Van diffuser tot concentrator: de populairste opzetstukken voor je föhn (óók voor je Dyson!)

© StockPhotosArt - stock.adobe.com

Van diffuser tot concentrator: de populairste opzetstukken voor je föhn (óók voor je Dyson!)

Haarverzorging

Geplaatst: 23 februari 2023 - 18:32

Wesley Akkerman

Een föhn wordt vaak geleverd met een aantal opzetstukken, waarmee je je haar kunt stijlen of verzorgen. In dit artikel kijken we naar een aantal populaire accessoires voor de föhn en op welke manier je ze het beste kunt gebruiken.

Koop je een föhn, dan krijg je er meestal een aantal opzetstukken bij. In dit artikel lees je:
Welke opzetstukken voor föhns er zijn | Hoe je deze opzetstukken het beste kunt gebruiken | Welke specifieke opzetstukken er zijn voor Dyson föhns

Ook interessant voor jou: Je haar föhnen, hoe doe je dat eigenlijk?


Sommige mensen denken dat je een föhn alleen gebruikt om je haar mee te drogen na het wassen. Dat is niet zo. Natuurlijk kún je dit wel met een föhn (houd dan wel een lagere stand aan!), maar je gebruikt een föhn ook om je haar mee in model te brengen en te stylen. Dat kan niet zonder hulp - en dat is precies waar de verschillende accessoires in beeld komen. In sommige gevallen krijg je deze accessoires erbij en in andere gevallen moet je ze nog apart kopen. Maar ze zijn eigenlijk altijd de moeite waard. Dan moet je natuurlijk wel weten om welke opzetstukken het gaat en wat je daarmee kunt doen. Dat gaan wij je haarfijn uitleggen.

1. Diffuser: ideaal voor krullen

De diffuser is één van de belangrijkste opzetstukken voor mensen met krullen. Deze accessoire ziet eruit als een soort ondiep kommetje waarin gaten en uitstekende elementen zitten. Daardoor kan de warmte gelijkmatig en breed verspreid worden langshet haar, waardoor je je krullen beschermt en je ook geen kroeshaar krijgt. Doordat de warmte op een brede manier verspreid wordt, is deze droogmethode veel zachter voor je haar. Met een diffuser kun je over het algemeen voorkomen dat je haar beschadiging oploopt.

© Valeriy Muhmed

Bescherm je haar tegen beschadigen

Bij het gebruik van een diffuser is het belangrijk dat je haar vochtig blijft. Je wilt natuurlijk je haar droogmaken na het wassen en dat moet ook altijd een doel zijn, maar pas op voor uitdrogen! Daarom kun je het beste investeren in een goede mousse, föhnspray of balsem, waarmee je je haar verder beschermt.

Dergelijke producten zorgen voor een aantal dingen. Denk dan aan bescherming tegen de hitte (je haar wordt voor een deel hittebestendig), maar je kunt er ook gemakkelijker je haar mee stijlen. Je haar wordt minder slordig en warrig en ziet er daarna verzorgd en glanzend uit.

Ga je haarverzorgingsproducten aanschaffen? Kijk dan goed of het product past bij je haartype!

2. Concentrator: gericht warme lucht

Dan hebben we nog de concentrator. Dat is een plat opzetstuk, waarmee de warme lucht juist doelgericht op je haar afgevuurd wordt. Daardoor kun je heel nauwkeurig te werk gaan en je haar in combinatie met een ronde borstel mooi laten krullen, bijvoorbeeld. Ook je pony lekker steil krijgen doe je met de concentrator. Kortom: met zo’n plat opzetstuk kun je specifieke delen van je haarbos behandelen. Ook met deze accessoire is het wel van belang dat je hittebescherming toepast. Dat is misschien nog wel belangrijker dan bij de diffuser, juist omdat je zo gericht te werk gaat.

Ga je aan de slag met dit opzetstuk? Zorg er dan voor dat je haar al zo droog mogelijk is (door het bijvoorbeeld te drogen met een handdoek of even snel de föhn zonder opzetstuk te gebruiken). Als je met een concentrator heel je haardos probeert te drogen, neemt dat namelijk erg veel tijd in beslag: je behandelt iedere keer maar een klein deel van al je haren.

Je kunt voor meer volume zorgen door de concentrator op je wortels te richten. Zorg ervoor dat je een opwaartse beweging maakt, zodat het haar lekker meebeweegt.

3. Kam-opzetstuk: voor het creëren van volume

Wat ook kan helpen bij het creëren van volume is een kam-opzetstuk. Die heb je in verschillende formaten, bedoeld voor haar van verschillende lengtes. Naar dit accessoire moet je soms wel zoeken: sommige merken noemen dit hulp namelijk ook gewoon 'diffuser'.

© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Föhnborstel: makkelijk drogen en stylen

Dan nog even over de styler. Borstel-opzetstukken kom je niet vaak tegen; gelukkig heb je wel veel keus als het gaat om aparte föhnborstels. Deze (ronde) borstels zijn er zelf in allerlei verschillende uitvoeringen en accessoires. Ze worden trouwens ook wel warmeluchtborstel, krulborstel of airstyler genoemd.

Je wikkelt je haar om deze borstel heen. Stylen en drogen doe je vervolgens met één hand en in één beweging. Omdat het haar ook hierbij dicht op de hittebron zit, is het wel belangrijk dat je je haar goed beschermt met (hittebestendige) stylingproducten.

© zigres - stock.adobe.com

Heb jij de slag al te pakken?

Extra makkelijk met een föhnborstel!

Opzetstukken voor Dyson föhns

Tot slot kijken we nog even naar specifiek opzetstukken die we bij de föhns van Dyson aantreffen. We beginnen met de accessoire voor een zachte luchtstroom. Dit opzetstuk is bedoeld voor mensen met wat fijner haar of een gevoelige hoofdhuid. Net als bij de diffuser wordt de lucht beter verspreid, op een lagere temperatuur. Daarmee kun je wederom schade aan de haren voorkomen. En met de Flyaway kun je in één beweging je haar lekker glad en glanzend maken. Dat heeft alles te maken met de ronde vorm van dit opzetstuk, dat pluizig haar verleden tijd maakt.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000