Je haar föhnen, hoe doe je dat eigenlijk?
Het lijkt zo makkelijk: je haar is nat en met een föhn krijg je het droog. Klopt, maar er komt wel iets meer bij kijken. Want je gebruikt een föhn ook om je haar in model te krijgen of meer volume te geven. Daarbij is het belangrijk dat je de juiste opzetstukken en de juiste techniek gebruikt. Na het lezen van dit artikel zit jij nooit meer met je handen in het haar!
⏱ Dit artikel in het kort Je haar föhnen: het is echt niet moeilijk, zolang je maar om de volgende punten denkt:
- Gebruik de juiste haarproducten
- Kies het juiste type föhn
- Houd de fohn in beweging
- Gebruik het juiste opzetstuk
Ook interessant voor jou: Wat zijn de verschillen tussen een goedkope en dure föhn?
Wanneer je een föhn gebruikt, dan wil je eigenlijk twee dingen tegelijkertijd doen: je haar drogen en je haar stijlen. Tijdens het droog- en stijlproces doe je er goed aan om het apparaat af en toe even uit te schakelen, zodat je je haar kunt doorkammen of -borstelen. Begin daarbij altijd bij de wortel van het haar. Daardoor behoud je de controle over wat je haar doet en kun je de richting waarin het haar moet vallen beter bepalen. Hetzelfde geldt voor het gebruik van haarproducten (zie hieronder): ook dan begin je met aanbrengen bij de wortels van je haren.
Gebruik de juiste haarproducten
Om te voorkomen dat je haar beschadigt door het föhnen, is het verstandig om speciale hittebestendige haarproducten te gebruiken, zoals speciale mousses of sprays (een voorbeeld van wat we daarmee bedoelen is deze Heat Protect Spray op Amazon.nl). Het haar slaat dan vocht op, waardoor de haarschubben gesloten blijven en je haar dus glad blijft. Daarmee voorkom je dat het gaat kroezen of erger nog splijten.
Verder is het altijd goed om, als je gaat föhnen, te zorgen dat je haar schoon is. Je hoeft daarbij niet per se altijd eerst te wassen, maar borstel het bijvoorbeeld wel eerst goed door voordat je begint. Is je haar echt vettig of vies, dan kun je het beter wél eerst even wassen.
Wanneer je iedere keer begint met schoon en fris haar, dan werk je vrijwel altijd met dezelfde basis. En daarmee heb je de garantie – tot op een bepaalde hoogte – dat het resultaat van het föhnen en stijlen altijd hetzelfde is.
©Volodymyr - stock.adobe.com
Bekijk & vergelijk alle föhns
met een minimaal vermogen van 1800 wattKies het juiste type föhn
Föhns heb je in allerlei soorten en maten. Je kunt er veel of weinig geld aan uitgeven, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat er grote verschillen zijn. Over het algemeen raden kappers en haarstylisten aan om föhns met een kracht van 1.800 watt aan te schaffen. Alles onder de 1.200 watt is eigenlijk een no-go. Hoe meer kracht een föhn heeft, hoe meer opties met betrekking tot warmte(verspreiding) er zijn, dus hoe meer je ermee kunt. Soms heb je minder warme lucht nodig voor je coupe, maar met 1.800 watt zitten jij en je haar eigenlijk altijd goed.
Verder is het aan te raden een föhn met ionentechnologie te kopen. Dergelijke föhns hoef je minder lang te gebruiken en zorgen ervoor dat je haar niet statisch wordt.
Over warmte gesproken: soms doe je er goed aan de warmte gedeeltelijk of helemaal uit te schakelen. Dit doe je om je coupe van dat moment echt vast te leggen. De warme lucht houdt haarproducten als het ware actief, waardoor je kunt stijlen. En de koude lucht zorgt dat alles blijft zitten. Plus: het voorkomt dat je je haar onnodig beschadigt. De koude stand is ook handig voor mensen die een product gelijkmatig aanbrengen in het haar en de boel glad willen strijken.
Heb je dun(ner wordend) haar? Dan geldt: stel het zo zo kort mogelijk bloot aan (directe) warmte en gebruik het liefst een mediumwarmtestand. Dunner haar beschadigt namelijk eerder dan dikker haar.
Houd de föhn in beweging
Om te zorgen dat je haar zo min mogelijk beschadigt tijdens het föhnen, zijn er twee dingen die je kunt doen. Zorg allereerst dat je je föhn in beweging houdt. Het is geen goed idee om de mond met warme lucht lang op dezelfde plek te richten, want daarmee kun je je haar beschadigen.
Daarnaast is een goede afstand van belang. Want wanneer je te dicht met je föhn op je haar zit, kan er eveneens (soms permanente) beschadiging optreden. Over het algemeen is het aan te raden om een afstand van vijftien centimeter aan te houden.
Gebruik het juiste opzetstuk
Negeer ook vooral de accessoires niet die bij de föhn geleverd worden! De fabrikant heeft die er niet voor niets bij gestopt. Twee van de belangrijkste accessoires zijn de diffuser en het platte gerichte mondstuk, de concentrator. De diffuser is voornamelijk handig voor mensen met krullend haar. De lucht wordt als het ware evenredig langs de krullen geleid, waardoor het haar minder intensief bewerkt wordt en waardoor natuurlijke krullen niet verdwijnen.
©PinaCub - stock.adobe.com
Dan nemen we ook nog even kort de concentrator onder de loep. Dit is een plat mondstuk waarmee je de lucht heel specifiek kunt richten op je haar. Met dit mondstuk op je föhn kun je het apparaat ook iets dichter op je haar gebruiken, terwijl je het aan het kammen of borstelen bent. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je je haarproducten echt goed wilt aanbrengen. Verlaag dan wel de warmtestand, om beschadiging te voorkomen, en houd de föhn niet te lang op één plek.