Dark mode: donkere modus in Chrome

© PXimport

Dark mode: donkere modus in Chrome

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 15 oktober 2021 - 05:04

Aangepast: 14 december 2022 - 10:13

Justin Doornekamp

Zit je in de avonduren nog achter je computer, dan is een donkere modus een verademing voor je ogen. Ook Google Chrome heeft zo’n modus. Gezien er diverse versies zijn van de populaire browser, is het wellicht niet altijd duidelijk hoe je de donkere modus in Chrome instelt op jouw apparaat. In dit artikel leggen we het uit.

Windows 10

Chrome heeft geen speciale donkere modus ingebouwd. Dit zul je dus moeten regelen via de instellingen in Windows zelf. Ga op je Windows-pc naar de Instellingen-app en kies voor Kleuren in het linker menu. Zet een vinkje bij Donker onder Kies een standaard app-modus. In Windows 11 vind je de optie bij Persoonlijke instellingen in de Instellingen-app. 

Vervolgens worden alle app-vensters, inclusief die van Chrome, in de donkere modus weergegeven.

© PXimport

MacOS

Ga op je Mac naar Systeemvoorkeuren en klik op Algemeen. In dit menu kun je de donkere modus inschakelen. Net als op een Windows-pc krijgen alle app-vensters een donker tintje. 

Android

Gebruik je een Android-smartphone of -tablet, dan kun je de donkere modus wél gewoon in de Chrome-app instellen. Open de browser en tik op de drie stipjes rechtsboven in het scherm en ga naar de instellingen. Bij Thema’s kun je vervolgens voor een donkere kleur gaan. In de instellingen kun je ook voor Systeemstandaard kiezen. Chrome houdt dan rekening met de huidige instellingen in Android. Heb je je telefoon in de donkere modus gezet, dan is de browser ook direct in de donkere modus te zien. Zo hoef je niet iedere keer handmatig te schakelen tussen licht en donker in Chrome. 

iPhone en iPad

Google zegt te werken aan een donkere modus voor de iPhone- en iPad-versie van Chrome. Het is onduidelijk wanneer we deze kunnen verwachten. Tot die tijd moet je het op je telefoon of tablet zelf regelen. Sinds iOS 13 heeft de iPhone een donkere modus, die je inschakelt door naar de Instellingen-app te gaan en vervolgens naar Beeldscherm en helderheid te gaan. Kies voor Donker onder Weergave om de donkere modus in te schakelen. Op een iPad werkt dit op een vergelijkbare manier.

Ook op je iPhone en iPad kun je de donkere modus automatisch aan- of uit laten zetten, bijvoorbeeld bij zonsondergang of een tijd naar wens. Dit doe je opnieuw in het menu Beeldscherm en helderheid door de schuifknop achter Automatisch om te zetten. Geef bij Opties aan hoe laat de donkere modus moet aangaan: tijdens zonsopgang en -ondergang of op een zelf uitgekozen moment.  

© PXimport

Wist je dat Googles zoekmachine zelf inmiddels ook een donkere modus heeft? In dit artikel lees je hoe je die dark mode in Google aanzet

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000