Onderhoud en schoonhouden: zo gaat je föhn langer mee
Heb je er weleens over nagedacht om je föhn schoon te maken? De kans is groot van niet. Toch kan het lonen om je föhn regelmatig van een onderhoudsbeurt te voorzien. Dit is niet alleen goed voor de levensduur van je föhn, maar ook een stuk beter voor je lokken!
In dit artikel over föhns lees je:
- Waarom het belangrijk is om je föhn regelmatig schoon te maken
- Hoe je je föhn stap voor stap schoonmaakt
- Hoe je je föhn het best kunt opbergen om de levensduur te verlengen
Dit wil je vast ook weten: Hierom zijn föhnborstels en multistylers zo handig
Een föhn blaast niet alleen warme lucht naar buiten, maar zuigt tijdens het blazen ook lucht naar binnen. Daarmee trekt hij óók haren, stof en ander vuil dat in de omgeving rond dwarrelt mee. Normaal gesproken houdt het filter van de föhn dit tegen, maar als het filter nooit wordt schoongemaakt, hoopt het vuil zich al snel op. Uiteindelijk belemmert dit de luchtstroom, waardoor je föhn een stuk harder moet werken om dezelfde hoeveelheid lucht uit te blazen. Op die manier duurt het niet alleen langer voordat je haar droog is, maar loop je ook het risico dat de föhn oververhit raakt en sneller stukgaat.
Een föhn die aan een schoonmaakbeurt toe is, herken je aan een muf en branderig geurtje als je hem aanzet. Deze geur is het gevolg van stofdeeltjes die in de föhn worden verbrand. Het is echter beter om dit al voor te zijn en je föhn ongeveer eens in de maand preventief schoon te maken. Tenzij je de föhn dagelijks gebruikt; dan is het slim om hem vaker schoon te maken, bijvoorbeeld eens per week. Zo houd je niet alleen je föhn, maar ook je haren stofvrij.
🪮Lees zeker dit ook: Welke krultang gebruik je voor welke krul?
Haren in de klit?
Kies een borstel die zacht is voor je haarDe föhn schoonmaken
Hoe maak je je föhn dan schoon? Nou, dat is supersimpel en hoeft nog geen vijf minuten in beslag te nemen. Haal om ongelukken te voorkomen eerst het apparaat uit het stopcontact. Het belangrijkste onderdeel om schoon te maken is het rooster waarmee de föhn lucht aanzuigt. In principe hoef je het rooster niet per se eerst los te halen, maar als dat bij jouw föhn kan, dan maakt dat het schoonmaken wel een stukje makkelijker. Pak een tandenstoker of satéstokje en beweeg daarmee tussen de gaatjes van het rooster heen en weer, zodat al het vuil loskomt. Alle gaatjes gehad? Schud de föhn dan een paar seconden op en neer terwijl je het apparaat op de kop houdt, zodat al het losgemaakte stof eruit kan vallen.
Haal tot slot nog een licht vochtige doek (eventueel met mild schoonmaakmiddel) over het rooster en de behuizing van de föhn. Laat uiteraard alles goed drogen voordat je de föhn weer in het stopcontact steekt.
Check dit: Waar voor je geld: 5 betaalbare haarföhns met een hoge reviewscore
©PinaCub - stock.adobe.com
De föhn opbergen
Ook de manier waarop je je föhn opbergt, kan de hygiëne verbeteren en de levensduur van het apparaat verlengen. Als je een beschermhoes hebt, stop je föhn daar dan na ieder gebruik netjes in. Zo is de föhn goed beschermd tegen schade én blijft hij stofvrij. Als je geen hoes hebt, leg je de föhn het best op een plek waar hij niet te veel stof vangt, zoals in een lade of kast. Vermijd vochtige plekken zoals naast of onder de wastafel, want vocht kan de föhn beschadigen.
Er zijn ook allerlei hippe föhnhouders waar je de föhn ondersteboven in zet, zodat er geen stof en ander vuil in het rooster kan verdwijnen. Staat ook nog leuk in je badkamer! Klaar met föhnen? Wikkel het snoer na gebruik niet om de föhn heen, want dit kan op den duur het snoer én de behuizing van de föhn beschadigen. Het is beter om het snoer losjes op te rollen en op te bergen. Laat de föhn ook altijd minimaal drie minuten afkoelen voordat je hem opruimt. Een hete föhn in een afgesloten ruimte kan niet alleen schade, maar ook brandgevaar veroorzaken.