Het áller-, allergrootste misverstand over föhns (en nog een handvol feiten en fabels)

© drewsdesign - stock.adobe.com

Het áller-, allergrootste misverstand over föhns (en nog een handvol feiten en fabels)

Geplaatst: 28 februari 2023 - 09:31

Wesley Akkerman

Het zou een vraag uit de quiz De Slimste Mens kunnen zijn: wat weet jíj over föhns? Er blijken namelijk de nodige misverstanden de ronde te doen over de haardroger. Wij zetten de bekendste feiten en fabels op een rijtje en ontkrachten meteen het allergrootste misverstand: föhnen is niet (we herhalen: níet) schadelijk voor je haar!

Is de föhn veel veranderd sinds hij ruim een eeuw geleden werd geïntroduceerd? Kun je een föhn die oververhit raakt beter maar meteen weggooien? Is föhnen slecht voor je haar? Kun je beter een handdoek gebruiken dan een föhn? Lees dit artikel en je weet het! Meteen naar het allergrootste misverstand? Klik dan hier!

Ook interessant voor jou: Van diffuser tot concentrator: de populairste opzetstukken voor je föhn (óók voor je Dyson!)

vintage föhn

© Terence Mendoza - stock.adobe.com

✅ Feit: De föhn is veel veranderd
❌ Fabel: De föhn is veel veranderd

De eerste, handzame föhns verschenen in het jaar 1920 en wogen destijds zo’n negenhonderd gram. Dat is behoorlijk zwaar. Een smartphone weegt meestal niet meer dan tweehonderd gram, terwijl een laptop al gauw meer dan zeshonderd gram weegt. Zo heb je een beetje een referentiekader qua gewicht. Ook opvallend: het eerste model gebruikte slechts honderd watt, waardoor het alsnog heel lang duurde voordat je haar droog werd. Tegenwoordig hebben föhns een vermogen tot wel tot tweeduizend watt, waardoor je veel sneller kunt drogen én stijlen.

Sinds het eerste model van de föhn is er zowel veel als weinig veranderd. Het interne design is grotendeels hetzelfde gebleven. De veranderingen zitten hem juist in de gebruikte materialen, de buitenkant en de wattage. Het gebruik van plastic is doorslaggevend geweest voor het succes van het apparaat, omdat föhns daardoor veel lichter werden. Natuurlijk heb je tegenwoordig heel veel soorten föhns, die intern andere onderdelen hebben. Maar over het algemeen gebruik je hem nog altijd op dezelfde manier.

❌Fabel: Als een föhn te warm wordt, gaat hij kapot

Föhns kunnen oververhit raken. Wanneer dat gebeurt, hoef je niet meteen in paniek te raken - zeker niet wanneer je een föhn voor het eerst gebruikt. Dan kan het zijn dat je iets ruikt dat verbrand is. Heb je een oudere föhn en wordt deze wel erg warm of ruik je een schroeilicht? Controleer dan of het filter verstopt zit met haar of stof. Dat gebeurt vaker dan je denkt. Meestal is het een kwestie van even uitkloppen en schoonmaken en het probleem is opgelost. Verder doe je er goed aan om de stroomkabel niet te strak op te rollen, zeker niet wanneer de föhn nog warm is. Doe je dat wel, dan kan het gebeuren dat het apparaat tijdens het gebruik uitvalt.

Oude oranje plastic föhn

© Surachetsh - stock.adobe.com

❌ Fabel: Je moet een föhn om de paar jaar vervangen

Een goede föhn kan soms tot jaren meegaan. Dat is afhankelijk van de kwaliteit en (dus) van de hoeveel geld die je eraan uitgeeft (zie ook ons artikel Wat zijn de verschillen tussen een goedkope en dure föhn?). Goedkopere föhns gaan bij dagelijks gebruik sneller kapot, omdat ze in vergelijking met duurdere modellen minder goed hun warmte kwijt kunnen .

Man met blauwe fohn

© Micha Klootwijk Photography

En dan nu: het áller-, allergrootste misverstand over föhnen!

❌Fabel: Föhnen is slecht voor je haar

Soms wordt nog wel eens gedacht dat je haar drogen met een föhn ongezond haar oplevert. Hoewel het kán zijn dat je je haar beschadigt wanneer je de föhn niet goed of te vaak gebruikt (of geen hittebestendige producten in je haar doet), betekent dat niet dat je haar er altijd slecht vanaf komt wanneer je met je föhn aan de slag gaat. Sterker nog: föhnen is vaak een betere optie dan je haar ruw droogwrijven met een handdoek of wachten totdat de zon het werk afmaakt. Elke manier van drogen heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar weet dat föhnen in de basis echt niet slechts is voor je haar.

✅ Feit: Je haar met een föhn drogen is beter dan drogen met een handdoek

Dat zo’n fabel de wereld in komt, is niet vreemd. Want vroeger gebruikten we ook geen haardrogers, toch? Hoe deden de mensen dat dan vroeger? Die gebruikten dus handdoeken (of iets wat daar heel lang geleden op leek). Maar uit onderzoek blijkt nu dat je haar rigoureus droogmaken met een handdoek juist schadelijk kan zijn. Het haar kan namelijk bros en breekbaar worden - helemáál wanneer je je haar tussen een handdoeksandwich propt en dan gaat draaien en trekken. Geloof ons: dat is hét recept voor gespleten haarpunten en dof en dor haar!

Vrouw met föhn

© denisval - stock.adobe.com

🚨 P.S. Hoe je een föhn dan wél veilig gebruikt? Nou, zó!

Zoals gezegd: een föhn gebruiken kan echt geen kwaad. Ja, als je de temperatuur te hoog instelt wel, en ook wanneer je het apparaat de dicht op het hoofd gebruikt. Het beste is om altijd je tijd te nemen voor het drogen van je haar. Dat doe je door eerst met een handdoek voorzichtig het overschot aan water te absorberen en daarna door met een föhn, het liefst op een lage stand, de boel netjes droog te maken. Houd afstand, zo’n vijftien centimeter, en dan kan het helemaal niets misgaan. Ben je klaar? Zet de föhn dan nog even op de koudestand ( tip: bij Kieskeurig.nl kun je föhns filteren op de aanwezigheid van zo'n stand). Je haarschubben gaan namelijk openstaan door de warme lucht, waardoor je haar kan pluizen. Ook kan het haar z’n glans verliezen. Door even snel nog koude lucht door je haren te blazen, sluiten de schubben zich weer.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem