's verwerken en opslaan.

Betaalbaar en eenvoudiger

Betaalbare IP-camera's zijn inmiddels echter doorgebroken. Dat heeft allereerst te maken gehad met de opkomst van wifi als verbindingsmethode. Als je een IP-camera installeert, dan moet je er al rekening mee houden dat je het netsnoer weg moet werken. Daarnaast nog een netwerkkabel wegwerken, is dan vaak net wat te veel gevraagd, zeker ook omdat die kabel uiteraard ook aangesloten moet worden op een router of switch. Als je de camera een eind van de router of switch wilt installeren, moet je dus een kabel trekken, eventueel inclusief boren door muren. We kunnen ons voorstellen dat je dan nog eens goed gaat nadenken of je dit wel echt wilt.

Let wel, een netwerkkabel kan veiliger zijn voor de gegevens die de camera verstuurt: de communicatie blijft dan immers binnen de vier muren van je huis. Dat is met wifi uiteraard niet het geval. Als je zorgt voor goede wachtwoorden voor je thuisnetwerk en je camera's, hoeft wifi echter niet minder veilig te zijn. Als iemand kwaad in de zin heeft en jouw thuisnetwerk op kan dankzij een zwak wachtwoord op de wifi van je router, dan maakt het in ieder geval niet meer uit of je camera bekabeld of draadloos is verbonden.

Wifi is verder ook doorgebroken bij IP-camera's dankzij de overstap van mjpeg naar H.264 als videocodec. Mjpeg staat voor motion jpeg, oftewel een aaneenschakeling van (licht gecomprimeerde) jpegs. Deze manieren van encoderen levert een stream op die veel bandbreedte vereist en dus ook veel opslagcapaciteit. Dat houdt onder andere in dat je eigenlijk niet boven VGA (480p) moet gaan als resolutie als je de communicatie via wifi wilt laten verlopen. Met H.264 is er veel meer compressie mogelijk en behoren 720p en zelfs 1080p tot de mogelijkheden, waarmee in ieder geval veel scherpere plaatjes en filmpjes te schieten zijn. Voor deze extra resolutie en compressie is uiteraard ook meer rekenkracht nodig, maar dat is tegenwoordig geen probleem meer.

Je camera beveiligen

Misschien is het een open deur, maar een IP-camera moet je goed beveiligen! Meestal is zo'n camera voorzien van een simpel standaardwachtwoord, en niet iedereen neemt de moeite om dit aan te passen. Er zijn websites, zoals www.insecam.org, die de streams van onvoldoende beveiligde camera's oppikken en op internet beschikbaar maken. Daar wil jij niet tussen staan! Verander dus altijd de standaard inloggegevens, ook als de camera daar zelf niet om vraagt. Je kunt via Radar een uitzending over dit onderwerp online terugkijken.

In de cloud

Een van de voornaamste veranderingen als het gaat om IP-camera's, is de opkomst van de cloudcamera. Google heeft de Nest Cam, Netgear het Arlo-systeem, Logi(tech) de Circle en dan zijn er ook nog de (in dit segment) minder bekende namen zoals onder andere Spotcam, Netatmo en Withings die cloudcamera's op de markt brengen. Dit type camera wordt gekenmerkt door de continue koppeling met de cloud. Niets wordt lokaal opgeslagen en er wordt in de meeste gevallen continu opgenomen op servers van de fabrikant.

De beschikbare opslagcapaciteit op de servers varieert per camera/merk, maar vooralsnog is ongelimiteerde opslag niet mogelijk. Daarnaast zit er bij vrijwel alle fabrikanten een addertje onder het gras in de vorm van een abonnement dat je af moet sluiten om bij je geschiedenis te kunnen. Bij de Nest Cam is dat het meest rigide doorgevoerd. Daar kun je helemaal niets terugkijken zonder abonnement op Nest Aware. Belkin bewandelt eenzelfde route. Bij Spotcam krijg je een dag gratis, evenals bij de Circle. Die laatste biedt vooralsnog overigens geen langere houdbaarheid aan, bij Spotcam kan dat wel. De maximale retentie die wij zijn tegengekomen bij de apparaten die we hebben getest, is zestig dagen bij de Arlo-camera van Netgear. Die heeft ook de langste retentie van data zonder dat je betaalt, namelijk zeven dagen. Nest en Spotcam houden het op maximaal dertig dagen bij betaling, waarbij de bedragen kunnen oplopen tot honderden euro's per jaar.

Cloudcamera bedienen

Een cloudcamera bedien je in de regel met behulp van een app en je hebt er een account voor nodig, omdat je moet inloggen op de servers in de cloud waar je bestanden zijn opgeslagen. Bij veel van de apparaten is ook een webinterface beschikbaar. Van de door ons geteste apparaten moet alleen de Logi Circle dit missen. Qua instellingsmogelijkheden hoeft een cloudcamera niet beperkter te zijn dan een traditionele IP-camera overigens, met uitzondering dan uiteraard van de instellingen die te maken hebben met waar je foto's en video's gemaakt met de camera opslaat.

Een cloudcamera is in onze ervaring eenvoudiger te installeren dan een traditioneel model. Daar loop je nog weleens tegen installatieproblemen aan, zoals het niet kunnen vinden van de camera door de app. Het feit dat er maar één plek is waar je beelden op kunt slaan, zorgt ervoor dat je je daar ook niet druk om hoeft te maken. Als we het in tijd moeten uitdrukken, dan ben je met de installatie van een cloudcamera vaak al binnen 1 à 2 minuten klaar, terwijl dat bij een traditioneel model over het algemeen 5 minuten of langer duurt. Voor het benaderen van een cloudcamera en de opgeslagen data maakt het niet uit waar je bent. Dat is natuurlijk het voordeel van de cloud.

©PXimport

Cloudcamera's zoals de Nest Cam brengen niet zelden verborgen kosten met zich mee. In het geval van de Nest kun je er eigenlijk niets bijzonders mee zonder een abonnement af te nemen.

Traditionele IP-camera

Er is op dit moment zeker nog wel markt voor traditionele IP-camera's, al was het maar omdat er haast lijkt te zijn afgesproken dat de prijs voor een cloudcamera 199 euro is, nog exclusief eventuele extra abonnementskosten. Daar zit dus nog de nodige ruimte onder, ruimte waar fabrikanten zoals D-Link, Eminent en Foscam gretig gebruik van maken. Het aanbod van dit type camera's is inmiddels zeer uitgebreid en divers, ook in de wat lagere prijsklasse. Houd je graag de volledige controle over wat je camera's opnemen, dan zijn dit soort camera's een stuk geschikter dan cloud-gebaseerde modellen. Vaak is er voorzien in een geïntegreerde microSD-kaartaansluiting, waar je bestanden naar weg kunt schrijven.

Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om de bestanden ergens in je thuisnetwerk op te slaan, bijvoorbeeld op een NAS. Native ondersteuning wordt in de regel niet geboden voor camera's in dit segment door NAS'en van bijvoorbeeld Synology of QNAP, maar via het universele Onvif-protocol kan er wel degelijk een koppeling gemaakt worden tussen camera en NAS. Opnemen op een NAS is dan in ieder geval mogelijk, al kun je vanuit de NAS vaak niet veel 'doen' met de camera.

Dit type camera is vanaf buiten het eigen netwerk niet zo eenvoudig te benaderen als een cloudcamera. Om dit wel te kunnen moet je zelf de nodige zaken instellen. Denk hierbij aan het openzetten van poorten in je router of het instellen van de cloudservice van je NAS, zodat je vanaf buiten je netwerk kunt zien welke opnames zijn gemaakt. Bij de Foscam-camera's is het mogelijk om een P2P-verbinding op te zetten tussen camera en het apparaat waarmee je verbinding wilt maken met de camera in kwestie. Dan omzeil je in ieder geval het gedoe met poorten openzetten, omdat P2P-poorten door routers in de regel automatisch opengezet worden op het moment dat er een verzoek komt.

Kiezen: cloudcamera of traditionele IP-camera?

Of jij beter kunt kiezen voor een cloudcamera of een traditionele IP-camera, zal voor een belangrijk deel afhangen van hoe belangrijk je het vindt waar de bestanden opgeslagen worden. Qua mogelijkheden ontlopen ze elkaar zoals gezegd niet noemenswaardig. Wil je de beelden per se lokaal hebben en wil je niet iedere dag al je bestanden handmatig van de cloudservers downloaden naar je thuisnetwerk, dan is een traditionele IP-camera de beste keuze. Houd er dan wel rekening mee dat je wat verstand moet hebben van hoe dit soort apparaten werken om ze optimaal in te regelen. Maak je het jezelf het liefst zo gemakkelijk mogelijk en maakt het je niet uit waar de bestanden staan, dan is een cloudcamera de beste optie. Houd er hierbij wel rekening mee dat niet alleen de aanschafprijs relatief hoog is, maar dat je de opnames niet oneindig kunt bewaren. Je zult dan de interessante beelden alsnog zelf moeten downloaden. Je hebt echter helemaal geen kennis van netwerken nodig om cloudcamera's te installeren en te gebruiken.

Uitgebreide test

We hebben enkele tientallen IP-camera's getest. De mogelijkheden van deze camera's zijn voor het grootste gedeelte nagenoeg identiek, waardoor het niet enorm zinvol is om alle apparaten afzonderlijk te bespreken. We behandelen dus alleen enkele modellen die er op de een of andere manier uitspringen. Op de onderste rijen van de tabel vind je overigens wel nog een cijfer voor de prestaties van alle camera's bij dag en bij nacht, omdat dit een belangrijk selectiecriterium kan zijn.

©PXimport

Nest Cam

©PXimport

De voet van de Nest Cam is magnetisch.De Nest Cam is de enige 1080p-camera uit de test en dus zeker het apart vermelden waard. Het is een cloudcamera en hij kan worden geïntegreerd met de andere producten van Nest: de thermostaat en het rookalarm. Hij werkt ook samen met Philips Hue, waarbij de bewegingsdetectie van de camera aan de lampen wordt gekoppeld, iets wat in onze ervaring zeker nog niet foutloos werkt.

Groot nadeel is dat je heel erg weinig met de camera kan als je geen abonnement op de Aware-dienst neemt. De beeldkwaliteit is met name bij daglicht werkelijk uitstekend. Dankzij de Full-HD-resolutie is er op de scherpte niets aan te merken en de kleurweergave is eveneens uitstekend. De infrarood-leds die worden gebruikt voor het nachtzicht zijn echter niet krachtig genoeg, dus je kunt niet echt ver kijken in het donker.

Logi Circle

De Circle is het tweede product van Logi, de quasi-populaire naam die Logitech heeft bedacht voor een deel van zijn producten. Het is wel meteen een erg goede camera. De beeldkwaliteit is overdag goed en scherp, al valt op dat hij wat last heeft met heldere lichtbronnen, bijvoorbeeld invallend licht door het raam of een felle lamp. Dat zorgt voor overbelichting in delen van de weergave. Het nachtzicht van de Circle is heel erg goed. Verder valt op dat de camera een zeer gevoelige microfoon heeft. Die kan letterlijk een speld horen vallen. De geïntegreerde accu maakt het mogelijk om de camera van zijn voet af te halen en er maximaal drie uur continu mee te streamen. Qua software valt de Day Brief op, een samenvatting van de dag in één minuut. Jammer genoeg kun je de tijd die het fragment duurt niet zelf aanpassen, dus je moet het hiermee doen. Qua mogelijkheden is het in het algemeen beperkt gehouden door Logi.

©PXimport

Met de Circle zet Logi meteen een uitstekende camera in de markt. Op dit moment is hij alleen nog wat beperkt qua functionaliteit.

Netgear Arlo

©PXimport

De noodzaak voor een basisstation maakt de Netgear Arlo een vrij prijzig product bij aanschaf.Het Arlo-systeem van Netgear verdient speciale aandacht hier, omdat het volledig draadloos is. Deze camera's werken op batterijen. Die gaan volgens Netgear zo'n zes maanden mee voor ze vervangen moeten worden. Het zijn overigens wel vrij prijzige batterijen. Voor een setje ben je toch al snel meerdere tientjes kwijt.

De camera maakt niet rechtstreeks verbinding met je eigen wifi, maar met z'n eigen basisstation. Dat laatste zou binnenkort moeten gaan veranderen, als er een versie van de R7000 Nighthawk-router op de markt komt die dit basisstation ingebouwd heeft. Hoe dan ook maakt de noodzaak van een basisstation de aanschaf van dit systeem vrij prijzig. De beeldkwaliteit van deze camera's is goed, zowel bij dag als nacht. Audio ontbreekt echter jammer genoeg, omdat dit te veel stroom verbruikt volgens Netgear. De camera neemt uiteraard niet continu op, omdat dit de batterijen zo leeg zou trekken. Netgear biedt standaard een ruime zeven dagen gratis opslag aan, met een limiet van 1 GB.

Foscam C1 en FI9826P

Foscam is samen met D-Link zonder twijfel de grootste naam in de markt voor betaalbare IP-camera's. Dat is niet alleen te danken aan de relatief lage prijs voor de producten, ze zijn ook gewoon goed. Dat bewijst het merk ook met de C1 en FI9826P. Qua beeldkwaliteit zijn ze nagenoeg identiek, met uitstekende prestaties bij daglicht en eveneens zeer goed nachtzicht. Bij het nachtzicht is het enige puntje van kritiek de mate van processing die is toegepast, waardoor er hier en daar vegen op de weergave zitten. De mogelijkheden van de webinterface zijn ook nagenoeg identiek en voor apparaten in deze prijsklasse erg uitgebreid. De FI9826P valt verder op doordat hij op afstand horizontaal en verticaal bediend kan worden, het zogeheten pannen en tilten. Daarnaast beschikt hij over 3x optische zoom, waarmee je het beeld dichterbij kunt halen zonder dat je resolutie en scherpte verliest.

©PXimport

Foscam laat met de C1 zien dat een goede IP-camera niet duur hoeft te zijn.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een betaalbare IP-camera, dan heb je de keuze uit een cloud-gebaseerd model of eentje die lokaal beheerd wordt. In dit artikel hebben we de voor- en nadelen besproken van beide soorten. In de tabel vind je een overzicht van de specificaties van alle geteste modellen.

De Nest Cam en de Logi Circle strijden wat ons betreft om de titel Best Getest bij de cloudcamera's. Kijkend naar de prestaties en de mogelijkheden die je hebt zonder dat je extra investeert, gaat de Logi Circle er wat ons betreft met deze titel vandoor. Bij de lokale camera's kun je niet om Foscam heen. De FI9826P biedt vrijwel alles wat je nodig kan hebben als je een IP-camera in huis wilt plaatsen, en koppelt dit aan een uitstekende beeldkwaliteit. Hij gaat er vandoor met het predicaat Best Getest in deze categorie. Ga je voor de beste prijs-kwaliteitverhouding, dan kom je eveneens bij Foscam uit, en wel bij de C1. Dat is dus de Redactietip. Deze onderscheiding reiken we niet uit voor de cloudcamera's, simpelweg omdat daar geen betaalbaar alternatief voorhanden is.

Camera als beveiliging

Eén van de gebruiksdoelen van een IP-camera is uiteraard beveiliging. Toch is het goed om je te realiseren dat een camera alleen niet voldoende is om van een gedegen beveiliging te kunnen spreken. Daarvoor zijn zaken zoals sensoren op deuren en ramen, een sirene en rookmelders ook van belang. Het is het samenspel van al deze onderdelen dat ervoor zorgt dat je kunt spreken van een beveiligingssysteem. Met alleen een camera ben je bijvoorbeeld altijd te laat als er ingebroken wordt, terwijl sensoren gekoppeld aan een sirene preventief kunnen werken.

▼ Volgende artikel
Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje
© Maikel Dijkhuizen
Huis

Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje

Op zoek naar een nieuwe e-reader met kleurenscherm? Goed nieuws, want er verschijnen steeds meer geschikte producten in de (digitale) winkelschappen. Een voorbeeld hiervan is de onlangs verschenen Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition. Is dit product zijn stevige prijskaartje van 299,99 euro waard?

Uitstekend
Conclusie

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel.

Plus- en minpunten
  • Compact formaat
  • Waterdichte behuizing
  • Vlotte configuratie
  • Reageert snel
  • Matte schermafwerking
  • Veel schermopties
  • Lange accuduur
  • Duur
  • Vereist Amazon-account
  • Fletse kleuren
  • Korrelige foto's en afbeeldingen

De hier besproken Signature Edition heeft een aantal extra's ten opzichte van de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition (269,99 euro). Zo bevat deze e-reader 32 GB (in plaats van 16 GB) opslagruimte. Bovendien is er ondersteuning voor draadloos opladen ingebakken. Vanwege het compacte touchscreen van 7 inch en de dunne schermranden is de behuizing ongeveer net zo groot als die van een normaal pocketboek, maar dan een stuk dunner. In combinatie met het bescheiden gewicht van 219 gram is de Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition een aangenaam leesapparaat voor thuis en onderweg. De achterzijde heeft een ruwe afwerking, waardoor het apparaat prettig in de hand ligt. Behalve de aan-uitknop telt de sober vormgegeven behuizing geen fysieke knoppen.

©Maikel Dijkhuizen

Naast de e-reader vind je in de productdoos een korte handleiding en usb-c-kabel.

Snelle configuratie

Zodra je op de aan-uitknop aan de onderzijde drukt, verschijnt binnen enkele ogenblikken het configuratiemenu. Na het kiezen van de Nederlandse taal stel je de e-reader verder in. Dat kan met behulp van een smartphone-app of op het apparaat zelf. Laatstgenoemde optie werkt snel genoeg. Heb je het wifi-wachtwoord en je Amazon-accountgegevens eenmaal ingevuld, dan verschijnt het hoofdvenster. Een korte rondleiding neemt je op sleeptouw. Zo zijn diverse schermopties via een handig snelmenu bereikbaar. De configuratie duurt slechts enkele minuten, zodat je snel kunt beginnen met lezen.

Je koopt nieuwe e-books rechtstreeks in de Kindle Store. Via de Send to Kindle-dienst kun je ook eigen bestanden naar de e-reader sturen, zoals digitale boeken in het populaire epub-formaat. Andere ondersteunde bestandsformaten zijn onder meer pdf, mobi, docx en jpeg. Je kunt ook nog luisterboeken afspelen. Koppel in dat geval een draadloze koptelefoon via bluetooth.

©Maikel Dijkhuizen

De configuratie van de Kindle Colorsoft Signature Edition is zo gepiept.

7inch-kleurenscherm

De hamvraag is natuurlijk of een kleurenscherm op dit Kindle-product de hoge aanschafprijs rechtvaardigt. Een lastige kwestie, want de huidige generatie e-ink-kleurenschermen oogt toch wat flets. Er is weliswaar een instelling om een levendige kleurenstijl te activeren, maar het verschil is minimaal. Wel ziet de bibliotheek met alle gekleurde boekenkaften er aantrekkelijker uit. Daarnaast komt een kleurenscherm goed van pas bij het lezen van stripboeken, tijdschriften en kranten. De Colorsoft Signature Edition geeft afbeeldingen en foto's in een redelijke kwaliteit weer, al zijn de beelden ietwat korrelig. Verder pas je naar eigen wens de warmte van het scherm aan. Hierbij houdt de e-reader op jouw verzoek rekening met de zonsondergang en -opgang. Tot slot zijn de hoge contrastwaarden van dit scherm een voordeel.

©Maikel Dijkhuizen

Bekijk boekenkaften in kleur!

Hoog leescomfort

Het scherm heeft een matte afwerking, zodat je comfortabel buiten kunt lezen. Zelfs met fel zonlicht vallen de weerspiegelingen erg mee. Lees je 's avonds, dan komt de automatische schermverlichting goed van pas. Deze functie zit overigens niet op de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition. Voor e-readerbegrippen navigeer je snel in boeken en het menu. Hiervoor tik of veeg je op het touchscreen. Een nieuwe bladzijde opent vrijwel zonder vertraging, zodat je vlot kunt doorlezen. Wil je ondertussen iets online opzoeken? Open dan gewoon de browser en typ een url in de adresbalk. Deze e-reader laadt websites behoorlijk rap.

Een pluspunt is dat dit product voldoet aan de IPx8-norm. Je kunt dus gerust e-books in bad lezen, want de behuizing is waterdicht. Dankzij de lange accuduur hoef je het apparaat waarschijnlijk pas na een paar weken of zelfs enkele maanden op te laden.

©Maikel Dijkhuizen

Dankzij de geïntegreerde browser kun je er ook websites mee bezoeken.

Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition kopen?

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel. Kortom, een aanrader!

▼ Volgende artikel
TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor
Huis

TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor

TP-Link heeft de Deco BE25 Outdoor aangekondigd, een weerbestendige Mesh wifi-router met wifi 7 die speciaal ontworpen is om het WiFi-netwerk eenvoudig uit te breiden naar de tuin. De router biedt een oplossing voor het probleem dat goed geïsoleerde ramen en muren het wifi-signaal vaak blokkeren, waardoor internetgebruik in de tuin vaak problematisch is.

De Deco BE25 Outdoor kan naadloos worden toegevoegd aan een bestaand Deco-netwerk, ongeacht of je al een wifi 5, 6 of 7-set gebruikt. Via de Deco-app is het apparaat met enkele klikken toe te voegen, waarna alle Deco apparaten één netwerk vormen met één naam en wachtwoord. Tot 10 Deco apparaten kunnen aan elkaar worden gekoppeld voor één groot WiFi-netwerk. Het apparaat is ook te gebruiken als losstaande router of als access point naast een bestaand netwerk van een ander merk.

De Deco-apparaten vormen samen één netwerk, met één naam en één wachtwoord, waardoor je in en om het huis stabiele wifi hebt. De router beschikt over een ingebouwde voeding en kan direct in een stopcontact worden gestoken of via Power over Ethernet (PoE) worden gevoed via een van de twee 2,5Gbps netwerkaansluitingen. De verbinding met een bestaand Deco-netwerk kan zowel via ethernetkabel als draadloos.

Met wifii 7 BE3600 haalt de router snelheden tot 3,6Gbps. Dankzij nieuwe wifi 7-technologieën zoals Multi Link Operation, 4K-QAM en 160Mhz brede kanalen levert het apparaat volgens TP-Link goede prestaties in de tuin. De router wordt geleverd met montagemateriaal en kan aan een muur of paal worden bevestigd of los worden neergezet.

Uiteraard ook met AI

De ingebouwde AI-Driven Mesh technologie stemt het wifi-netwerk automatisch af op de omgeving door patronen te herkennen, netwerkbelasting in kaart te brengen en gebruikers te verbinden met het optimale WiFi-punt. Voor de beveiliging maakt de router gebruik van WPA3 encryptie en TP-Link HomeShield, waarmee onder meer ouderlijk toezicht kan worden ingesteld.

Beschikbaarheid en prijzen

De TP-Link Deco BE25 Outdoor is direct beschikbaar voor een adviesprijs van 149 euro.