Elektrische tandenborstel: welke poetstechniek kies je?

© PXimport

Elektrische tandenborstel: welke poetstechniek kies je?

Mondverzorging

Geplaatst: 8 oktober 2019 - 15:42

Aangepast: 15 september 2022 - 11:25

Remmelt Mastebroek

Je wilt een elektrische tandenborstel kopen, maar welke? Er zijn veel verschillende modellen en er zijn een aantal verschillende poetstechnieken: oscillerend en sonisch Hier leggen we beide technieken uitgebreid uit. Met dit elektrische tandenborstel-advies wordt het voor jou makkelijker om gericht tandenborstels te vergelijken, zodat je sneller de voor jou beste vindt!

Waarom elektrisch tandenpoetsen?

Voordat we de verschillende poetstechnieken gaan bespreken, zetten we nog even de voordelen van elektrisch poetsen op een rijtje. Een elektrische borstel beweegt veel sneller over je tanden en kiezen dan wanneer je zelf poetst; mede daarom verwijdert hij plak beter dan een gewone handtandenborstel. Ook hebben veel elektrische tandenborstels een poetsdruksensor, waardoor je het risico dat je té hard poetst verkleint. Ook beschikken ze vaak over een timer, zodat je precies weet wanneer je lang genoeg gepoetst hebt. Inderdaad: 2 minuten. Goed om te weten: wanneer je met de hand poetst en de tijd niet bijhoudt (met bijvoorbeeld je smartphone), dan haal je die 2 minuten meestal niet. Want 120 seconden is langer dan je denkt.

De oscillerende poetstechniek

Bij de oscillerende techniek draait het borstelkopje niet alleen op hoge snelheid rond, maar het beweegt ook heen en weer, van links naar rechts. Soms pulseert de borstel ook nog – in dat geval spreken we van een 3D elektrische tandenborstel.

Het opzetstukje is meestal een rond borsteltje, dat je tegen elke tand en kies afzonderlijk houdt – je hoeft dus zelf geen poetsbewegingen te maken. Omdat de borstel klein is, kom je makkelijk op plekken die met een gewone handtandenborstel moeilijker te bereiken zijn.

Er zijn ook oscillerend-roterende tandenborstels met een rechte borstel. Die bestaat uit een aantal borstelhaargroepjes, die per groepje een andere beweging maken. Dit systeem heet TriZone en wordt gebruikt door Oral-B.

© PXimport

De sonische poetstechniek


Nu we hebben uitgelegd wat de oscillerende (draaiende) poetstechniek is, vraag je je waarschijnlijk af: wat is sonisch tandenpoetsen dan en in welk opzicht verschilt deze techniek van het roterende poetsen? Sonisch tandenpoetsen werkt met trillingen: de borstelhaartjes bewegen in een heel hoge frequentie heen en weer. Door de trillingen komt ook vuil tussen je tanden en kiezen goed los.

Net als bij de roterende elektrische tandenborstel hoef je ook hier zelf geen poetsbewegingen te maken, dat wordt voor je gedaan. De borstelkop is ovaal van vorm (hij lijkt dus veel op een traditionele tandenborstel). De borstel is wat groter dan de ronde borstel van de roterende tandenborstel: je bereikt dus meer tanden per keer.

Sonisch poetsen of oscillerend poetsen?

Experts zijn het erover eens dat elektrisch poetsen je gebit veel beter schoonhoudt dan poetsen met een handtandenborstel, maar of je voor sonisch of voor oscillerend moet kiezen, dat is toch een kwestie van smaak. Wanneer je consumentenreviews leest, komt regelmatig naar voren dat gebruikers van een sonische tandenborstel het gevoel hebben dat hun tanden wat gladder en schoner zijn dan bij poetsen met een roterende borstel. Ook zou sonisch poetsen minder geluid maken dan oscillerend. Daar staat tegenover dat veel mensen vinden dat de kleine ronde borsteltjes van roterende tandenborstels weer net wat beter plak verwijderen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000