De FRITZ!Box Fon WLAN 7390 volgt het concept van zijn voorgangers en biedt alle denkbare functionaliteit voor wie via een ADSL-aansluiting internet heeft. De FRITZ!BOX is niet alleen een modem/routercombinatie, maar ook een draadloos toegangspunt, telefooncentrale, fax, antwoordapparaat en DECT-basisstation. Wij testten het apparaat in combinatie met AVM's nieuwste DECT-toestel.

Zowat twee jaar geleden bekeken we de FRITZ!Box Fon WLAN 7270, een manusje van alles van het Duitse AVM voor wie nog een vaste telefoonlijn in huis heeft. De 7390 lijkt qua behuizing veel op de 7270. Wat onmiddellijk opvalt, is het ontbreken van de typische wifi-antennes: twee bescheiden vinnen aan de bovenkant van het voor de rest zo goed als identieke rode doosje zorgen voor een nog beter bereik dan de 7270. Een draadloos netwerk werkt tegelijkertijd zowel op de 2,4GHz- als de 5GHz-band. Aan de achterkant is het dringen: vier gigabit-LAN-poorten, twee analoge telefoonpoorten, een ISDN-connector en een usb-poort (voor externe schijven of printers). Aan de zijkant treft u een tweede usb-poort aan, zodat voor alle soorten aansluithoeken of kabels valt wel een niet-storende plaats te vinden. Op de bovenkant vinden we een knop voor het detecteren van maximaal zes DECT-telefoons. Die zijn uiteraard niet meegeleverd, maar in samenwerking met de recent uitgebrachte FRITZ!Fon MT-F zijn toch een paar leuke kunstjes mogelijk.

© PXimport

Deze twee zilveren vinnen bovenaan de FRITZ!Box 7390 volstaan om draadloos zowel op 2,4 als op 5 GHz verbinding te maken.

De FRITZ!Box werkt perfect samen met de FRITZ!Fon MT-F. Zo komt de telefoonlijst die centraal in de webinterface van de 7390 gedefinieerd wordt en tot 300 leden kan tellen, automatisch in elke FRITZ!Fon te staan, optioneel zelfs compleet met de foto van de contacten. Grappig is eveneens dat elk gedefinieerd internetradiostation zich via de handset laat horen. Dit lukt ook met podcasts, rss-feeds of e-mail: een flitsend envelopje en een optionele geluidstoon laten u weten of er nieuwe e-mail is. Op het goed leesbare schermpje (180 dpi) kunt u ze ook grotendeels lezen (HTML-effecten vallen weg), zonder naar de pc te hoeven gaan of een echte smartphone op te zoeken.

© PXimport

De FRITZ!Box 7390 vormt een perfect koppel met de FRITZ!Fon MT-F.

Niet alleen het scherm van de FRITZ!Fon is helder, ook de HD-geluidskwaliteit mag er zijn. En komt er bijvoorbeeld een VoIP-gesprek binnen terwijl u analoog in gesprek bent, dan kan dit omgeleid worden naar één van de vijf (virtuele) antwoordapparaten. Een niet-storenfunctie verhindert dat ongewenste commerciële faxoproepen u ergens rond middernacht uit uw nachtrust halen.

Conclusies

Bij aanvang van onze testen dienden we eerst een paar firmware-updates binnen te halen voordat alles vlekkeloos liep, maar daarna kreeg de uitgebreide functionaliteit van het Box-Fon-duo ons behoorlijk enthousiast. Het ontbreken van een aan/uit-knop kan ergerlijk zijn met het oog op energiebesparing, al is het maar de vraag hoe handig het is om een ADSL-modem plus telefoniestation regelmatig uit te schakelen. De FRITZ!Box Fon WLAN 7390 is na de firmware-updates een prima router met een hoop functies, die eerlijk gezegd wel voor een groot gedeelte pas nuttig worden als u de router gebruikt in combinatie met bijvoorbeeld de FRITZ! Fon MT-F.

FRITZ!Box Fon WLAN 7390

Prijs € 249,-

Taal Engels of Duits

Aansluitingen ADSL (Annex A of Annex B, ADSL/ADSL2+/VDSL2), 4x 10/100/1000-netwerkpoorten, 2x telefoonaansluiting, ISDN-telefoonaansluiting, 2x usb-poort

Draadloos Dualband 802.11a/b/g/n (2,4 GHz + 5 GHz), DECT-basisstation

Extra Antwoordapparaat, telefooncentrale

Oordeel 8/10

Pluspunten

Veel communicatiefunctionaliteit in compacte behuizing

Werkt tegelijkertijd aan zowel 2,4 als 5 GHz

Combineert dect, VoIP en zowel analoge als isdn-telefonie

Aansluiting van usb-schijven of printers mogelijk

Minpunten

Vrij drukke aansluitzijde

Aanvankelijk geknoei met firmware-updates

Geen aan/uit-knop

FRITZ!Fon MT-F

Prijs € 79,-

Taal Engels of Duits

Oordeel 8/10

Pluspunten

Integreert perfect met FRITZ!Box

Mooi scherm

Goede geluidskwaliteit

Minpunten

Geen HTML voor e-mailweergave

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000