LG OLED Evo G4 – Beeldkwaliteit voor de fijnproever

© LG

LG OLED Evo G4 – Beeldkwaliteit voor de fijnproever

Geplaatst: 6 juli 2024 - 17:33

Eric Beeckmans

Na de sterke verbetering van de piekhelderheid in de G3 vorig jaar, wil LG blijven verbeteren aan zijn top-oled-tv's. Verbeterde prestaties komen dit jaar van aanpassingen aan het oledpaneel en een nieuwe processor. Maar er zijn nog andere interessante verbeteringen op te merken.

9,0

LG OLED65G46LS

Pluspunten

Sublieme piekhelderheid

Alpha 11-processor met uitstekende beeldverwerking

Bijna referentie beeldkwaliteit zo uit de doos

Fantastische HDR-beelden in HDR10 en Dolby Vision

Zeer goed kijkhoek en anti-reflectie

Dolby Atmos, DTS:X en goede geluidskwaliteit

WebOS 24 met vijf jaar lang nieuwe versies

Zeer goede game-ondersteuning

Minpunten

Advertenties op het Home-scherm

Geen ondersteuning voor HDR10+

Relatief hoge lanceringsprijs

Conclusie

We vinden het jammer dat LG ervoor koos om reclame op het Home-scherm en in de screensaver te plaatsen. Dat is op elke tv al uit den boze, maar het is een topmodel onwaardig. Gelukkig kun je het wel uitschakelen via de menu’s. Andere minpunten vinden we eigenlijk niet. Goede audioprestaties en ruime ondersteuning voor de gamers maken dat de G4 voor alle kijkers aantrekkelijk is, of je nu sport, games of film prefereert. Het prijskaartje past bij de kwaliteit. Wie overigens een voet wil in plaats van een muurbeugel hoeft daarvoor niet meer bij te betalen....
Lees meer
LG OLED Evo G4 – Beeldkwaliteit voor de fijnproever-H0vnHJtcTzyNeynD8M4zOA

Al jaren presenteert LG de OLED G-reeks als een model voor wandmontage. Dat is nog steeds zo, maar waar vroeger de muurbeugel standaard in de doos zat en de voet een optionele aankoop was, laat LG je nu de keuze uit de twee opties. Wil je de wandbeugel, kies dan het model met de letters LW in de typebenaming. Wil je de voet, dan ga je voor het model met de letters LS.

De voet is overigens vernieuwd. Het is nu een stevige metalen voetplaat met een ronde nek die op twee hoogtes kan worden gemonteerd. Een soundbar plaatsen is dan ook geen enkel probleem. De muurbeugel is onveranderd; hij past in een uitsparing bovenaan de rug, waardoor het toestel perfect strak tegen de muur hangt. Je kunt de tv ook licht naar voren trekken om hem beperkt naar links en rechts te draaien. Het ontwerp van de G4 zelf is nog steeds een focus op minimalisme: een fijn metalen kader, een slank scherm en een vlakke rug, niets leidt af van het beeld.

Aansluitingen

De G4 levert vier HDMI-poorten met de maximale HDMI 2.1-bandbreedte van 48 Gbit/s. Ze ondersteunen ALLM, 4K120 en VRR (AMD FreeSync en Nvidia G-Sync) en op één poort kun je ARC/eARC gebruiken. De input-lag is bijzonder laag: 9,8 ms (bij 4K60) en 5,3 ms (bij 2K120). Pc-gamers kunnen bovendien zelfs voor 4K bij 144 Hz kiezen. Kortom, voor gamers is deze tv uitstekend uitgerust.

Je kunt de LG-afstandsbediening gebruiken om aangesloten apparaten te bedienen. Wil je een mooi opgeruimde omgeving? Gebruik dan de door LG meegeleverde IR-blaster, die je samen met alle brontoestellen in de kast plaatst, zodat je ze nog steeds kunt bedienen. Draadloze luidsprekers aansluiten kan via het WiSA-protocol (Wireless Speaker and Audio Association), maar is beperkt tot 2.1-configuraties, met als gevolg dat een draadloze surround-opstelling helaas niet mogelijk is.

LG OLED Evo G4 – Beeldkwaliteit voor de fijnproever-FQ5SVCntRbSpd8ZJXSoFFg

© LG

Stap voor stap helderder

De G3 maakte vorig jaar dankzij het gebruik van een laagje microlenzen (MLA of Micro Lens Array) een flinke sprong in piekhelderheid. Dat is een punt waar oled-tv’s traditioneel terrein prijsgeven tegenover lcd-modellen. Maar met die nieuwe technologie kon LG de kloof enigszins (maar niet volledig) dichten. Dit jaar zijn de microlenzen aangepast, maar verder zijn er geen grote vernieuwingen. Daardoor maakt de G4 een kleine stap van ongeveer 10 procent vergeleken met de G3.

De piekhelderheid klokt af op 1615 nits op het 10%-venster en 241 nits op een volledig wit scherm. Daarmee is ook meteen duidelijk dat de Samsung S95D momenteel de kroon van helderste oled-tv behoudt. Het kleurbereik blijft met 97% P3 uitstekend. De microlenzen geven de oled-tv ook een van de breedste kijkhoeken die je kunt vinden. Zelfs als je echt van de zijkant naar het scherm kijkt, zie je nog steeds perfect contrast en prachtige kleuren.

Contrast: check, kleur: check, licht: check! De LG heeft alles mee voor prachtige beelden. Kies de Filmmaker-modus voor de meest natuurgetrouwe, originele beeldkwaliteit. De kalibratie is zeer goed en we kunnen de LG niet op een fout betrappen. Alleen in de donkerste scènes is het beeld soms een beetje ruw, te wijten aan de 'dithering' die het scherm gebruikt om zo veel mogelijk schaduwnuance weer te geven. Er is ondersteuning voor Dolby Vision IQ met Precision Detail, maar geen HDR10+. Daarvoor heeft LG eigen dynamische tonemapping in HDR10, al zagen we die vorig jaar wel wat foutjes maken.

Uitstekende beeldverwerking

LG heeft een nieuwe beeldprocessor in de G4 gezet, en die kreeg zelfs een nieuwe naam: Alpha 11. Onze eerste vraag was of de foutjes die we in de dynamische tonemapping van de G3 zagen inmiddels zijn bijgewerkt. En inderdaad, dat is het geval. De processor houdt nu zeer goed rekening met inhoud van de video. Is er geen dynamische tonemapping nodig, omdat het beeld onder de eigen helderheid van de G4 blijft, dan verandert hij ook nauwelijks iets. Gaat de helderheid daarboven, dat brengt hij de helderste nuances toch prima in beeld, zonder de kleurweergave te beïnvloeden. Het gevolg is dat HDR-beelden er nu ongeacht het formaat werkelijk fantastisch uitzien.

In de andere eigenschappen van de beeldprocessor zien we minder of nauwelijks wijzigingen. De prestaties waren daar al erg goed. Upscaling, deinterlacing, ruisonderdrukking – in al die departementen scoort de Alpha 11-processor zeer goed. Ook lastige kleurstroken in fijne kleurovergangen kan hij maskeren. De uitstekende bewegingsscherpte van het oledpaneel toont veel detail in snelle actiescènes. Met 'Trumotion' kun je indien gewenst dat lastige gestotter in snelle camerabewegingen wegwerken.

Houd je van de originele bioscoopervaring, kies dan 'Cinematografische Beweging'. 'Natuurlijk' is een goed compromis dat de meeste aarzelingen wegwerkt zonder andere beeldfouten te introduceren. De HDR Expression Enhancer heeft nog steeds weinig meerwaarde. Wie bij veel omgevingslicht kijkt, kan de Helderheid-stand van die instelling overwegen. Het valt niet te ontkennen dat LG uitstekende beeldkwaliteit levert met deze G4. Zowel in SDR als HDR krijg je beelden om van te smullen.

LG OLED Evo G4 – Beeldkwaliteit voor de fijnproever-PcCUqD7QTACTLec-OF8c8w

© LG

Dolby Atmos en DTS:X

Een bijzonder slanke tv is zelden een recept voor indrukwekkende audio, maar LG slaagt er toch in om behoorlijk goede audio in dit profiel te stoppen. De 60 watt sterke 4.2-kanaalsoplossing kan lekker uit de hoek komen met warme, goed gebalanceerde klanken, een hoorbare baslijn en een prima surround-ervaring. De tv ondersteunt bovendien Dolby Atmos en DTS:X, maar het hoogte-effect blijft afwezig. Ook bij wat hoger volume blijft de vervorming zeer beperkt. Kortom, goede prestaties, maar ze verbleken toch wat bij de beeldkwaliteit. Wie de audio naar hetzelfde (hoge) niveau wil tillen, moet een (high-end) soundbar kiezen.

WebOS 24 en WebOS Re:New

Goed nieuws: vanaf nu krijg je dankzij het WebOS Re:New-programma vijf jaar lang de nieuwste versie van WebOS op je tv. Daarmee wordt een belangrijk pijnpunt weggewerkt. Dat geldt overigens voor alle 2024-modellen, maar ook de 2023-modellen en een aantal 2022-modellen.

WebOS 24 heeft wat kleine aanpassingen aan zijn layout ondergaan, maar is verder niet ingrijpend veranderd. Quick Cards groeperen nog steeds bepaalde functies (Games, Muziek, Thuis Hub, Thuiskantoor, Sport en Toegankelijkheid) en het app-aanbod is erg uitgebreid. Er is ondersteuning voor Apple AirPlay2 en sinds deze versie ook voor Chromecast. Met MultiView bekijk je tot vier bronnen tegelijk en in de Thuis Hub kun je de slimme apparaten in huis bekijken en besturen. Een fijne troef van WebOS is dat het zeer vlot werkt, zeker in combinatie met de Magic Remote, de afstandsbediening waarmee je de cursor op het scherm beweegt door ernaar te wijzen.

We waren wel onaangenaam verrast door LG's keuze om reclame op het Home-scherm te zetten. Normaal gezien is dat een aankondiging of aanbeveling voor een nieuwe serie of film, maar nu zagen we zelfs reclame voor een sportwinkel. Ook de screensaver toonde opeens reclame voor de LG Channel-dienst (streamingkanalen van verschillende onderwerpen). Je kunt dat gelukkig uitschakelen in de instellingen, maar eigenlijk vinden we dat reclame hier geen plaats heeft.

LG OLED Evo G4 – Beeldkwaliteit voor de fijnproever-PK4t7McvSx-Q11SI89ilaA

Conclusie

Wie topkwaliteit eist in oledvorm, kan zijn hart ophalen aan de LG OLED65G4. We vinden het wel jammer dat LG ervoor koos om reclame op het Home-scherm en in de screensaver te plaatsen. Dat is op elke tv al uit den boze, maar het is een topmodel echt onwaardig. Gelukkig kun je het wel uitschakelen via de menu's. Andere minpunten vinden we eigenlijk niet. Er is geen ondersteuning voor HDR10+, maar de uitstekende dynamische tonemapping van LG maakt dat overbodig. De G4 geeft je geweldige piekhelderheid, prachtige kleuren en een uitmuntend contrast, en dat allemaal met een uitstekende kijkhoek en uitmuntende kalibratie.

WebOS garandeert nu vijf jaar lang nieuwe versies, waarmee het ruim uitgeruste en vlot werkende smart tv-besturingssysteem nog aantrekkelijker wordt. Goede audioprestaties en ruime ondersteuning voor de gamers zorgen dat de G4 voor alle kijkers aantrekkelijk is, of je nu sport, games of film prefereert. Het prijskaartje past bij de kwaliteit. Wie overigens een voet wil in plaats van een muurbeugel, hoeft daarvoor niet meer bij te betalen: LG brengt de G4 in twee versies op de markt, een met muurbeugel en een met voet.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten