ID.nl logo
Wat is de beste IP-camera?
© PXimport
Zekerheid & gemak

Wat is de beste IP-camera?

De markt voor IP-camera's zit in de lift, dat is wel duidelijk als je kijkt naar de opkomst van de slimme, cloud-gebaseerde camera's zoals de Nest van Google en het Arlo-systeem van Netgear. Wij hebben uitgezocht wat er te koop is in het betaalbare segment en uiteraard ook welke de beste zijn.

Een IP-camera is een handige toevoeging aan je thuisnetwerk als je graag op de hoogte wilt blijven van het wel en wee in huis (of buitenshuis als je een buitencamera hebt). Uiteraard is beveiliging van oudsher een van de belangrijkste gebruiksdoelen van dit type camera's, simpelweg omdat ze daar in het zakelijke segment voor worden gebruikt. Lees ook: Benader je thuisnetwerk vanaf internet.

Lange tijd waren camera's die hier echt geschikt voor waren overigens niet bepaald bereikbaar voor de gemiddelde consument, want ze waren erg duur. Je moest toch al richting de 1000 euro gaan denken om een apparaat te vinden dat een goede beeldkwaliteit leverde. Met name in het betaalbare segment (zo'n 200 euro of minder) was die beeldkwaliteit armzalig. Je kreeg met name bij wat mindere lichtomstandigheden een bak ruis te zien, maar ook bij daglicht was de kwaliteit verre van goed te noemen.

Een tweede gebruiksdoel heeft niet zozeer te maken met het in de gaten houden van je spullen, maar van je huisgenoten, bijvoorbeeld kinderen en huisdieren. Dat levert regelmatig beelden op die het bewaren zeker waard zijn. Dan hebben we het nog niet eens zozeer over 'bewijs' bij eventuele beschuldigingen aan het adres van kinderen of huisdieren, maar ook over het vastleggen van de leuke momenten. Denk hierbij aan een grappige situatie waarin een hond of kat zich bevindt of iets soortgelijks van je kinderen. Ook voor dit gebruik zijn beeldkwaliteit en -scherpte uiteraard van cruciaal belang, iets wat dus lange tijd buiten het bereik van de wat kleinere beurs lag.

©PXimport

Een professionele netwerkvideorecorder kan het beeld van meerdere camera's verwerken en opslaan.

Betaalbaar en eenvoudiger

Betaalbare IP-camera's zijn inmiddels echter doorgebroken. Dat heeft allereerst te maken gehad met de opkomst van wifi als verbindingsmethode. Als je een IP-camera installeert, dan moet je er al rekening mee houden dat je het netsnoer weg moet werken. Daarnaast nog een netwerkkabel wegwerken, is dan vaak net wat te veel gevraagd, zeker ook omdat die kabel uiteraard ook aangesloten moet worden op een router of switch. Als je de camera een eind van de router of switch wilt installeren, moet je dus een kabel trekken, eventueel inclusief boren door muren. We kunnen ons voorstellen dat je dan nog eens goed gaat nadenken of je dit wel echt wilt.

Let wel, een netwerkkabel kan veiliger zijn voor de gegevens die de camera verstuurt: de communicatie blijft dan immers binnen de vier muren van je huis. Dat is met wifi uiteraard niet het geval. Als je zorgt voor goede wachtwoorden voor je thuisnetwerk en je camera's, hoeft wifi echter niet minder veilig te zijn. Als iemand kwaad in de zin heeft en jouw thuisnetwerk op kan dankzij een zwak wachtwoord op de wifi van je router, dan maakt het in ieder geval niet meer uit of je camera bekabeld of draadloos is verbonden.

Wifi is verder ook doorgebroken bij IP-camera's dankzij de overstap van mjpeg naar H.264 als videocodec. Mjpeg staat voor motion jpeg, oftewel een aaneenschakeling van (licht gecomprimeerde) jpegs. Deze manieren van encoderen levert een stream op die veel bandbreedte vereist en dus ook veel opslagcapaciteit. Dat houdt onder andere in dat je eigenlijk niet boven VGA (480p) moet gaan als resolutie als je de communicatie via wifi wilt laten verlopen. Met H.264 is er veel meer compressie mogelijk en behoren 720p en zelfs 1080p tot de mogelijkheden, waarmee in ieder geval veel scherpere plaatjes en filmpjes te schieten zijn. Voor deze extra resolutie en compressie is uiteraard ook meer rekenkracht nodig, maar dat is tegenwoordig geen probleem meer.

Je camera beveiligen

Misschien is het een open deur, maar een IP-camera moet je goed beveiligen! Meestal is zo'n camera voorzien van een simpel standaardwachtwoord, en niet iedereen neemt de moeite om dit aan te passen. Er zijn websites, zoals www.insecam.org, die de streams van onvoldoende beveiligde camera's oppikken en op internet beschikbaar maken. Daar wil jij niet tussen staan! Verander dus altijd de standaard inloggegevens, ook als de camera daar zelf niet om vraagt. Je kunt via Radar een uitzending over dit onderwerp online terugkijken.

In de cloud

Een van de voornaamste veranderingen als het gaat om IP-camera's, is de opkomst van de cloudcamera. Google heeft de Nest Cam, Netgear het Arlo-systeem, Logi(tech) de Circle en dan zijn er ook nog de (in dit segment) minder bekende namen zoals onder andere Spotcam, Netatmo en Withings die cloudcamera's op de markt brengen. Dit type camera wordt gekenmerkt door de continue koppeling met de cloud. Niets wordt lokaal opgeslagen en er wordt in de meeste gevallen continu opgenomen op servers van de fabrikant.

De beschikbare opslagcapaciteit op de servers varieert per camera/merk, maar vooralsnog is ongelimiteerde opslag niet mogelijk. Daarnaast zit er bij vrijwel alle fabrikanten een addertje onder het gras in de vorm van een abonnement dat je af moet sluiten om bij je geschiedenis te kunnen. Bij de Nest Cam is dat het meest rigide doorgevoerd. Daar kun je helemaal niets terugkijken zonder abonnement op Nest Aware. Belkin bewandelt eenzelfde route. Bij Spotcam krijg je een dag gratis, evenals bij de Circle. Die laatste biedt vooralsnog overigens geen langere houdbaarheid aan, bij Spotcam kan dat wel. De maximale retentie die wij zijn tegengekomen bij de apparaten die we hebben getest, is zestig dagen bij de Arlo-camera van Netgear. Die heeft ook de langste retentie van data zonder dat je betaalt, namelijk zeven dagen. Nest en Spotcam houden het op maximaal dertig dagen bij betaling, waarbij de bedragen kunnen oplopen tot honderden euro's per jaar.

Cloudcamera bedienen

Een cloudcamera bedien je in de regel met behulp van een app en je hebt er een account voor nodig, omdat je moet inloggen op de servers in de cloud waar je bestanden zijn opgeslagen. Bij veel van de apparaten is ook een webinterface beschikbaar. Van de door ons geteste apparaten moet alleen de Logi Circle dit missen. Qua instellingsmogelijkheden hoeft een cloudcamera niet beperkter te zijn dan een traditionele IP-camera overigens, met uitzondering dan uiteraard van de instellingen die te maken hebben met waar je foto's en video's gemaakt met de camera opslaat.

Een cloudcamera is in onze ervaring eenvoudiger te installeren dan een traditioneel model. Daar loop je nog weleens tegen installatieproblemen aan, zoals het niet kunnen vinden van de camera door de app. Het feit dat er maar één plek is waar je beelden op kunt slaan, zorgt ervoor dat je je daar ook niet druk om hoeft te maken. Als we het in tijd moeten uitdrukken, dan ben je met de installatie van een cloudcamera vaak al binnen 1 à 2 minuten klaar, terwijl dat bij een traditioneel model over het algemeen 5 minuten of langer duurt. Voor het benaderen van een cloudcamera en de opgeslagen data maakt het niet uit waar je bent. Dat is natuurlijk het voordeel van de cloud.

©PXimport

Cloudcamera's zoals de Nest Cam brengen niet zelden verborgen kosten met zich mee. In het geval van de Nest kun je er eigenlijk niets bijzonders mee zonder een abonnement af te nemen.

Traditionele IP-camera

Er is op dit moment zeker nog wel markt voor traditionele IP-camera's, al was het maar omdat er haast lijkt te zijn afgesproken dat de prijs voor een cloudcamera 199 euro is, nog exclusief eventuele extra abonnementskosten. Daar zit dus nog de nodige ruimte onder, ruimte waar fabrikanten zoals D-Link, Eminent en Foscam gretig gebruik van maken. Het aanbod van dit type camera's is inmiddels zeer uitgebreid en divers, ook in de wat lagere prijsklasse. Houd je graag de volledige controle over wat je camera's opnemen, dan zijn dit soort camera's een stuk geschikter dan cloud-gebaseerde modellen. Vaak is er voorzien in een geïntegreerde microSD-kaartaansluiting, waar je bestanden naar weg kunt schrijven.

Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om de bestanden ergens in je thuisnetwerk op te slaan, bijvoorbeeld op een NAS. Native ondersteuning wordt in de regel niet geboden voor camera's in dit segment door NAS'en van bijvoorbeeld Synology of QNAP, maar via het universele Onvif-protocol kan er wel degelijk een koppeling gemaakt worden tussen camera en NAS. Opnemen op een NAS is dan in ieder geval mogelijk, al kun je vanuit de NAS vaak niet veel 'doen' met de camera.

Dit type camera is vanaf buiten het eigen netwerk niet zo eenvoudig te benaderen als een cloudcamera. Om dit wel te kunnen moet je zelf de nodige zaken instellen. Denk hierbij aan het openzetten van poorten in je router of het instellen van de cloudservice van je NAS, zodat je vanaf buiten je netwerk kunt zien welke opnames zijn gemaakt. Bij de Foscam-camera's is het mogelijk om een P2P-verbinding op te zetten tussen camera en het apparaat waarmee je verbinding wilt maken met de camera in kwestie. Dan omzeil je in ieder geval het gedoe met poorten openzetten, omdat P2P-poorten door routers in de regel automatisch opengezet worden op het moment dat er een verzoek komt.

Kiezen: cloudcamera of traditionele IP-camera?

Of jij beter kunt kiezen voor een cloudcamera of een traditionele IP-camera, zal voor een belangrijk deel afhangen van hoe belangrijk je het vindt waar de bestanden opgeslagen worden. Qua mogelijkheden ontlopen ze elkaar zoals gezegd niet noemenswaardig. Wil je de beelden per se lokaal hebben en wil je niet iedere dag al je bestanden handmatig van de cloudservers downloaden naar je thuisnetwerk, dan is een traditionele IP-camera de beste keuze. Houd er dan wel rekening mee dat je wat verstand moet hebben van hoe dit soort apparaten werken om ze optimaal in te regelen. Maak je het jezelf het liefst zo gemakkelijk mogelijk en maakt het je niet uit waar de bestanden staan, dan is een cloudcamera de beste optie. Houd er hierbij wel rekening mee dat niet alleen de aanschafprijs relatief hoog is, maar dat je de opnames niet oneindig kunt bewaren. Je zult dan de interessante beelden alsnog zelf moeten downloaden. Je hebt echter helemaal geen kennis van netwerken nodig om cloudcamera's te installeren en te gebruiken.

Uitgebreide test

We hebben enkele tientallen IP-camera's getest. De mogelijkheden van deze camera's zijn voor het grootste gedeelte nagenoeg identiek, waardoor het niet enorm zinvol is om alle apparaten afzonderlijk te bespreken. We behandelen dus alleen enkele modellen die er op de een of andere manier uitspringen. Op de onderste rijen van de tabel vind je overigens wel nog een cijfer voor de prestaties van alle camera's bij dag en bij nacht, omdat dit een belangrijk selectiecriterium kan zijn.

©PXimport

Nest Cam

©PXimport

De voet van de Nest Cam is magnetisch.De Nest Cam is de enige 1080p-camera uit de test en dus zeker het apart vermelden waard. Het is een cloudcamera en hij kan worden geïntegreerd met de andere producten van Nest: de thermostaat en het rookalarm. Hij werkt ook samen met Philips Hue, waarbij de bewegingsdetectie van de camera aan de lampen wordt gekoppeld, iets wat in onze ervaring zeker nog niet foutloos werkt.

Groot nadeel is dat je heel erg weinig met de camera kan als je geen abonnement op de Aware-dienst neemt. De beeldkwaliteit is met name bij daglicht werkelijk uitstekend. Dankzij de Full-HD-resolutie is er op de scherpte niets aan te merken en de kleurweergave is eveneens uitstekend. De infrarood-leds die worden gebruikt voor het nachtzicht zijn echter niet krachtig genoeg, dus je kunt niet echt ver kijken in het donker.

Logi Circle

De Circle is het tweede product van Logi, de quasi-populaire naam die Logitech heeft bedacht voor een deel van zijn producten. Het is wel meteen een erg goede camera. De beeldkwaliteit is overdag goed en scherp, al valt op dat hij wat last heeft met heldere lichtbronnen, bijvoorbeeld invallend licht door het raam of een felle lamp. Dat zorgt voor overbelichting in delen van de weergave. Het nachtzicht van de Circle is heel erg goed. Verder valt op dat de camera een zeer gevoelige microfoon heeft. Die kan letterlijk een speld horen vallen. De geïntegreerde accu maakt het mogelijk om de camera van zijn voet af te halen en er maximaal drie uur continu mee te streamen. Qua software valt de Day Brief op, een samenvatting van de dag in één minuut. Jammer genoeg kun je de tijd die het fragment duurt niet zelf aanpassen, dus je moet het hiermee doen. Qua mogelijkheden is het in het algemeen beperkt gehouden door Logi.

©PXimport

Met de Circle zet Logi meteen een uitstekende camera in de markt. Op dit moment is hij alleen nog wat beperkt qua functionaliteit.

Netgear Arlo

©PXimport

De noodzaak voor een basisstation maakt de Netgear Arlo een vrij prijzig product bij aanschaf.Het Arlo-systeem van Netgear verdient speciale aandacht hier, omdat het volledig draadloos is. Deze camera's werken op batterijen. Die gaan volgens Netgear zo'n zes maanden mee voor ze vervangen moeten worden. Het zijn overigens wel vrij prijzige batterijen. Voor een setje ben je toch al snel meerdere tientjes kwijt.

De camera maakt niet rechtstreeks verbinding met je eigen wifi, maar met z'n eigen basisstation. Dat laatste zou binnenkort moeten gaan veranderen, als er een versie van de R7000 Nighthawk-router op de markt komt die dit basisstation ingebouwd heeft. Hoe dan ook maakt de noodzaak van een basisstation de aanschaf van dit systeem vrij prijzig. De beeldkwaliteit van deze camera's is goed, zowel bij dag als nacht. Audio ontbreekt echter jammer genoeg, omdat dit te veel stroom verbruikt volgens Netgear. De camera neemt uiteraard niet continu op, omdat dit de batterijen zo leeg zou trekken. Netgear biedt standaard een ruime zeven dagen gratis opslag aan, met een limiet van 1 GB.

Foscam C1 en FI9826P

Foscam is samen met D-Link zonder twijfel de grootste naam in de markt voor betaalbare IP-camera's. Dat is niet alleen te danken aan de relatief lage prijs voor de producten, ze zijn ook gewoon goed. Dat bewijst het merk ook met de C1 en FI9826P. Qua beeldkwaliteit zijn ze nagenoeg identiek, met uitstekende prestaties bij daglicht en eveneens zeer goed nachtzicht. Bij het nachtzicht is het enige puntje van kritiek de mate van processing die is toegepast, waardoor er hier en daar vegen op de weergave zitten. De mogelijkheden van de webinterface zijn ook nagenoeg identiek en voor apparaten in deze prijsklasse erg uitgebreid. De FI9826P valt verder op doordat hij op afstand horizontaal en verticaal bediend kan worden, het zogeheten pannen en tilten. Daarnaast beschikt hij over 3x optische zoom, waarmee je het beeld dichterbij kunt halen zonder dat je resolutie en scherpte verliest.

©PXimport

Foscam laat met de C1 zien dat een goede IP-camera niet duur hoeft te zijn.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een betaalbare IP-camera, dan heb je de keuze uit een cloud-gebaseerd model of eentje die lokaal beheerd wordt. In dit artikel hebben we de voor- en nadelen besproken van beide soorten. In de tabel vind je een overzicht van de specificaties van alle geteste modellen.

De Nest Cam en de Logi Circle strijden wat ons betreft om de titel Best Getest bij de cloudcamera's. Kijkend naar de prestaties en de mogelijkheden die je hebt zonder dat je extra investeert, gaat de Logi Circle er wat ons betreft met deze titel vandoor. Bij de lokale camera's kun je niet om Foscam heen. De FI9826P biedt vrijwel alles wat je nodig kan hebben als je een IP-camera in huis wilt plaatsen, en koppelt dit aan een uitstekende beeldkwaliteit. Hij gaat er vandoor met het predicaat Best Getest in deze categorie. Ga je voor de beste prijs-kwaliteitverhouding, dan kom je eveneens bij Foscam uit, en wel bij de C1. Dat is dus de Redactietip. Deze onderscheiding reiken we niet uit voor de cloudcamera's, simpelweg omdat daar geen betaalbaar alternatief voorhanden is.

Camera als beveiliging

Eén van de gebruiksdoelen van een IP-camera is uiteraard beveiliging. Toch is het goed om je te realiseren dat een camera alleen niet voldoende is om van een gedegen beveiliging te kunnen spreken. Daarvoor zijn zaken zoals sensoren op deuren en ramen, een sirene en rookmelders ook van belang. Het is het samenspel van al deze onderdelen dat ervoor zorgt dat je kunt spreken van een beveiligingssysteem. Met alleen een camera ben je bijvoorbeeld altijd te laat als er ingebroken wordt, terwijl sensoren gekoppeld aan een sirene preventief kunnen werken.

▼ Volgende artikel
Review Dreame L10s Ultra (2nd gen) – Goedkoper en beter dan voorganger
© Wesley Akkerman
Huis

Review Dreame L10s Ultra (2nd gen) – Goedkoper en beter dan voorganger

Tot onze verbazing zien we dat de Dreame L10s Ultra (2nd gen) een van de grootste nadelen van zijn voorganger zomaar wegneemt: deze nieuwe robotstofzuiger is namelijk honderden euro's goedkoper dan zijn voorganger ooit geweest was. Sterker nog: ook nu nog is eerste L10s Ultra duurder dan zijn opvolger. Tijd om te bekijken hoe de Gen 2 in de praktijk presteert.

Uitstekend
Conclusie

Dreame heeft met de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) een fijne balans gevonden tussen een uitgebreide en functionele robotstofzuiger en een redelijke prijs. De maximaal 700 euro die je betaalt, is geen immens hoog bedrag voor de prestaties die je in huis haalt. Je krijgt bovendien toegang tot allerlei premium functies, zoals uitschuifbare dweilpads en de borstel. Je moet er wel rekening mee houden dat je soms de dweil zelf even moet schoonmaken om de prestaties op hoog niveau te houden, maar verder vinden we deze robotstofzuiger top.

Plus- en minpunten
  • Flinke zuigkracht
  • Dweilen gaat veel beter
  • Uitschuifbare onderdelen
  • Aanpassingsmogelijkheden
  • Overzichtelijke app
  • Navigatie gaat beter
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Objectherkenning niet altijd accuraat
  • Vereist wat handmatig onderhoud
  • Geen warm water
  • Dweil schoonmaken duurt lang
  • Hardnekkige viezigheid kan achterblijven

De Dreame L10s Ultra (2nd Gen) heeft een adviesprijs van 699 euro, maar is nu al online verkrijgbaar voor minder. Als je de introductieprijs van de voorganger in het achterhoofd neemt (meer dan duizend euro) dan begrijp je dat we daar enigszins verrast over zijn. Dat model uit begin 2023 beviel, maar stelde ook teleur op een aantal vlakken. Zo botste het nog wel eens ergens tegenaan, had je nog wat handmatig onderhoud, werd het tapijt niet goed schoongemaakt, was de app onoverzichtelijk en zat je als het ware vast aan de schoonmaakmiddelen van Dreame.

Zijn opvolger doet een hoop dingen anders, terwijl de ervaring toch grotendeels hetzelfde blijft. Daarmee bedoelen we dat fabrikant Dreame een aantal negatieve aspecten aangepakt heeft, en de positieve eigenschappen heeft behouden. En dat zonder de prijs te verhogen. Ergens kon dat ook niet anders, gezien het bestaan van bijvoorbeeld de Dreame X40 Ultra en de aankomende X50 Ultra. Die nemen het stokje over van de meest dure Dreame-robots van dit moment, waardoor de vernieuwde L10s Ultra een lager prijskaartje hanteert.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Navigeren gaat goed, maar…

De robot en de basis hebben eenzelfde, stijlvol en praktisch ontwerp als andere Dreame-robotstofzuigers en zijn daardoor inmiddels heel herkenbaar. Voor- en bovenop tref je de middelen aan voor objectherkenning, zoals een camera en een laser (LiDAR). Hoewel dit model wel over objectherkenning beschikt, zit er geen AI-camera aan boord (zoals op de duurdere stofzuigers). Over het algemeen navigeert de robot goed door het huis en vermijdt hij verschillende soorten spullen die op de grond liggen en staan.

Waar deze stofzuiger een beetje moeite mee heeft, zijn smalle openingen. Het lijkt net alsof het apparaat een bepaalde route niet 'durft' te nemen uit angst om ergens vast te komen zitten. Daardoor kan het gebeuren dat specifieke plekjes niet meegenomen worden. De objectherkenning laat ook nog wel een iets te wensen over. Het kan zijn dat de robot over kabels heenrijdt en daardoor zichzelf vastrijdt (als het dikke kabels zijn) of iets opzuigt (als het dunne kabels zijn). Bij ons lieten de dweilpads daardoor ook een keer los; die bleven hangen achter een dikke stekkerkabel.

©Wesley Akkerman

Apart bakje voor reinigingsmiddel

Net als de voorganger kan ook de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) zijn twee roterende dweilpads niet achterlaten op het basisstation. Daardoor kunnen dat soort dingen zoals in de alinea hierboven beschreven nog wel eens fout gaan. Als zoiets gebeurt, dan stopt de robot met werken totdat je hem geholpen hebt. Als je dan op dat moment niet thuis bent, dan heb je pech. Gezien de prijs hebben we daar minder moeite mee dan voorheen, maar het kan het gebruik van een robotstofzuiger wel in de weg zitten. Helemaal als het apparaat ergens onder het bed stilstaat, en je er dus moeilijk bij kunt

Gelukkig heeft het basisstation wel een waardevolle upgrade gekregen in de vorm van een apart zeepbakje. Naast een bak voor schoon en een bak voor vies water, heb je nu een aparte bak waar je vloerreiniger in kunt stoppen. Dreame raadt uiteraard zijn eigen schoonmaakmiddelen aan, maar niets staat je in de weg zelf een middel uit te kiezen.

Helaas biedt dit model ook geen droogfunctie aan voor de gebruikte dweilpads. Ze worden wel schoongemaakt op het station, maar het duurt even voordat ze helemaal schoon en droog zijn voor de volgende ronde.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Maakt veel beter schoon

In vergelijking met de vorige versie maakt de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) veel beter schoon langs randen. Dan bedoelen we langs de muren en plinten, maar ook de rand van een vloerkleed. Het gevaarte op wielen maakt dan kleine, schuine bewegingen heen en weer en rijdt kort van voren naar achteren om precies tot aan de rand schoon te kunnen maken. Het slaat in dat proces weinig tot geen stukken vloer over. Wel kan deze robotstofzuiger in een enkel geval nog wel eens met de natte dweil op het vloerkleed komen. Maar dat is niets om je zorgen om te maken.

Qua zuigkracht is het systeem er eveneens flink op vooruitgegaan, van 5300 Pa naar 10.000 Pa. Daardoor blijft er vrijwel geen stof achter op de plekken waar de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) komt. Het kan zijn dat hij nog wel eens wat achterlaat op een hoogpolig kleed. Ook de hoekjes in huis worden niet superschoon, ondanks de uitschuifbare borstel. Maar eerlijk is eerlijk: de robot doet het veel beter dan de Dreame L10s Ultra. De borstel, gemaakt van kunststof, snijdt eventuele haren (van bijvoorbeeld huisdieren of jezelf, als je lang haar hebt) niet voor je kapot; dus je hebt zelf nog wat onderhoud aan het af en toe haarvrij maken van de borstel.

Overzichtelijke app

Dweilen gaat het systeem nog even goed af. Vooral voor het dagelijkse of wekelijkse onderhoud is de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) uitermate geschikt, aangezien hij genadeloos afrekent met oppervlakkige vlekken. Als je wat meer hardnekkige viezigheid aan de vloer laat plakken, weet de robot daar ook nog wel raad mee. Vettigheid en opgedroogde troep kunnen echter een uitdaging vormen – waarschijnlijk omdat de stofzuiger geen gebruik maakt van warm water. De dweilpads zijn overigens eveneens uitschuifbaar, wat het schoonmaken ten goede komt.

Via de overzichtelijke app kun je heel snel bepalen hoeveel water en zeep de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) moet gebruiken. Wellicht helpt het om die hoeveelheid aan te passen, waardoor hardnekkige viezigheid ook zou kunnen verdwijnen – maar meer water en zeep is geen garantie voor succes. Verder bepaal je in de app de zuigkracht, in welke mate de stofzuiger zijn rondes doet (met ruime of minder ruime bochten) en zie je hoe het gesteld is met de verschillende onderdelen. Met die laatste functionaliteit kun je goed zien wanneer iets aan vervanging toe is of wanneer je ergens een lapje over moet halen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Dreame L10s Ultra (2nd Gen) kopen?

Tot slot is het goed om te zien dat de accu ruim drie uur meegaat. Dat is deels afhankelijk van de instellingen die je zelf prefereert, maar dan nog is het een zeer nette score. Dit voorkomt dat de robot lange omwegen moet maken om tussentijds op te laden, waardoor het werk sneller gedaan kan worden. Verder moet je qua onderhoud dus rekening houden met vastgelopen haren, de oprit (die snel vies wordt) en zowel de water- als zeepbakken. Niet heel veel meer dus dan bij duurdere modellen; maar vooral dat vastgelopen haar kan irritant worden.

Onderaan de streep vinden we dat Dreame met de Dreame L10s Ultra (2nd Gen) een fijne balans heeft gevonden tussen een uitgebreide en functionele robotstofzuiger en een redelijke prijs. De maximaal 700 euro die je betaalt, is geen immens hoog bedrag voor de prestaties die je in huis haalt. Je krijgt bovendien toegang tot allerlei premium functies, zoals uitschuifbare dweilpads en de borstel. Je moet er wel rekening mee houden dat je soms de dweil zelf even moet schoonmaken om de prestaties op hoog niveau te houden, maar verder vinden we deze robotstofzuiger top.

▼ Volgende artikel
Maakt je blender lawaai? Zo los je het op
© InsideCreativeHouse
Huis

Maakt je blender lawaai? Zo los je het op

Een blender of een keukenmachine maakt geluid, dat is nu eenmaal zo. Er zitten bewegende onderdelen in, en er komt flink wat kracht bij kijken. Maar wat als je blender meer lawaai maakt dan zou moeten? Gelukkig kun je dat vaak zelf oplossen. Hier lees je hoe.

In dit artikel lees je:

  • Waarom je blender zo'n herrie maakt
  • Dat dat eigenlijk best logisch is
  • Dat je er (misschien) toch iets aan kunt doen

Lees ook: 9 dingen die je óók met je blender kunt maken

Waarom maakt mijn blender lawaai? 

De messen van een blender draaien doorgaans in de rondte met zo'n 20.000 toeren per minuut – bijna tien keer zo veel als de wielen van je auto als je lekker aan het cruisen bent. Geen wonder dus dat daar wat geluid bij komt kijken. 

Oudere blenders maken vaak meer lawaai dan nieuwe, en hoe langer je je blender hebt, des te meer geluid hij gaat maken, omdat de onderdelen verouderd raken. Daar is verder weinig aan te doen, behalve een nieuwe blender kopen. 

Stille blenders

Er zijn steeds meer stille blenders op de markt, al blijven ze natuurlijk altijd geluid maken. Doorgaans geldt dat hoe krachtiger het model, des te hoger de geluidsproductie. Denk dus goed na of je wel de krachtigste blender nodig hebt, of dat je het met een simpeler – en stiller! – model af kan. 

Fabrikanten doen er ook steeds meer aan om het geluid tegen te houden, bijvoorbeeld door een geluidsreductiesysteem en een slimme vorm van de messen en de glazen kan. Nieuwer is niet altijd beter, maar in dit geval vaak wel. 

©HP

Resonantie

Een van de hoofdredenen van een luide blender is de resonantie in de rest van je keuken. Probeer je blender maar eens op te tillen tijdens het blenden: dan hoor je meteen een stuk minder. Dat komt doordat het geluid doordreunt in het keukenblad, of zelfs in de muren waar de blender bij in de buurt staat. 

Zorg er dus voor dat de blender zo vrij mogelijk staat, niet tegen de muur en er ook niet vlakbij. Je kunt ook tijdelijk een handdoek of theedoek onder de blender leggen om het doordreunen te voorkomen, al moet je er wel voor zorgen dat het apparaat waterpas blijft staan. 

Veel blenders en keukenmachines hebben zuignappen, zodat ze wel op hun plek blijven staan, maar niet direct met het aanrechtblad in aanraking komen. Dat scheelt ook weer een slok op een smoothie! 

Conclusie

Je blender maakt nu eenmaal geluid, daar is weinig aan te doen. Je kunt het wel binnen de perken houden door te zorgen dat de blender goed waterpas staat en dat alle onderdelen goed schoon zijn. Zet hem niet tegen of in de buurt van de muur, en zet hem eventueel op een handdoek of theedoek om de ergste trillingen te voorkomen. En anders kun je natuurlijk altijd op zoek gaan naar een nieuwe, stille blender.