© CIDimport

Gratis fotobeheer met Cheez

Geplaatst: 11 augustus 2006 - 10:08

Aangepast: 19 september 2022 - 12:58

Redactie

Wellicht mede dankzij de kazige naam werkt Cheez desgewenst geheel Nederlandstalig, dus voor hindernissen qua taal hoeft u in ieder geval niet bang te zijn. De software is eenvoudig in opzet maar krachtig genoeg om er heel veel plezier aan te beleven. Eindelijk orde in uw digitale fotochaos!

Gratis fotobeheer met Cheez

Wellicht mede dankzij de kazige naam werkt Cheez desgewenst geheel Nederlandstalig, dus voor hindernissen qua taal hoeft u in ieder geval niet bang te zijn. De software is eenvoudig in opzet maar krachtig genoeg om er heel veel plezier aan te beleven. Eindelijk orde in uw digitale fotochaos!

Stap 1

[afbeelding0]Download Cheez vanaf www.daremon. gr/cheez/Download.php. Dubbelklik op het binnengehaalde bestand en klik in de eerste stap van de installatiewizard op I agree om akkoord te gaan met de licentieovereenkomst. Voor de rest staan alle instellingen prima, wat betekent dat u alleen nog twee keer op Next en tot slot op Install hoeft te klikken. Klik aan het eind van de installatie op Close. U vindt nu een nieuwe snelkoppeling met de naam Cheez op uw Bureaublad, dubbelklik hierop om het programma te starten.

Stap 2

[afbeelding0]Om Cheez Nederlandstalig te maken klikt u in het hoofdvenster in het menu Language op Dutch. Hierna kunt u in uw moerstaal aan de slag met de software. Behalve de twee voorbeeldfoto’s zijn er nog geen andere foto’s in de database van Cheez aanwezig. Een fotobeheerprogramma is namelijk eigenlijk niets anders dan een database, waarbij u foto’s indeelt in categorieën en voorziet van zoektermen. Om uw eigen foto’s aan de database toe te voegen klikt u eerst op de knop Meerdere importeren (1). Blader vervolgens naar een map waarin wat foto’s van u staan, selecteer deze map en klik op OK (2).

Stap 3

[afbeelding0]Het importeren van de foto’s kan al naar gelang de hoeveelheid even duren. Na importeren is het categoriseren van de foto’s de volgende stap. Standaard zijn drie categorieën voorhanden: Vacation, Friends en Family. Wilt u andere categorieën toevoegen of de bestaande verwijderen, dan kan dat. Selecteer eerst een foto (meer mag ook) en klik er dan met uw rechtermuisknop op. In het submenu selecteert u dan onder Voeg zoekterm toe de optie Onderhoud zoektermen. Om Vacation naar Vakantie om te zetten selecteert u in het inmiddels verschenen dialoogvenster de zoekterm Vacation. Tik dan in het veld achter Zoekterm het woord Vakantie en klik op Vervang. Op deze manier kunt u alle bestaande termen wijzigen en nieuwe categorieën toevoegen. Klaar? Klik dan op OK.

Stap 4

[afbeelding0]Klik wederom met uw rechtermuisknop op een (of meer) geselecteerde foto’s en kies onder Voeg zoekterm toe een categorie waar uw foto in thuishoort, bijvoorbeeld Vakantie. In de velden onderaan het foto-overzicht kunt u een meer specifieke omschrijving van de foto invoeren. Zo kunt u elke foto apart of een groep foto’s (meer foto’s tegelijk selecteren doet u door tijdens het klikken de Ctrl-toets ingedrukt te houden) van commentaar en/of sleutelwoorden voorzien.

Stap 5

[afbeelding0]Het doorzoeken van de fotodatabase gaat heel snel. Klik op de knop Zoek (1), typ de gewenste zoekterm bij (2) en klik tot slot op Zoek (3). Als één of meer van de foto’s voldoet aan de omschrijving, verschijnt (verschijnen) deze in een resultatenlijst. Om een foto in die lijst te bekijken selecteert u een van de gevonden plaatjes en klikt u vervolgens op de knop Bekijk.Cheez kan nog veel meer dan alleen het ordenen van uw foto’s. Zo kunt u bijvoorbeeld foto’s scannen of importeren vanuit uw digitale camera of een diashow laten presenteren. Speel gerust eens met alle opties die in principe voor zich spreken!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000