Amazon Kindle (2019) – Instapper eindelijk met lichtje

© PXimport

Amazon Kindle (2019) – Instapper eindelijk met lichtje

Computer accessoires

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 17 november 2022 - 10:01

Jeroen Boer

Amazons nieuwste instap e-reader heet simpelweg Kindle, maar is een grote spring vooruit ten opzichte van de vorige goedkoopste variant. Er is eindelijk verlichting in het scherm ingebouwd. Is dat genoeg om voor de goedkoopste Kindle te kiezen? Wij hebben hem getest.

De behuizing van de nieuwe Kindle is van hard kunststof gemaakt. Dat oogt wellicht goedkoop, maar is wel stevig. In tegenstelling tot een rubberachtige afwerking is het harde kunststof bovendien niet krasgevoelig. Overigens raden we je aan om een hoesje bij de e-reader te kopen, zonder hoesje zijn E Ink-schermen toch te kwetsbaar om zo in je tas te stoppen. Een groot verschil qua ontwerp ten opzichte van duurdere Kindles is dat deze Kindle geen volledig gladde voorkant (schermplaat) heeft. Hier ligt het scherm nog altijd wat dieper dat de kunststof schermrand. Je laadt de Kindle op via micro-usb. De accuduur is zoals bij alle Kindles uitstekend, je kunt weken lezen zonder bij te laden.

© PXimport

Goede verlichting

Een verlicht scherm was tot nu toe voorbehouden aan de duurdere Kindle Paperwhite, Met nieuwe variant van de Kindle brengt Amazon eindelijk verlichting naar de goedkoopste e-reader in het assortiment. De verlichting is zoals verwacht net als op de duurdere Paperwhite een variant met één kleurtemperatuur. Verlichting met instelbare kleurtemperatuur is bij Amazon voorbehouden aan de Kindle Oasis. Het gaat niet om identieke verlichting als op de Paperwhite, want op deze Kindle worden vier leds gebruikt. De duurdere Paperwhite heeft een ledje meer. De verlichting is echter uitstekend en het scherm wordt behoorlijk egaal verlicht. Alleen als je goed kijkt, zie je wel dat de vier leds onder in beeld staan. Het helderheidsniveau van de verlichting is in 24 niveaus in te stellen.

© PXimport

Ouderwetse scherpte

Net als de duurdere Kindle Paperwhite heeft ook de normale Kindle een verlicht aanraakscherm gekregen. Toch is er naast de eerder benoemde vlakke glasplaat nog een verschil, want deze normale Kindle heeft een 6inch-scherm met een resolutie van slechts 600 x 80 pixels oftewel een scherpte van 167 ppi. Dat is flink minder scherp dan moderne e-readers met een 300ppi-scherm, zo heeft de Paperwhite een 6inch-scherm met een resolutie van 1072 x 1448 pixels. Het scherm is dus veel minder scherp van dat van een moderne e-reader, maar hoe erg is dat?

Ben je een moderne e-reader gewend, dan valt zeker op dat het scherm minder scherp is. De covers van boeken in het hoofdmenu zijn wat vaag en niet zo scherp als op een Paperwhite. Open je een boek, dan zijn de letters zeker bij directe vergelijking minder scherp. Toch valt het op een normale leesafstand allemaal best mee. De letters zijn prima leesbaar en qua contrast zien wij geen verschil met het scherm op de duurdere Paperwhite. Je kunt kortom prima boeken lezen op de Kindle.

Goede software

De Kindle heeft een prima gebruikersinterface. In het hoofdmenu zie je de boeken op je apparaat en reclame voor nieuwe boeken in de virtuele boekwinkel. Die suggesties kun je indien gewenst uitzetten. Boeken openen vlot. In een boek kun je zaken als de tekstgrootte en verlichting eenvoudig aanpassen. Je zit met de Kindle wel vast aan Amazons eigen virtuele boekwinkel. Die boekwinkel werkt goed en heeft een groot aanbod aan Engelstalige en Nederlandstalige boeken. Helaas is niet ieder Nederlandstalig ebook verkrijgbaar. Nederlandse (e-)boekwinkels als Bol hebben die titels dan wel, maar verkopen boeken in het ePub-formaat. Dat formaat is niet direct leesbaar op de Kindle. Je kunt met software als Calibre ePub-bestanden wel omzetten naar een leesbaar formaat. Gelukkig worden steeds meer ePubs zonder Adobe-drm verkocht, waardoor dat omzetten relatief eenvoudig is.

Conclusie

Met de vernieuwde Kindle zet Amazon een prima instapper op de markt. Een e-reader zonder verlicht scherm kan in 2019 echt niet meer, je kunt je e-reader hierdoor op veel meer plekken comfortabel gebruiken. Die verlichting met maar liefst 24 helderheidsniveaus werkt uitstekend en is het tientje dat de Kindle meer kost ruimschoots waard. Je krijgt met deze instapper qua schermresolutie wel het minimale wat er is, want dit scherm heeft exact dezelfde resolutie als de eerste Kindle tien jaar geleden had. Heel erg is dat niet, je kunt hier prima boeken op lezen terwijl je voor dat scherpere scherm 50 euro meer betaalt in de vorm van de Kindle Paperwhite. Kortom, de nieuwe Kindle is een prima deal.

Ons oordeel

8Score

Amazon Kindle (2019)

Prijs € 89,99
Schermgrootte 6 inch (600 x 800 pixels)
Gewicht 174 gram
Afmetingen 11,3 x 16 x 0,9 cm
Opslagruimte 4 GB
Draadloos 802.11b/g/n
Aansluitingen Micro-usb
Website www.amazon.de

  • Pluspunten

  • Stevige behuizing

  • Prijs

  • Verlicht scherm

  • Minpunten

  • Scherpte scherm

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000