ID.nl logo
Het áller-, allergrootste misverstand over föhns (en nog een handvol feiten en fabels)
© drewsdesign - stock.adobe.com
Gezond leven

Het áller-, allergrootste misverstand over föhns (en nog een handvol feiten en fabels)

Het zou een vraag uit de quiz De Slimste Mens kunnen zijn: wat weet jíj over föhns? Er blijken namelijk de nodige misverstanden de ronde te doen over de haardroger. Wij zetten de bekendste feiten en fabels op een rijtje en ontkrachten meteen het allergrootste misverstand: föhnen is niet (we herhalen: níet) schadelijk voor je haar!

Is de föhn veel veranderd sinds hij ruim een eeuw geleden werd geïntroduceerd? Kun je een föhn die oververhit raakt beter maar meteen weggooien? Is föhnen slecht voor je haar? Kun je beter een handdoek gebruiken dan een föhn? Lees dit artikel en je weet het! Meteen naar het allergrootste misverstand? Klik dan hier!

Ook interessant voor jou: Van diffuser tot concentrator: de populairste opzetstukken voor je föhn (óók voor je Dyson!)

©Terence Mendoza - stock.adobe.com

✅ Feit: De föhn is veel veranderd
❌ Fabel: De föhn is veel veranderd

De eerste, handzame föhns verschenen in het jaar 1920 en wogen destijds zo’n negenhonderd gram. Dat is behoorlijk zwaar. Een smartphone weegt meestal niet meer dan tweehonderd gram, terwijl een laptop al gauw meer dan zeshonderd gram weegt. Zo heb je een beetje een referentiekader qua gewicht. Ook opvallend: het eerste model gebruikte slechts honderd watt, waardoor het alsnog heel lang duurde voordat je haar droog werd. Tegenwoordig hebben föhns een vermogen tot wel tot tweeduizend watt, waardoor je veel sneller kunt drogen én stijlen.

Sinds het eerste model van de föhn is er zowel veel als weinig veranderd. Het interne design is grotendeels hetzelfde gebleven. De veranderingen zitten hem juist in de gebruikte materialen, de buitenkant en de wattage. Het gebruik van plastic is doorslaggevend geweest voor het succes van het apparaat, omdat föhns daardoor veel lichter werden. Natuurlijk heb je tegenwoordig heel veel soorten föhns, die intern andere onderdelen hebben. Maar over het algemeen gebruik je hem nog altijd op dezelfde manier.

❌Fabel: Als een föhn te warm wordt, gaat hij kapot

Föhns kunnen oververhit raken. Wanneer dat gebeurt, hoef je niet meteen in paniek te raken - zeker niet wanneer je een föhn voor het eerst gebruikt. Dan kan het zijn dat je iets ruikt dat verbrand is. Heb je een oudere föhn en wordt deze wel erg warm of ruik je een schroeilicht? Controleer dan of het filter verstopt zit met haar of stof. Dat gebeurt vaker dan je denkt. Meestal is het een kwestie van even uitkloppen en schoonmaken en het probleem is opgelost. Verder doe je er goed aan om de stroomkabel niet te strak op te rollen, zeker niet wanneer de föhn nog warm is. Doe je dat wel, dan kan het gebeuren dat het apparaat tijdens het gebruik uitvalt.

©Surachetsh - stock.adobe.com

❌ Fabel: Je moet een föhn om de paar jaar vervangen

Een goede föhn kan soms tot jaren meegaan. Dat is afhankelijk van de kwaliteit en (dus) van de hoeveel geld die je eraan uitgeeft (zie ook ons artikel Wat zijn de verschillen tussen een goedkope en dure föhn?). Goedkopere föhns gaan bij dagelijks gebruik sneller kapot, omdat ze in vergelijking met duurdere modellen minder goed hun warmte kwijt kunnen .

©Micha Klootwijk Photography

En dan nu: het áller-, allergrootste misverstand over föhnen!

❌Fabel: Föhnen is slecht voor je haar

Soms wordt nog wel eens gedacht dat je haar drogen met een föhn ongezond haar oplevert. Hoewel het kán zijn dat je je haar beschadigt wanneer je de föhn niet goed of te vaak gebruikt (of geen hittebestendige producten in je haar doet), betekent dat niet dat je haar er altijd slecht vanaf komt wanneer je met je föhn aan de slag gaat. Sterker nog: föhnen is vaak een betere optie dan je haar ruw droogwrijven met een handdoek of wachten totdat de zon het werk afmaakt. Elke manier van drogen heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar weet dat föhnen in de basis echt niet slechts is voor je haar.

✅ Feit: Je haar met een föhn drogen is beter dan drogen met een handdoek

Dat zo’n fabel de wereld in komt, is niet vreemd. Want vroeger gebruikten we ook geen haardrogers, toch? Hoe deden de mensen dat dan vroeger? Die gebruikten dus handdoeken (of iets wat daar heel lang geleden op leek). Maar uit onderzoek blijkt nu dat je haar rigoureus droogmaken met een handdoek juist schadelijk kan zijn. Het haar kan namelijk bros en breekbaar worden - helemáál wanneer je je haar tussen een handdoeksandwich propt en dan gaat draaien en trekken. Geloof ons: dat is hét recept voor gespleten haarpunten en dof en dor haar!

©denisval

🚨 P.S. Hoe je een föhn dan wél veilig gebruikt? Nou, zó!

Zoals gezegd: een föhn gebruiken kan echt geen kwaad. Ja, als je de temperatuur te hoog instelt wel, en ook wanneer je het apparaat de dicht op het hoofd gebruikt. Het beste is om altijd je tijd te nemen voor het drogen van je haar. Dat doe je door eerst met een handdoek voorzichtig het overschot aan water te absorberen en daarna door met een föhn, het liefst op een lage stand, de boel netjes droog te maken. Houd afstand, zo’n vijftien centimeter, en dan kan het helemaal niets misgaan. Ben je klaar? Zet de föhn dan nog even op de koudestand ( tip: bij Kieskeurig.nl kun je föhns filteren op de aanwezigheid van zo'n stand). Je haarschubben gaan namelijk openstaan door de warme lucht, waardoor je haar kan pluizen. Ook kan het haar z’n glans verliezen. Door even snel nog koude lucht door je haren te blazen, sluiten de schubben zich weer.

▼ Volgende artikel
Review Xiaomi 15 Ultra – Camerasmartphone verfijnd
© Wesley Akkerman
Huis

Review Xiaomi 15 Ultra – Camerasmartphone verfijnd

Vorig jaar introduceerde Xiaomi met de 14 Ultra een moderne camerasmartphone, en met de Xiaomi 15 Ultra zien we dat de fabrikant flink aan verfijning doet. Gigantische stappen vooruit hoef je echter niet te verwachten. Maar dat geldt gelukkig ook voor het prijskaartje: ook dat is niet gigantisch gestegen.

Uitstekend
Conclusie

Xiaomi speelt het dit jaar op veilig, en dat is op zich geen bezwaar. De stap van de 14 Ultra naar de 15 Ultra is echter klein, waardoor een upgrade voor bestaande gebruikers weinig toevoegt. Bekende minpunten blijven: een relatief beperkt updatebeleid, vooraf geïnstalleerde apps en AI-functies die niet overtuigen. Verder wordt de Snapdragon 8 Gen 3 (Elite)-chipset flink heet bij hoge belasting – maar dat is meer een Qualcomm-probleem. Geen enkele smartphonefabrikant lijkt dat probleem op te kunnen lossen. Kies je voor de 15 Ultra, dan krijg je wel een krachtige camerasmartphone die heel wat in zijn mars heeft.

Plus- en minpunten
  • Kwaliteit foto's en video's
  • Verschillende opnamemogelijkheden
  • Snel besturingssysteem
  • Prachtig beeldscherm
  • Veel invloed op uitkomst foto's en video's
  • Bloedsnelle processor
  • Periscooplens van 200 megapixel
  • Prijs is behoorlijk hoog
  • Overige functies zijn modern, maar niet uniek
  • Wat vooraf geïnstalleerde apps
  • Dure Photography Kit
  • Updatebeleid kan beter
  • Chipset wordt bloedheet

Dat gezegd hebbende kost de Xiaomi 15 Ultra nog steeds 1499 euro, maar daar krijg je dan 16 GB aan werkgeheugen en 512 GB aan interne opslagruimte voor terug. Koppel dat aan de Qualcomm Snapdragon 8 Elite-chipset, waarmee onder meer ook de Galaxy S25 Ultra en Zenfone 12 zijn uitgerust, en je houdt een indrukwekkend pakket over. Maar eerlijk is eerlijk, daar betaal je dan ook een flinke duit voor. En we vonden de OnePlus 13 destijds al prijzig…

Over de processor hebben we inmiddels veel geschreven in andere recensies. De cpu is extreem krachtig en eigenlijk overgekwalificeerd voor dagelijkse dingen als mailen, bellen of WhatsAppen. Zwaardere taken vormen dan ook geen probleem: – er zal geen Android-game zijn die hier niet soepel op draait. Die rekenkracht heeft wel een nadeel. Onder hoge belasting wordt de chipset gloeiendheet, en die warmte verspreidt zich over het hele toestel.

©Wesley Akkerman

Prestaties dalen onder druk, maar het gebruik blijft soepel

Daar hebben meerdere premium smartphones van dit moment last van. Geen enkele Elite-telefoon kan het hoofd koel houden. Anders dan bij andere smartphones met dezelfde processor lijkt het erop dat Xiaomi de prestaties afknijpt. Vrijwel direct nadat we het toestel onder druk zetten, zakken de prestaties naar tachtig procent van het vermogen. Dat blijft een kwartier stabiel, waarna ze verder zakken – maar in de praktijk merk je daar weinig van.

Het grote oled-paneel van 6,7 inch is net zo high-end als de processor en vrijwel gelijk aan dat van de 14 Ultra. De verschillen zijn klein: een sterkere beschermlaag die beter tegen krassen en vallen zou moeten beschermen, en een iets hogere piekhelderheid van 3200 nits in plaats van 3000. Kleuren ogen rijk en natuurlijk, en dankzij de hoge verversingssnelheid voelt alles soepel aan.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Snel en uitgebreid

De accu heeft wel een boost gekregen. Xiaomi maakt gebruik van een relatief nieuwe batterijtechnologie (met meer siliciumcarbide, net als de OnePlus 13) om meer vermogen in de accu te stoppen. Dit keer is dat iets meer dan 5400 mAh. Daarmee houd je het twee dagen uit op een volle accu, afhankelijk van wat je doet. Opladen gaat nog altijd razendsnel met 90 watt via de kabel en 80 watt draadloos. Met de juiste oplader heb je het toestel binnen 40 minuten vol.

Net als zijn voorganger draait ook de Xiaomi 15 Ultra op HyperOS, dit keer gebaseerd op Android 15. De software is snel en overzichtelijk, maar lijkt in de praktijk nog altijd op het oude MIUI. Je krijgt bovendien te maken met wat overbodige apps en een beperkte updatebeleid (slechts vier upgrades). Het systeem biedt wel voldoende ruimte voor personalisatie. Zo kun je dit keer meer doen met het vergrendelscherm, maar op een Galaxy S25 is het aantal opties uitgebreider.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

120x

AI-mogelijkheden, alleen met een account

En net zoals op veel andere smartphones kom je ook op de Xiaomi 15 Ultra flink wat AI-opties tegen. Het gros daarvan werkt op basis van Google Gemini. Dit is dan ook de standaard-assistent die je tegenkomt wanneer je de powerknop ingedrukt houdt. Verder beschikt de smartphone over de handige zoekfunctie Circle to Search. Uiteraard moet je dan wel inloggen met een Google-account, anders kun je daar geen gebruik van maken.

Nu zullen veel mensen dat standaard doen. Maar helaas moet je óók inloggen met een Xiaomi-account als je de exclusieve AI-toestelopties wilt gebruiken. Als je dat doet, houd er dan rekening mee dat niet alles vlekkeloos werkt. Je hebt altijd een internetverbinding nodig, je moet plugs-in downloaden en je moet rekening houden met AI-fouten. De opvulfunctie (een AI-functie waarmee je een deel van een foto kunt laten opvullen, bijvoorbeeld wanneer je iets weghaalde, zoals een persoon of boom) laat duidelijke softwarefouten zien; je kunt het beter bij de opties houden die Google standaard aanbiedt.

©Wesley Akkerman

4,3x

©Wesley Akkerman

2x

Dat mooie camerasysteem

Net zoals bij de Xiaomi 14 Ultra draait het bij de Xiaomi 15 Ultra natuurlijk allemaal om het camerasysteem. Dat is waar een groot deel van die 1500 euro naartoe gaat. Net als bij de voorganger kun je ook nu kiezen uit twee duidelijke modi: Leica Vivid of Authentic. Met de eerste optie ogen foto's wat meer verzadigd en geschikt voor sociale media, terwijl de tweede mogelijkheid beelden op een veel natuurlijke manier vastlegt.

Binnen de overzichtelijke camera-app tref je behoorlijk veel opties aan waarmee je foto's precies zo kunt maken zoals je wilt. Toegegeven, op een Sony Xperia 1-model tref je meer knopjes en opties aan, maar we zijn van mening dat Xiaomi een mooie middenweg vindt tussen functionaliteit en ontwerp. Je raakt niet snel verdwaald binnen de app, aangezien alles netjes en op logische plekken neergezet is. Kudos, want dat is ook wel eens anders.

©Wesley Akkerman

1x

©Wesley Akkerman

1x

200 megapixel

Ten opzichte van de 14 Ultra is er niet ontzettend veel veranderd. Begrijp ons niet verkeerd, dan bedoelen we niet negatief. De 14 Ultra maakt immers immens mooie foto's en bij de 15 Ultra is dat niet anders. Nieuw is dit keer de periscooplens van 200 megapixel, die tot 4,3 keer optisch kan inzoomen. Dat is iets lager dan de vijf keer op de vorige Ultra, maar dit keer zijn de sensor en de resolutie hoger en is de opening sneller. Dat levert in de praktijk betere foto's op.

De andere drie camera's beschikken over 50 megapixel en presteren grotendeels hetzelfde. Het systeem kiest veelal automatisch de juiste brandpuntafstanden voor je wanneer je wat instellingen aanpast, waardoor je behoorlijk gemakkelijk mooie foto's maakt. Het reageert bovendien bijzonder snel. Je kunt heel snel een kiekje ergens van maken. Echter, foto's openen gaat dan wat trager – het is duidelijk dat er nog flink wat nabewerking plaatsvindt.

©Wesley Akkerman

2x

©Wesley Akkerman

4,3x

Mooie foto's

Over het algemeen maakt de Xiaomi 15 Ultra mooi belichte foto's met een fijn en subtiel contrast, waar kleuren precies vastgelegd worden zoals in het echt (in de Authentic-modus, waar we het meest mee gespeeld hebben). De groothoekcamera is de minst sterke van het stel, met iets eenvoudigere specificaties en zonder optische beeldstabilisatie. Toch kun je er prima mee uit de voeten. Zeker als je even stil blijft staan, levert ook deze lens gewoon mooie beelden op.

Ook is het jammer dat de variabele diafragma-opening van de Xiaomi 14 Ultra is verdwenen. In plaats daarvan krijg je nu een vaste f/1.63-opening. Die zorgt voor een korte scherptediepte, waardoor je soms onbedoeld veel waas in beeld krijgt. Tegelijkertijd levert dat juist een sterk diepte-effect op, wat handig is als je daar bewust naar zoekt. Portretmodus is daardoor minder vaak nodig. Afhankelijk van wat je belangrijk vindt, kan dit dus ook positief uitpakken.

©Wesley Akkerman

10x

Het beste systeem?

Het systeem doet an sich niets onder voor de concurrentie. Sterker nog: waarschijnlijk is dit de beste smartphonecamera-ervaring van dit moment. Dat komt door de grote hoeveelheid opties en de algemene camerakwaliteit, waar we bijna niets over te klagen hebben. Ook niet in het donker. Het systeem laat genoeg licht door voor foto's die gedetailleerd en kleurrijk ogen. Daarnaast legt het details in de schaduw ook goed vast.

Tegelijk met de Xiaomi 15 Ultra brengt het bedrijf wederom een nieuwe fotografiekit op de markt. Voor zover wij hebben kunnen zien is dit hetzelfde product als van de Xiaomi 14 Ultra. De kit biedt extra ringen, een powerbank en een cameraknop en kost 199 euro. Het is leuk om te zien dat Xiaomi hier in investeert, want het zou je ervaring kunnen verbeteren. Maar echt essentieel vinden we het pakket niet. Extra lenzen moet je helaas zelf nog apart kopen.

©Wesley Akkerman

0,5x

Xiaomi 15 Ultra kopen?

Xiaomi speelt het dit jaar op veilig, en dat is op zich geen bezwaar. De stap van de 14 Ultra naar de 15 Ultra is echter klein, waardoor een upgrade voor bestaande gebruikers weinig toevoegt. Bekende minpunten blijven: een relatief beperkt updatebeleid, vooraf geïnstalleerde apps en AI-functies die niet overtuigen. Verder wordt de Snapdragon 8 Gen 3 (Elite)-chipset flink heet bij hoge belasting – maar dat is meer een Qualcomm-probleem. Geen enkele smartphonefabrikant lijkt dat probleem op te kunnen lossen. Kies je voor de 15 Ultra, dan krijg je wel een krachtige camerasmartphone die heel wat in zijn mars heeft.

▼ Volgende artikel
Nieuw van ETNA: inductiekookplaten met véél kookstanden en flexibele zones
© ETNA
Huis

Nieuw van ETNA: inductiekookplaten met véél kookstanden en flexibele zones

ETNA komt met twee nieuwe inductiekookplaten die meer controle bieden over temperatuur en kookoppervlak. Ideaal voor wie graag nieuwe recepten en kooktechnieken uitprobeert en tegelijkertijd bewust wil omgaan met energie.

Breed model met vijf zones en veel instellingen

De ETNA KIF5580ZT is 80 cm breed en heeft vijf kookzones. Opvallend is dat je per zone kunt kiezen uit 16 kookstanden. Daarmee kook je nauwkeurig op lage temperatuur – handig voor bijvoorbeeld sauzen of slowcooking. Drie zones zijn voorzien van extra vermogen, en twee zones zijn koppelbaar tot één groot kookvlak. Elke zone heeft een eigen sliderbediening, een centrale timer en een pauzefunctie. De adviesprijs is 1.049 euro.

Compacte uitvoering voor bestaande keukens

De ETNA KIF5462ZT is 59 cm breed en past in een standaard nis, waardoor je hem makkelijk integreert in een bestaande keuken. Dit model heeft vier zones die allemaal even groot zijn. Zowel links als rechts kunnen de zones worden gekoppeld. Door de achthoekige vorm wordt het oppervlak optimaal benut. Alle zones hebben 10 kookstanden, automatische pandetectie, een timer en pauzefunctie. De adviesprijs is 729 euro.

©ETNA

Cashback bij aankoop

Wie tussen nu en 31 mei 2025 een deelnemend model koopt, ontvangt na registratie 50 euro cashback. Kijk op etna.nl/acties voor de voorwaarden.


Op Kieskeurig.nl vind je nog veel meer kookplaten van ETNA: