7 tips voor een gestructureerd leven (+ handige apps om alles bij te houden)

© Anna - stock.adobe.com

7 tips voor een gestructureerd leven (+ handige apps om alles bij te houden)

Geplaatst: 24 november 2023 - 09:01

Demi Schoenmakers

In het drukke leven kan het soms voelen alsof je probeert te jongleren met een heleboel kleurrijke ballen. Zonder de focus en balans te bewaren, is het moeilijk om deze ballen niet te laten vallen. Maar maak je geen zorgen, een georganiseerd leven betekent niet dat je een expert in tijdsbeheer hoeft te zijn. Met een paar simpele tips en apps kun je je een gestructureerd leven leiden zonder te verdwalen in alle post-its en notitieboekjes.

1. Maak elke dag een to-dolijst

Begin je dag door een korte lijst te maken van de belangrijkste taken die je moet volbrengen. Houd het simpel en focus op realistische doelen.

2. Neem op tijd pauze

Zie je dag als een serie van tijdblokken in plaats van een eindeloze streep. Werk bijvoorbeeld 25 minuten gefocust aan een taak, gevolgd door een korte pauze. Dit geeft je meer overzicht omdat het je de kans geeft om even afstand te nemen van je werk. Tijdens een pauze kunnen je hersenen ontspannen en resetten, waardoor je frisser en scherper kunt terugkeren naar je taken. Het helpt ook om stress te verminderen, de concentratie te verbeteren en creativiteit te stimuleren.

3. Zorg voor wat meer routine

Routine klinkt misschien saai, maar het helpt je om minder energie te verspillen aan het nadenken over wat je nu weer moet doen. Het helpt je goede voornemens langer vol te houden. Het is dus eigenlijk een hulpje om ál deze tips ook daadwerkelijk toe te passen en je leefstijl te verbeteren. 

4. Houd een boodschappenlijstje bij

Het bijhouden van een boodschappenlijstje is een praktische gewoonte die bijdraagt aan structuur in het dagelijks leven. Zo verklein je de kans op het vergeten van belangrijke dingen. Het resulteert ook in efficiënter winkelen, waardoor je impulskopen vermijdt en dus zowel tijd als geld bespaart.

5. Houd je financiën in de gaten

Een gestructureerd leven vereist niet alleen organisatie in dagelijkse taken, maar ook financiële stabiliteit. Het bijhouden van je financiën is cruciaal, want het geeft richting aan levensdoelen, het voorkomt financiële stress en het biedt flexibiliteit en vrijheid in je keuzes. Een gezonde financiële basis draagt bij aan een gebalanceerd en georganiseerd leven. Zorg daarom dat je inzicht krijgt in je financiën. Hou bijvoorbeeld een kasboekje bij met daarin je inkomen en uitgaven. 

TIP
Deze apps werken ook heel handig op je smartwatch, zodat je altijd en overal je financiën kan bijhouden.

0

Powered by

logo

6. Ga de natuur in

Plan dagelijks tijd in de natuur. Een korte wandeling in een park of zelfs een paar minuten in je achtertuin kunnen wonderen doen voor je gemoedstoestand en helpen om je gedachten te ordenen. Het regelmatig opzoeken van natuurlijke omgevingen kan de stress verminderen die gepaard gaat met een gestructureerd leven.

Wandelen in het bos in de herfst

© Stavros - stock.adobe.com

7. Zorg voor een gezonde balans

Vergeet niet dat een gestructureerd leven niet betekent dat je constant bezig moet zijn. Plan ook tijd in voor ontspanning en hobby's. Balans is belangrijk voor een gestructureerd leven omdat het helpt om werk, vrije tijd en relaties in evenwicht te houden. Het voorkomt stress en zorgt ervoor dat je een duurzaam leven leidt waarin alles goed op elkaar is afgestemd. Het resultaat is meer veerkracht en welzijn.


Even rust in je hoofd en tot jezelf komen?

Kijk eens naar binnen in plaats van naar buiten

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000