Elektrische tandenborstel: alles over roterend poetsen

© PXimport

Elektrische tandenborstel: alles over roterend poetsen

Mondverzorging

Geplaatst: 8 oktober 2019 - 15:42

Aangepast: 15 september 2022 - 11:25

Remmelt Mastebroek

Je bent eruit: je wilt een elektrische tandenborstel – goedkoop of duur, dat weet je alleen nog niet. En dat is logisch: voordat je naar de prijs kijkt, moet je niet alleen eerst kijken naar de mogelijkheden en de functies die je nodig hebt, maar ook naar de poetstechniek. Niet alle elektrische tandenborstels werken namelijk hetzelfde. Hier leggen we je alles uit over de roterende poetstechniek.

Roterende tandenborstel: de beweging

Als je je afvraagt wat de beweging van de roterende poetstechniek is, dan hoef je eigenlijk alleen maar naar de naam te kijken: roteren betekent draaien. En dat is precies elektrische tandenborstels met deze poetstechniek doen: een klein, meestal rond borstelkopje draait heel snel heen en weer. Maar dat is niet de enige beweging die gemaakt wordt: het borsteltje gaat ook nog op en neer. Dit heet oscilleren. Zoek je een roterende tandenborstel, dan is dit praktisch altijd een roterend-oscillerende borstel, ook wel 2D-borstel genoemd. 3D bestaat ook: de poetstechniek van deze elektrische tandenborstels bestaat uit 3 verschillende bewegingen. Naast roteren en oscilleren kunnen deze borstels ook nog pulseren.

Voor- en nadelen van de roterende poetstechniek

Een elektrische tandenborstel verwijdert meer plak dan een gewone tandenborstel – dat geldt dus ook voor roterende tandenborstels. Een roterende tandenborstel heeft over het algemeen een klein, rond borsteltje. De vorm zorgt ervoor dat elke tand als het ware helemaal omsloten wordt. Omdat het opzetstuk klein is, kun je er ook lastig te bereiken stukken van je gebit makkelijk mee poetsen.

Een nadeel is dat je wel moet wennen aan deze manier van poetsen, omdat je niet zelf actief een poetsbeweging hoeft te maken. Heb je gevoelig tandvlees? Dan kan roterend poetsen irriterend werken. Om te voorkomen dat je te veel druk uitoefent, kun je dan het beste een tandenborstel met een druksensor aanschaffen.

Of deze poetstechniek dus geschikt voor jou is, is lastig te zeggen. Het zou fijn zijn als je elektrische tandenborstels kon testen voor aanschaf, maar dat kan vaak helaas niet. Wat je wél kunt doen is reviews van andere gebruikers lezen, om te zien wat zij van roterende tandenborstels vinden.

© PXimport

Welke merken roterende tandenborstels zijn er?

Zoek je een roterende tandenborstel, dan kom je eigenlijk praktisch altijd uit bij Oral-B. Bekend is bijvoorbeeld de Oral-B Cross Action. Smart borstels zijn er ook. De Oral-B Smart kun je koppelen aan een app op je smartphone. Bezoekers van Kieskeurig.nl zijn enthousiast over dit model. De goedkoopste Oral-B heb je al voor rond de 15 euro. Wel is het een model zonder oplader, waar je zelf batterijen in moet doen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000