Föhn, krultang of multistyler: wanneer gebruik je wat?
Wie een professionele volumineuze coupe wil creëren, heeft de keuze uit drie populaire stylingtools: de föhn, krultang en multistyler. Wat zijn de verschillen tussen deze drie tools? En welke tool gebruik je voor welke haarstijl?
In dit artikel over föhns, krultangen en multistylers lees je:
- Wat de verschillen zijn tussen deze drie stylingtools
- Welke haarstijlen je met deze stylingtools kunt creëren
- Hoe deze drie stylingtools hitte gebruiken om het haar te modelleren
Lees zeker ook: Hierom zijn föhnborstels en multistylers zo handig
Er zijn tegenwoordig zoveel stylingtools op de markt dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Het doel van een stijltang spreekt voor zich: het haar glad en steil maken. Maar als je voor een vollere coupe wil gaan, denk aan een blowout of een klassieke krullenlook, dan heb je andere tools nodig. Met zowel de föhn, de krultang als de multistyler kun je prachtige volumineuze haarstijlen creëren. Toch zitten er grote verschillen tussen deze drie stylingtools. Niet alleen in de resultaten die je ermee bereikt, maar ook in de manier waarop ze hitte toepassen om je haar in model te brengen.
Droog jij je haren nog met een normale handdoek?
Speciale haarhanddoeken nemen water supersnel op!Föhn
Een standaard-föhn is uitsluitend bedoeld om je haar mee te drogen. Sommige föhns zijn gemaakt van materialen die negatieve ionen verspreiden tijdens het föhnen, waardoor je haar extra glad en pluisvrij opdroogt. Wil je voor volume gaan, dan heb je meer aan een föhnborstel.
Föhnborstels, ook wel warmeluchtborstels genoemd, beschikken over een ronde borstel aan het uiteinde in plaats van een open mond. Door je haar om de borstel heen te wikkelen en tegelijkertijd een roterende beweging te maken, wordt je haar direct in model geföhnd. Het resultaat is een luchtige volumineuze look, ook wel bekend als de blowout, die de illusie wekt dat je net van de kapper komt.
©zigres - stock.adobe.com
Goed om te weten: föhnborstels zijn niet bedoeld om het haar volledig mee te drogen. Pas als het haar licht vochtig is, breng je het in model met een föhnborstel. Gebruik je een föhnborstel wél op kletsnat haar, dan loop je het risico dat je haar afbreekt tijdens het roteren of dat de borstel oververhit raakt. Je kunt dus eerst een normale föhn gebruiken tot je haar grotendeels droog is. Of nog beter: laat het aan de lucht drogen.
🪮Leestip: Zo kies je de beste föhn voor elk haartype
Krultang
Heb je steil haar en droom je van een bos vol krullen? Dan is de krultang je beste vriend. Een krultang bestaat uit een lange cilindrische staaf waar je tijdens het krullen je haar omheen wikkelt. Door de hitte die van de tang komt, blijft de krul (lang) zitten. De temperatuur van een krultang varieert van 120 tot wel 230 graden Celsius. Voor dun haar worden temperaturen tot maximaal 180 graden Celsius aangeraden. Dik, stevig haar kan hogere temperaturen verdragen. Omdat de hitte van een krultang het haar kan beschadigen, is het geen goed idee om een krultang dagelijks te gebruiken. Ook is het belangrijk om altijd een hittebeschermend product in het haar in te brengen voor je met een krultang aan de slag gaat.
Het leuke aan een krultang is dat je allerlei verschillende soorten krullen mee kunt creëren: van een strakke, gedefinieerde krul tot een nonchalante 'beachy' slag. Online zijn er talloze video's te vinden die stap voor stap laten zien hoe je deze technieken met je krultang toepast. De diameter van een krultang heeft ook invloed op hoe je krul eruit komt te zien. Hoe dunner de tang, hoe strakker en compacter je krullen.
👉🏻Check dit: Waar voor je geld: 5 betaalbare haarföhns met een hoge reviewscore
©Mehmed - stock.adobe.com
Multistyler
Naast de föhn en de krultang kun je ook met een multistyler prachtige coupes creëren. Deze stylingtool wordt geleverd met meerdere opzetstukken, elk met een unieke functie. Zo kun je je haar met een multistyler simpelweg drogen, maar ook steilen en krullen. Het grote voordeel aan een multistyler ten opzichte van een traditionele krultang is dat veel multistylers met warme lucht werken in plaats van met hete platen, waardoor ze een stuk veiliger zijn voor het haar.
Het haar wordt bij deze apparaten via een warme luchtstroom aangetrokken, waarna het automatisch om de tool wordt gedraaid en gekruld. Heb je dus erg dun of kwetsbaar haar óf krul je je haar dagelijks, dan is een multistyler met warme luchtstroom voor jou beter dan een gewone krultang. Extra fijn aan een multistyler is dat deze tool je flink wat ruimte bespaart; je hebt immers geen losse stylingtools meer nodig.