De mooiste fietsroute bij het Markermeer

De mooiste fietsroute bij het Markermeer

Elektrische fiets

Geplaatst: 25 juni 2019 - 07:11

Aangepast: 15 september 2022 - 07:33

Deze fietsroute rond en over het Markermeer is heel overzichtelijk in fietsknooppunten maar heeft met een lengte van 43,2 kilometer toch wat voeten in de aarde. Vanuit Enkhuizen gaat deze fietsroute over het Markermeer naar Lelystad.

De fietsroute start bij knooppunt 14, vlakbij Enkhuizen. Hier kun je nog uitkijken over het IJsselmeer dat bij Enkhuizen over gaat in het Markermeer. Onderweg naar knooppunt 30 in Enkhuizen kom je langs een attractiepark Sprookjes Wonderland. Dit themapark richt zich volledig op sprookjes en kan gezien worden als een soort Efteling in het klein. Knooppunt 30 is gelegen aan de rand van Enkhuizen en kijkt uit over het Markermeer.

Ontdek Enkhuizen

Dat Enkhuizen aan het water gelegen is, zie je terug in enkele musea in de stad. Zo kun je het Zuiderzeemuseum bezoeken. Hier is een buitenmuseum aanwezig dat je het leven van vroeger aan de Zuiderzee laat zien, nagebouwde historische huizen en onder andere een expositie over de afsluitdijk. Wil je liever de schepen op een kleiner formaat zien? Bezoek dan het Flessenscheepjes Museum. Hier kun je de meest ingenieuze in flessen gebouwde scheepjes bewonderen. Ook is het aan te raden om met voldoende energie op weg te gaan naar het volgende knooppunt. Rust daarom nog even uit onder het genot van een drankje en een hapje bij een van de horecagelegenheden van Enkhuizen, bijvoorbeeld bij De Mastenbar die pal aan het Markermeer ligt.

Het Markermeer van heel dichtbij

Vanuit hier vertrekken we richting het volgende knooppunt, namelijk 34. Hiervoor fietsen we dwars over het Markermeer over de Markenwaarddijk. Dit stuk is maar liefst 27,4 kilometer lang en het kan er flink waaien. Zorg dus dat je uitgerust bent en genoeg te drinken bij je hebt. Wanneer je het Markermeer bent overgestoken, kom je aan in Lelystad en heb je wel een pauze verdiend. Plof daarom neer bij Restaurant De Cantine of bij De Rede van Bataviahaven om weer op adem te komen.

Bijkomen in Lelystad

Hier vind je ook Batavialand. Batavialand heeft onder andere een indrukwekkende replica van het VOC-schip de Batavia en vertelt het verhaal van Nederland en de relatie met het water. Wanneer je uitgerust bent, zoeken we met deze fietsroute het groen even op en fietsen via de knooppunten 40, 41, 42 en 36 langs het Zuigerplaspark. Hier vind je de Zuigerplas die omringd wordt door het Zuigerbos. Dit ruim aangelegde bos is ontstaan na zandwinning en is een welkome afwisseling na al het water dat we gezien hebben op deze route. In het bos zijn meerdere fietspaden aangelegd en voor wie nog geen vermoeide benen heeft, kan een extra rondje door dit prachtige groen een leuke bonus zijn. Er zijn namelijk verschillende dieren en vogels in dit bos te spotten. Via de onderkant van het Zuigerbos fietsen we richting het einde van deze fietsroute rond het Markermeer. De route eindigt weer aan de kust van het meer in Lelystad bij knooppunt 34.

FIETSEN MET KNOOPPUNTEN

Heb je geen zin om ingewikkelde routebeschrijvingen te onthouden? Fiets dan via fietsknooppunten: witgroene ronde borden met een nummer erop. Samen bestrijken ze praktisch het complete fietspadennetwerk van Nederland. Je hoeft dan niet meer te onthouden waar je precies linksaf of rechtsaf moet slaan: je fiets gewoon van nummer naar nummer. Heel makkelijk dus! Je kunt een route uitzetten via de ANWB of Fietsknoop. Er is ook een bijbehorende app voor iOS en voor Android. Nog niet uitgefietst? Meer fietsroutes vind je in het overzicht.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000