De mooiste fietsroute door Gelderland

De mooiste fietsroute door Gelderland

Elektrische fiets

Geplaatst: 27 mei 2019 - 05:08

Aangepast: 15 september 2022 - 07:35

Deze fietsroute is geschikt voor de liefhebbers van militaire vliegbasissen en musea. Deze 42,6 kilometer lange fietstocht brengt je namelijk langs enkele militaire musea zoals Museum Deelen en Airborne Museum Hartenstein. Daarnaast wordt ook de prachtige natuur van Gelderland niet vergeten en fiets je een stuk door de Veluwezoom.

Militaire musea fietsroute

De route start bij knooppunt 38 in Oosterbeek. Hier zijn we ook meten op de locatie van het Airborne Museum Hartenstein. Dit museum is volledig gericht op de slag om Arnhem in september 1944. In het museum vind je uitrustingsstukken, documenten en foto’s van geallieerden en Duitsers. We doorkruisen Oosterbeek onderweg naar knooppunt 44. Vanaf hier kun je genieten van de natuur die Gelderland te bieden heeft. Mocht je besluiten om nog een extra museum aan je fietstocht toe te voegen, dan bevindt zich vlakbij knooppunt 46 het Arnhems Oorlogsmuseum.

Fietsen langs de Oranjekazerne

Door bossen en weilanden fiets je naar knooppunt 47 dat vlakbij Burgers Zoo ligt. Onze weg gaat echter noordelijk naar knooppunt 55. Hier ligt namelijk de Oranjekazerne. De kazerne is gelegen in een groot bos- en heiderijk gebied en wordt in gebruik genomen door de Luchtmobiele Brigade. Hoewel dit terrein dus niet toegankelijk is voor bezoekers, kun je het een en ander meekrijgen van de oefeningen en zie je hier en daar misschien een (voormalig) militair complex. Via de door groen omringde Koningsweg fiets je naar knooppunt 3 en sla je linksaf richting de Hoenderloseweg. Tussen knooppunt 3 en knooppunt 23 ligt namelijk Vliegbasis Deelen. In het midden van de vliegbasis vind je het Museum Deelen.

De fietsroute door Gelderland In Museum Deelen is de aandacht gevestigd op de geschiedenis van de vliegbasis tot aan het heden met bijzondere aandacht voor de luchtoorlog boven Nederland tussen 1940 en 1945. Hier tref je onder andere een permanente expositie aan van neergestorte vliegtuigen uit WOII en Kanon Emil, dat door de Duitsers werd gebruikt tijdens de slag om Arnhem.

Langs het Deelerwoud en de Veluwezoom

Vanaf hier laten we de militaire musea achter ons en fietsen vanaf knooppunt 23 naar knooppunt 86 waarmee we het Deelerwoud doorkruisen. Dit natuurgebied is een stuk rustiger dan de Hoge Veluwe of de Veluwezoom maar biedt dezelfde karakteristieke natuur zoals uitgestrekte bossen en heidevelden. De rustige atmosfeer trekt dan ook vaak wilde dieren aan zoals een damhert, edelhert of wild zwijn. Maar ook de Veluwezoom wordt niet overgeslagen. Hier kom je terecht als je eenmaal tot bij knooppunt 68 bent gefietst. Ook de knooppunten 17 en 67 gidsen je nog door de Gelderse natuur. Mocht je ondertussen behoefte hebben aan een kopje koffie en/of een hapje, dan kun je kort uitwijken naar knooppunt 34. Op de Bovenallee 1 vind je namelijk lunchgelegenheid WOODZ. Onderweg naar knooppunt 71 kom je langs Kasteel Rosendael. Dit prachtige landgoed behoort tot de rijksmonumenten en is open voor publiek. Inmiddels is het einde van de tocht in zicht. Langs parken en wateren doorkruis je een klein stukje van de stad Arnhem totdat knooppunten 50, 42, 93, 26 en uiteindelijk knooppunt 38 je weer terug brengen in Oosterbeek.

Fietsen met knooppuntenHeb je geen zin om ingewikkelde routebeschrijvingen te onthouden? Fiets dan via fietsknooppunten: witgroene ronde borden met een nummer erop. Samen bestrijken ze praktisch het complete fietspadennetwerk van Nederland. Je hoeft dan niet meer te onthouden waar je precies linksaf of rechtsaf moet slaan: je fiets gewoon van nummer naar nummer. Heel makkelijk dus! Je kunt een route uitzetten via de ANWB of Fietsknoop. Er is ook een bijbehorende app voor iOS en voor Android. Nog niet uitgefietst? Meer fietsroutes vind je in het overzicht.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000