Amazon Kindle Paperwhite - Fraaie e-reader met gemis

© PXimport

Amazon Kindle Paperwhite - Fraaie e-reader met gemis

Computer accessoires

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 17 november 2022 - 10:01

Jeroen Boer

De Kindle Paperwhite is al jarenlang een vertrouwde naam en inmiddels te koop in de vierde variant. Wij hebben de Paperwhite 4 (2018) die je kunt beschouwen als de standaard-Kindle getest om te achterhalen wat er vernieuwd is.

De Kindle Paperwhite is inmiddels toe aan de vierde generatie. Qua specificaties komt deze vierde generatie grotendeels overeen met zijn voorganger, zo is de schermresolutie hetzelfde. Het grote verschil ten opzichte van de vorige generatie is dat de voorkant net als op een tablet bestaat uit één vlakke glasplaat die ook over de schermranden doorloopt. Dit is fijn voor de bediening van het aanraakscherm. Ook is de Paperwhite hierdoor waterdicht.

© PXimport

De e-reader is voor meer grip afgewerkt met een rubberachtige coating. Fijn is dat deze coating niet krasgevoelig lijkt, wel zie je snel vlekken op het materiaal. Overigens raden we je sterk aan om een hoesje bij een e-reader te gebruiken waardoor het materiaal van de achterkant dan geen rol speelt. Opladen gaat via micro-usb, Amazon levert een laadkabel mee.

Geen instelbare kleurtemperatuur

De originele Paperwhite uit 2012 was ooit Amazons eerste e-reader met verlichting en een verklaring voor de naam: dankzij het lichtje werd het scherm ook overdag zo wit als papier. Inmiddels is verlichting standaard en is met de introductie van het vernieuwde basismodel Kindle dit jaar heel Amazons assortiment e-readers voorzien van verlichting. Helaas heeft Amazon op de Paperwhite niet voorzien in verlichting met instelbare kleurtemperatuur. Kobo’s vergelijkbare e-reader Clara HD heeft dat wel. Wil je een Kindle met instelbare kleurtemperatuur, dan heb je het veel duurdere topmodel Kindle Oasis nodig. Geen instelbare kleurtemperatuur dus op deze Paperwhite. Wel krijg je prima verlichting op basis van vijf leds die het scherm egaal verlicht. Je kunt kiezen uit vierentwintig helderheidsniveaus.

Haarscherp scherm

De Paperwhite heeft een 6inch-aanraakscherm met een scherpte van 300 ppi wat zich vertaalt in een resolutie van 1072 x 1448 pixels. Dit is dezelfde scherpte als zijn voorganger. Daar is niets mis mee, want 300 ppi zorgt voor haarscherpe letters. Ook covers van boeken in het hoofdmenu zien er prima uit. Het aanraakscherm functioneert uitstekend en het is lekker bladeren op deze Kindle.

© PXimport

Goede software

De Kindle Paperwhite heeft een prima gebruikersinterface. In het hoofdmenu zie je de boeken op je apparaat en reclame voor nieuwe boeken in de virtuele boekwinkel. Die suggesties kun je indien gewenst uitzetten. Boeken openen vlot, Kindles vinden we in de praktijk sneller dan e-readers van Kobo. In een boek kun je zaken als de tekstgrootte en verlichting eenvoudig aanpassen. Je zit met de Kindle wel vast aan Amazons eigen virtuele boekwinkel. Die boekwinkel werkt goed en heeft een groot aanbod aan Engelstalige en Nederlandstalige boeken. Helaas is niet ieder Nederlandstalig ebook verkrijgbaar. Nederlandse (e-)boekwinkels als Bol hebben die titels dan wel, maar verkopen boeken in het ePub-formaat. Dat formaat is niet direct leesbaar op de Kindle. Je kunt met software als Calibre ePub-bestanden wel omzetten naar een leesbaar formaat. Gelukkig worden steeds meer ePubs zonder Adobe-drm verkocht, waardoor dat omzetten relatief eenvoudig is. Naast de e-bookstore is er ook een Audible Store ingebouwd waar je audioboeken kunt kopen. Die kun je beluisteren via bluetooth.

Conclusie

De vierde variant van de Paperwhite is een prima e-reader en zou je kunnen beschouwen als dé standaard-Kindle. Je krijgt een waterdichte e-reader voorzien van een vlakke voorkant en een scherp verlicht scherm. Helaas heeft Amazon geen verlichting met instelbare kleurtemperatuur toegepast, iets dat Kobo wel doet op vergelijkbare modellen. Ben je echter gehecht aan Amazons platform, dan is dit een prima e-reader.

Ons oordeel

8Score

Amazon Kindle Paperwhite

Prijs € 139,99 (8 GB)
Schermgrootte 6 inch (1072 x 1448 pixels)
Gewicht 182 gram
Afmetingen 11,6 x 16,7 x 0,8 cm
Opslagruimte 8 GB of 32 GB
Draadloos 802.11b/g/n, bluetooth, optioneel 4G
Aansluitingen Micro-usb
Website www.amazon.de

  • Pluspunten

  • Waterbestendig

  • Scherp scherm

  • Verlicht scherm

  • Minpunten

  • Geen instelbare kleurtemperatuur

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000