Spotify wil gratis internetradio aanbieden

© Andreas Prott - stock.adobe.com

Spotify wil gratis internetradio aanbieden

Geplaatst: 12 maart 2013 - 11:11

Aangepast: 23 april 2024 - 09:29

Ruud de

Spotify wil vanaf april aanstaande gratis mobiele internetradio aanbieden, waaronder in Nederland. Het bedrijf richt zich daarbij op de mobiele gebruiker die een belangrijke sleutelpositie wordt toegedicht bij het succes van deze muziekdienst.

Spotify is bezig met het sluiten van een overeenkomst met platenlabels om ook buiten de Verenigde Staten gratis mobiele internetradio aan te bieden. Dit zeggen drie insiders tegen Bloomberg. De aanbieder van muziekabonnementen wil dat vanaf april aanstaande zijn mobiele radiostreams overal beschikbaar zijn waar het actief is. Dit betekent dat deze ook door Nederlandse gebruikers te beluisteren zijn.

De in Londen gevestigde  muziekservice wil de nieuwe dienst gratis aanbieden, maar wil hier natuurlijk wel iets voor terug. De inkomsten moeten daarbij komen uit de verkoop van advertenties. Deze worden tijdens de uitzending af en toe ten gehore gebracht aan de luisteraar. Mensen die voor deze gratis radiodienst gaan hebben slechts beperkte controle over de muziek die wordt afgespeeld. Betaalde Spotify-gebruikers kunnen hun afspeellijsten zelf samenstellen.

Momenteel is Spotify met twintig miljoen gratis en vijf miljoen betalende gebruikers de grootste abonnementenservice voor muziekstreams via internet. Dat is natuurlijk nog erg mager als je dit wereldwijd bekijkt, geen wonder dat het bedrijf deze positie dolgraag wil uitbreiden. Door naast de reguliere muziekstreams ook gratis mobiele webradio aan te bieden hoopt Spotify meer internetters te interesseren voor zijn muziekabonnementen.

Mobiele gebruikers zijn belangrijk
Een sleutelrol is weggelegd voor de mobiele gebruikers. Zo zou maar liefst driekwart van de Pandora-gebruikers een mobiel apparaat gebruiken tijdens het luisteren naar muziek. Pandora is (officieel) alleen te ontvangen in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw Zeeland. Deze dienst is in Europa dus nog geen concurrent van Spotify, maar een aantal andere services komt er mogelijk snel aan. Sommigen worden ondersteund door een zeer kapitaalkrachtig moederbedrijf en zullen wereldwijd gaan opereren. Onder andere Google, Apple en Beats Electronics zouden dit jaar nog met vergelijkbare diensten willen komen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten