ID.nl logo
Digitale camera of spiegelreflexcamera: wat past bij jou?
© Knut Wiarda
Huis

Digitale camera of spiegelreflexcamera: wat past bij jou?

Sta je op het punt een nieuwe camera te kopen? Dan kom je al snel voor de keuze te staan: ga je voor een digitale camera of een spiegelreflexcamera (DSLR)? Beide hebben hun eigen sterke punten, maar welke het beste bij jou past, hangt af van wat je ermee wilt doen, hoeveel ervaring je hebt en hoeveel je wilt uitgeven. In dit artikel zetten we de verschillen op een rij.

Weet je niet of je een eenvoudige digitale camera moet kiezen of een spiegelreflexcamera? In dit artikel lees je: 📸 Wat een digitale camera is 📸 Wat een spiegelreflexcamera is 📸 Wanneer je voor welke camera kiest Ook hebben we een checklist samengesteld met 7 snelle vragen om je keuze makkelijker te maken.

Lees ook: 📷 Oude digitale camera's: de nieuwste hype onder jongeren

Wat is een digitale camera?

Een digitale camera, ook wel compactcamera genoemd, is licht, handzaam en makkelijk in gebruik. Ideaal voor wie zonder al te veel gedoe mooie foto's wil maken. Deze camera's hebben een vaste lens, wat betekent dat je niet kunt wisselen tussen verschillende lenzen zoals bij een spiegelreflexcamera. Dat maakt ze minder veelzijdig, maar wel eenvoudiger in gebruik.

Een groot voordeel van een digitale camera is de prijs. Voor een relatief klein bedrag heb je al een goede camera voor vakantiefoto's, familiebijeenkomsten of gewoon wanneer je snel een mooie foto wilt maken. De meeste modellen hebben automatische instellingen, zodat je niet hoeft na te denken over sluitertijd, diafragma of ISO-waarden. Richt en klik, zo makkelijk is het.

Toch zijn er ook beperkingen. Omdat digitale camera's een kleinere sensor hebben, is de beeldkwaliteit vaak minder goed dan die van een spiegelreflexcamera, vooral bij weinig licht. Daarnaast hebben veel digitale camera's geen optische zoeker, waardoor je afhankelijk bent van het LCD-scherm aan de achterkant om je compositie te bepalen. Dit werkt prima in goede lichtomstandigheden, maar kan onhandig zijn bij fel zonlicht, omdat het scherm dan minder goed zichtbaar is. Sommige modellen hebben een elektronische zoeker (EVF), die je een digitale weergave van het beeld geeft. Dit biedt voordelen, zoals een live preview van belichting en instellingen, maar kan ook nadelen hebben, zoals een lichte vertraging en een minder scherpe weergave dan een optische zoeker. Daarnaast heb je bij veel digitale camera's minder controle over de instellingen, wat betekent dat je minder invloed hebt op hoe je foto's eruit komen te zien.

©Paylessimages

Wat is een spiegelreflexcamera?

Een spiegelreflexcamera – of DSLR – is een stap hoger in beeldkwaliteit en mogelijkheden. Deze camera's zijn groter en zwaarder dan digitale camera's, maar bieden veel meer controle en flexibiliteit. Een spiegelreflexcamera gebruikt een spiegel- en prismasysteem om het licht direct naar de optische zoeker te sturen. Hierdoor zie je zonder vertraging precies wat de lens waarneemt. Veel fotografen vinden een optische zoeker prettiger dan een digitaal scherm, omdat het beeld natuurlijker oogt en altijd scherp is, zelfs bij weinig licht.

Het grootste voordeel van een spiegelreflexcamera is dat je lenzen kunt wisselen. Of je nu een groothoeklens voor weidse landschappen wilt, een telelens voor sportfotografie of een macro-lens voor gedetailleerde close-ups – je kunt de camera helemaal aanpassen aan wat je wilt fotograferen. Daarnaast heb je volledige controle over instellingen zoals sluitertijd, diafragma en ISO-waarde, wat handig is als je precies wilt bepalen hoe je foto eruit komt te zien.

Maar spiegelreflexcamera's hebben ook nadelen. Ze zijn duurder, zeker als je verschillende lenzen en accessoires aanschaft. Ook zijn ze groter en minder draagbaar, wat onhandig kan zijn als je veel onderweg bent. Daarnaast vraagt het bedienen van een spiegelreflexcamera wat oefening. Het kan even duren voordat je alle mogelijkheden onder de knie hebt.

©Antonioguillem

Wanneer kies je voor welke camera?

Wil je een lichte, gebruiksvriendelijke camera voor snelle foto's? Dan is een digitale camera een goede keuze. Wil je meer controle, verwisselbare lenzen en hogere beeldkwaliteit? Dan past een spiegelreflexcamera beter.

KenmerkDigitale camera (compactcamera)Spiegelreflexcamera (DSLR)
BeeldkwaliteitVaak iets minder door kleinere sensor, vooral bij weinig lichtHoge beeldkwaliteit, grotere sensor
GebruiksgemakAutomatische instellingen, eenvoudig in gebruikMeer instellingen, vraagt meer kennis
FlexibiliteitVaste lens, minder mogelijkhedenVerwisselbare lenzen, geschikt voor verschillende situaties
ZoekerMeestal geen zoeker of een elektronische zoeker (EVF), afhankelijk van schermkwaliteitOptische zoeker zonder vertraging, helder en natuurgetrouw beeld
Formaat en gewichtCompact en licht, makkelijk mee te nemenGroter en zwaarder door spiegelmechanisme
PrijsVaak goedkoper, instapmodellen beschikbaarDuurder, ook door extra lenzen en accessoires

Snelle checklist Gebruik deze 7 vragen om de juiste keuze te maken.

1: Wat wil je fotograferen? o Voor alledaagse momenten volstaat een digitale camera. o Voor sport, macrofotografie of portretten biedt een spiegelreflexcamera meer mogelijkheden. 2: Hoe belangrijk is beeldkwaliteit? o Voor sociale media of kleine afdrukken is een digitale camera prima. o Wil je grote afdrukken of professioneel werk? Dan is een spiegelreflexcamera beter. 3: Wat is je budget? o Digitale camera's zijn meestal goedkoper in aanschaf en onderhoud. o Spiegelreflexcamera's kosten meer, zeker met extra lenzen en accessoires. 4: Hoe draagbaar moet de camera zijn? o Wil je een lichte, compacte camera die je altijd bij je hebt? Kies dan een digitale camera. o Ben je bereid wat extra gewicht te dragen voor betere kwaliteit? Dan is een spiegelreflexcamera een optie. 5: Hoeveel ervaring heb je? o Voor beginners is een digitale camera met automatische instellingen ideaal. o Wil je meer controle en creatieve mogelijkheden? Dan past een spiegelreflexcamera beter. 6: Wil je lenzen kunnen verwisselen? o Een spiegelreflexcamera geeft flexibiliteit met verwisselbare lenzen. o Wil je een eenvoudige alles-in-één oplossing? Dan is een digitale camera geschikter. 7: Hoe belangrijk is video? o Wil je ook filmen? Kijk dan naar de videokwaliteit, zoals 4K-opname. o Sommige digitale camera's zijn speciaal ontworpen voor vloggers.

De keuze is aan jou

Of je nu kiest voor het gemak van een digitale camera of de flexibiliteit van een spiegelreflexcamera, het belangrijkste is dat de camera bij jouw manier van fotograferen past. Denk goed na over wat je ermee wilt doen en hoeveel controle je zelf wilt hebben. Zo weet je zeker dat je een camera kiest waar je lang plezier van zult hebben.

Mooi fototoestel gekocht?

Neem 'm mee in een cameratas

▼ Volgende artikel
Langzame computer of laptop? Zo los je het op!
© fizkes
Huis

Langzame computer of laptop? Zo los je het op!

Is je computer of laptop langzamer dan gebruikelijk? Met de tips in dit artikel los je dat binnen een paar minuten op!

Niemand zit te wachten op een trage pc of laptop. Het opstarten van je favoriete programma’s duurt een eeuwigheid, streamingdiensten haperen en zelfs bij het intypen van tekst is er sprake van vertraging. Los deze problemen zo snel mogelijk op met onderstaande tips.

  • Overbodige processen sluiten en applicaties verwijderen
  • Nuttige updates en het opschonen van de internetbrowser
  • Clouddiensten, oververhitting en verouderde onderdelen

Start je computer helemaal niet meer op? Je vindt de oplossing in dit artikel.

Computer opnieuw opstarten

We gaan ervan uit dat je al hebt geprobeerd of het opnieuw opstarten van je pc of laptop de problemen oplost. Heb je dat nog niet gedaan? Doe dat dan voor je verdergaat met de onderstaande stappen.

Te veel processen en programma's

Elke computer heeft een limiet. Als er onnodig veel programma's draaien, gaat alles langzamer. Het kan zijn dat je zelf een hele hoop applicaties hebt geopend. Maar er zijn wellicht ook programma's waarvan je niet weet of ze op de achtergrond draaien en zelfs automatisch opstarten.

Te veel programma's die opstarten

In je besturingssysteem kun je applicaties die je vaak gebruikt automatisch laten opstarten als je de computer aanzet. Dat is handig, maar het kost ook veel rekenkracht. Bovendien is dat regelmatig een standaardinstelling van programma's, terwijl je er helemaal niet op zit te wachten. Je zet dat uit met de onderstaande stappen:

Windows 10 & 11 Druk op Ctrl+Alt+Del en kies voor Taakbeheer. Je kunt ook kiezen voor de toetscombinatie Ctrl+Shift+Esc om meteen in hetzelfde menu terecht te komen.  In Windows 10 klik je daarna bovenaan op het tabje Opstarten. Je ziet nu een lijst met programma's en een kolom met Status. In Windows 11 klik je links in het menu op het vierde icoontje genaamd Opstart-apps om dezelfde lijst tevoorschijn te halen.

macOS Open het Apple-menu linksboven in het scherm, kies Systeemvoorkeuren en daarna Gebruikers en groepen. Kies je eigen profiel en klik op Inloggen. Schakel de applicaties uit die je niet dagelijks gebruikt om je computer sneller te laten opstarten.

Achtergrondapplicaties uitschakelen

Soms weet je als gebruiker helemaal niet wat er allemaal op je computer draait. Ook daar kun je achter komen:

Windows 10 & 11 Ga wederom naar Taakbeheer. Onder het tabje Processen staan alle applicaties die momenteel draaien. In Windows 10 zie je in de kolommen CPU en Geheugen hoeveel rekenkracht een programma gebruikt. Windows 11 gebruikt de termen Processor en Geheugen.

macOS Druk op de toetsen Option+Cmd+Esc om het menu Apps geforceerd stoppen te openen. Vastgelopen programma's of applicaties die op de achtergrond veel capaciteit verbruiken schakel je via dit menu uit.

Harde schijf is (bijna) vol

Computers draaien langzamer als de harde schijf voor meer dan 85 procent vol is. Controleren hoe het met jouw schijf is gesteld, doe je aan de hand van de onderstaande stappen:

Windows 10 & 11 Open Windows Verkenner en controleer hoe vol je harde schijven zijn onder Deze computer in Windows 10 of Deze PC in Windows 11.

macOS Selecteer het Apple-menu linksboven en kies Systeeminstellingen en vervolgens Algemeen. Klik daarna op Opslag en op Alle volumes.

Verwijder bestanden en programma's die je niet gebruikt. Het is ook een goed idee om te controleren of je prullenbak niet erg vol zit en die te legen.

©Dragos Condrea

Een trage internetbrowser

Is alleen de internetbrowser erg langzaam? Dan staan er misschien te veel tabs tegelijkertijd open. Een andere optie is dat er veel extensies zijn die de prestaties beïnvloeden. Controleer of dat bij jou het geval is. Bij de populaire internetbrowsers vind je daar een button voor rechts naast de zoekbalk of je opent het menu met de drie puntjes of streepjes en klikt daar op Extensies.

Updates van software

Het is altijd verstandig om nieuwe updates te installeren, al was het maar voor de veiligheid. Maar ze helpen ook vaak om je systeem optimaal te laten draaien, met name als je nieuwe programma's gebruikt. Download daarom altijd de nieuwste versie van het besturingssysteem. Daarnaast is het nuttig om de driver van je videokaart regelmatig te updaten.

Automatische back-ups in de cloud

Programma's zoals Microsoft OneDrive en Google Drive zijn ideaal om belangrijke bestanden automatisch in de cloud op te slaan. Maar ze kunnen er ook voor zorgen dat je pc of laptop langzaam draait. Dat gebeurt vooral wanneer allerlei zaken automatisch worden geback-upt, ook wel 'syncing' genoemd.

Je past dat aan in de instellingen van de clouddienst die je gebruikt. Desnoods zet je het automatisch syncen op pauze. Een andere optie is om alleen bepaalde mappen te selecteren voor een back-up in de cloud, bijvoorbeeld alles wat je nodig hebt voor je werk.

©Vatcharachai

Voor laptops: beperkte warmteafvoer

Een computer produceert een hoop warmte. Dat wordt afgevoerd via luchtschachten met ventilatoren. Met name bij laptops willen die nog weleens dichtzitten met stof. Daardoor kan het systeem de warmte niet kwijt en gaat de laptop automatisch langzamer draaien om de onderdelen tegen oververhitting te beschermen. Zorg er daarom voor dat de luchtschachten stofvrij zijn door je laptop regelmatig schoon te maken.

Verouderde onderdelen

Bij een wat oudere computer is het bovenstaande vaak niet genoeg om je systeem weer echt soepel te laten draaien. Nieuwe software vraagt om krachtigere hardware. Voor standaard computertaken zijn vooral een degelijke processor, voldoende werkgeheugen en een moderne harde schijf belangrijk. Wat je precies nodig hebt is voor een groot deel afhankelijk van waar je de pc of laptop voor gebruikt.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 krachtige wifi-speakers voor max 440 euro
© Sonos
Huis

Waar voor je geld: 5 krachtige wifi-speakers voor max 440 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een krachtige wifi-speaker die een ruime kamer vult met heldere klanken? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer Op het moment van schrijven zijn de besproken wifi-speakers bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 440 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Sonos Era 100

Deze betaalbare wifi-speaker van Sonos is in een zwarte en witte behuizing te koop. De cilindervormige behuizing van 18,3 × 12 × 13,1 centimeter is misschien niet zo groot, maar de Era 100 levert tóch een krachtig geluid. De speaker herbergt namelijk twee tweeters en een gecombineerde middentoner/woofer. Je plaatst hem bijvoorbeeld in een boekenkast of op een bureau. Als alternatief is er ook een geschikte muurbeugel (zwart/wit) verkrijgbaar. Kies trouwens wel een plekje dicht bij het stopcontact, want deze speaker vereist netstroom.

Zoals we van Sonos gewend zijn, stopte het bekende audiomerk de Era 100 helemaal vol met nuttige snufjes. Zo stemt deze slimme luidspreker zijn audio-instellingen automatisch af op de akoestische ruimte. Overigens kun je de geluidsopties ook op eigen houtje wijzigen. Open hiervoor de Sonos-app op je smartphone. Bepaal verder vanuit welke muziekdienst je albums, afspeellijsten en podcasts wilt streamen. Is er ergens geen wifi beschikbaar? Geen probleem, want je streamt net zo makkelijk muziek via een bluetooth-verbinding. Je kunt op de analoge ingang ook nog een fysieke audiobron aansluiten, zoals een platen- of cd-speler. Lees voor meer informatie deze uitgebreide review op ID.nl.

Denon Home 150

De Denon Home 150 kost in de eigen webwinkel van de Japanse audiospecialist 249 euro. Als je bij andere online verkoopadressen kijkt, vind je deze wifi-speaker al gauw voor minder dan tweehonderd euro. J e kunt kiezen tussen een zwarte en witte behuizing. De bescheiden omvang van 18,7 × 12 × 12 centimeter is grofweg vergelijkbaar met dat van de hierboven besproken Sonos Era 100. Een ruime woofer van 8,9 centimeter en tweeter zorgen voor een vol geluid. Een pluspunt is dat je de Home 150 zowel aan een draadloos als bekabeld netwerk kunt koppelen. Prik voor laatstgenoemde optie een netwerkkabel achter in de behuizing en je profiteert van een stabiele verbinding.

Je streamt vanuit de HEOS-app op een smartphone eenvoudig muziek naar de speaker. Deze app bevat koppelingen naar alle bekende muziekdiensten. Bovendien benader je eventueel ook een mediaserver met audiobestanden binnen jouw thuisnetwerk, bijvoorbeeld een NAS of pc. Voor het koppelen van lokale bronnen heeft de achterkant een usb-poort en analoge geluidsingang. Streamen via bluetooth is eveneens een mogelijkheid. De Home 150 sluit je aan op netstroom.

Denon Home 350

Voor een stevig geluid zit je bij de Denon Home 350 wel goed. Het gerenommeerde audiomerk ontwikkelt deze riante wifi-speaker in een zwarte en witte versie. Dankzij de omvang van 22,5 × 38 × 18 centimeter passen er in de klankkast twee tweeters, middentoners en woofers. Verwacht dus een ruimtevullend geluid waarin het hoog, midden en laag goed vertegenwoordigd zijn. Niet voor niets komen enkele gebruikers op Kieskeurig.nl tot een gezamenlijke score van een 8,8.

Je kunt met de Home 350 alle kanten op. Allereerst zijn er een wifi- en bluetoothadapter ingebakken. Via de gebruiksvriendelijke HEOS-app selecteer je op jouw smartphone bijvoorbeeld een afspeellijst in Spotify, Deezer of Tidal. Voor bezitters van een Apple-apparaat komt de ondersteuning voor AirPlay 2 goed van pas. Hierdoor stream je vanaf een iPhone, iPad of Mac(Book) heel makkelijk muziek. Met usb, ethernet en een 3,5mm-lijningang bevat de achterzijde ook nog de nodige fysieke poorten. Hierdoor is het aansluiten van een cd-speler of usb-stick met audiobestanden geen enkel probleem.

Ook interessant: Speakers groeperen met AirPlay

JBL Authentics 500

Op het moment van schrijven is de JBL Authentics 500 nogal scherp geprijsd. Enkele webshops duiken namelijk ruimschoots onder de adviesprijs van 629,99 euro. De stijlvolle luidspreker van 24 × 44,7 × 25,6 centimeter is vanwege zijn retrodesign een echte blikvanger. Achter het speakerdoek schuilen er drie tweeters en evenzoveel middentoners. Verder levert een neerwaarts gerichte subwoofer van 16,5 centimeter een diepe baslaag. Al met al is de Authentics 500 goed voor een massief geluid waarbij je het volumeniveau flink kunt opschroeven. Het opgegeven totaalvermogen bedraagt dan ook 270 watt.

Je verbindt deze luidspreker via wifi of een ethernetkabel met het thuisnetwerk. Je bedient de Authentics 500 vervolgens vanuit de JBL One-app op een smartphone. Hierin pas je onder meer diverse geluidsinstellingen naar eigen smaak aan. Gunstig is dat er ondersteuning voor de populaire protocollen Google Cast, AirPlay 2 en Spotify Connect is ingebouwd. Zo kun je vrijwel altijd vanuit je favoriete muziek- of podcast-app audio streamen. Opvallend is de ondersteuning voor Dolby Atmos Music. Hierdoor klinkt muziek met zo'n audiospoor extra ruimtelijk. Dit veelzijdige audiosysteem is ook nog uitgerust met bluetooth en een analoge audiopoort.

JBL Authentics 300

De JBL Authentics 300 lijkt zo op het eerste oog het kleinere broertje van de eerder besproken JBL Authentics 500. Dat klopt, maar toch is er een heel belangrijk verschil. Onder de motorkap van de Authentics 300 bevindt zich namelijk een oplaadbare accu met een capaciteit van 4800 mAh. Die biedt een luistertijd tot ongeveer acht uur. Zet de speaker met behulp van het grote handvat op de gewenste plek en geniet overal van goede muziek. De chique retrobehuizing van 19,6 × 34,2 × 18 centimeter bevat twee tweeters, een grote woofer van 13,3 centimeter en een passieve basradiator.

Op plekken buitenshuis komt de geïntegreerde bluetoothontvanger goed van pas. Maak met een smartphone verbinding en selecteer een afspeellijst in Spotify of een andere muziek-app. Gebruik vervolgens de draaiknoppen boven op de behuizing om het hoog en de bas naar eigen wens te wijzigen. Ben je thuis, dan koppel je de Authentics 300 aan wifi of ethernet. Je hebt dan meer afspeelopties. Zo stream je via Spotify Connect, AirPlay 2 of Google Cast eenvoudig liedjes naar de speaker. Aan de achterzijde vind je ook nog een analoge lijningang. Meer weten? Lees dan deze review op ID.nl.