Tweak de rechterklik: pas het contextmenu van de muis aan

© PXimport

Tweak de rechterklik: pas het contextmenu van de muis aan

Geplaatst: 27 mei 2019 - 06:24

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Dirk Schoofs

We kunnen niet meer zonder het contextmenu: het menu dat tevoorschijn floept wanneer je met de rechtermuisknop klikt op het bureaublad, een schijf, een bestand of een map. Je krijgt immers uitsluitend functies te zien die van toepassing zijn op het item dat je aanklikt. Is je rechterklik ‘vervuild’ door onnodige opties? Of ontbreken er opties die je er graag in zou hebben? We gaan het contextmenu zelf inrichten!

1 Right Click Tweaker

Om je eigen opties toe te voegen aan het rechtermuisknop-menu is er Right Click Enhancer 4.5.5. De basisversie die we hier bespreken, bevat zeven opties en is gratis. Na de installatie kun je de taal in het Nederlands zetten. De bovenste knop Right Click Tweaker voegt negentien opdrachten toe aan het contextmenu. Het loont de moeite om deze functies even door te nemen, want er zitten interessante vondsten bij. Bijvoorbeeld de opdracht om bestanden en mappen te versleutelen zodat andere gebruikers geen toegang tot deze items hebben.

© PXimport

2 Maak lijst en Slim hernoemen

  • Er zijn meer slimme items te vinden tussen de negentien opdrachten. Zet je in Right Click Tweaker een vinkje voor Configuratiescherm dan open je dat menu voortaan via een rechtsklik. Zet je een vinkje voor de optie Maak een lijst met bestanden toe, dan krijg je via deze opdracht een tekstbestand in Kladblok waar alle bestanden worden opgesomd. En heb je een map met bijvoorbeeld jpg-bestanden die een cryptische naam hebben in de stijl van DSC_0022, dan wijzig je via de functie Slim hernoemen de namen van die bestanden naar bijvoorbeeld VerjaardagOma_0022.

© PXimport

3 Send To Manager

Mis je de opdrachten Naar map kopiëren en Naar map verplaatsen in het contextmenu van Windows verkenner? Met de Send To Manager (uit het hoofdmenu) van Right Click Enhancer voeg je nieuwe snelkoppelingen toe aan het contextmenu naar locaties of bestanden op de harde schijf. De optie Kopiëren naar koppel je bijvoorbeeld aan mappen die op dit moment nog niet in het contextmenu staan. Je kunt de Send To Manager ook gebruiken om toepassingen te activeren, zodat je met de rechtermuisknop bestanden rechtstreeks in deze toepassingen opent.

© PXimport

4 File Types Editor

Een ietwat vreemde optie binnen Right Click Enhancer (omdat hij weinig met het contextmenu te maken heeft) is de File Types Editor. Wanneer je een programma zoals VLC Media Player installeert, moet je kiezen of je bepaalde bestanden in deze mediaspeler of in Windows Media Player wilt openen wanneer je dubbelklikt op zo’n bestand. Wil je bijvoorbeeld dat gewone wmv-bestanden automatisch in Windows Media Player en niet in VLC openen, dan kun je de bestandskoppeling wijzigen in de File Types Editor. Je selecteert de gewenste bestandskoppeling in de linkerkolom en klikt dan op de tandwielknop / Bestandstype bewerken.

© PXimport

5 New Menu Editor

Wanneer je in Windows Verkenner met de rechtermuisknop niet op een bestand of map klikt, maar op een leeg gebied dan kun je via de opdracht Nieuw onmiddellijk een nieuw bestand beginnen in een applicatie die in het contextuele menu staat. Met de New Menu Editor krijg je de lijst te zien van applicaties waarin je op die manier een nieuw document aanmaakt. Die toepassingen staan in de lijst True. Om een applicatie die je nooit gebruikt te verwijderen, klik je erop en gebruik je de knop Remove. Bestandsopties toevoegen uit de lijst False, doe je in de omgekeerde richting. Eerst selecteer je het bestandstype en dan klik je op de knop True.

© PXimport

6 God Mode

In Windows 10 zijn de instellingen verdeeld over de Instellingen en het Configuratiescherm. Maar er is ook een zogenoemde ‘God Mode’ die een hoop handige functies voor de pc verzamelt waarvan een aantal niet voorkomt op deze twee plaatsen. Met Right Click Enhancer voeg je de God Mode aan het contextmenu toe door de Right Click Tweaker te openen en daar de onderste optie te activeren. In vorige versies heette die optie ook God Mode, nu staat daar de naam Configuratiescher++.

© PXimport

7 Zes contexten

Easy Context Menu 1.6 past het contextmenu op een andere manier aan. Wanneer je het programma opent, kom je in een eenvoudige lijstinterface, die verdeeld is in zes rubrieken. Iedere rubriek bevat een aantal sub-rubrieken en verwijst naar de context waarin je de rechtermuisknop gebruikt: Bureaublad, Mijn computer, Schijven, Mappen, Bestanden en Exe-bestanden. Wil je een aantal opties toevoegen aan het contextmenu wanneer je op het bureaublad klikt, dan open je de groep Contextmenu Bureaublad. Wil je functies toevoegen wanneer je met de rechtermuisknop klikt op een schijf, dan open je de rubriek Contextmenu Schijven.

© PXimport

8 Uitschakelopties

Met de negentig opties die je met deze tool kunt toevoegen, zul je weinig meer missen. Je vindt opdrachten als Plakbriefjes, Toon verborgen bestanden, Kopieer inhoud van mappenlijst, Eigenaar worden en veel meer. In het Contextmenu Bureaublad zitten bijvoorbeeld drie subgroepen Gereedschap, Systeemwerkset en Uitschakelopties. Via die laatste gebruik je de rechtermuisknop op het bureaublad om de computer te vergrendelen, in slaapmodus te zetten, af te sluiten of te herstarten. Easy Context Menu zorgt dat je met een minimum aan muisbeweging bij functies komt. Iedere keer wanneer je de gewenste opties aan of uit hebt gevinkt, moet je vooral niet vergeten om op de eerste knop bovenaan te klikken: Wijzigingen toepassen.

© PXimport

9 Programma’s toevoegen

Met deze tool kun je op een eenvoudige manier een programma toevoegen aan het rechtermuismenu. Op die manier gebruik je de rechtermuisknop in feite als launcher. Daarvoor open je de Lijsteditor: dat is de derde menuknop van links. Vervolgens sleep je het gewenste programma naar de plaats in de lijst en laat je het los. Klik op de knop Wijzigingen opslaan en sluit de Lijsteditor. Klik daarna nog op de knop Wijzigingen toepassen linksboven. Je zult zien dat het nieuw toegevoegde programma vanaf dan deel uitmaakt van je rechtermuisknopmenu.

© PXimport

Contextmenu snoeien

© PXimport

10 Submenu toevoegen

Wanneer je verschillende toepassingen in het contextmenu wilt plaatsen, is het handig om submenu’s toe te voegen. Zo kun je bijvoorbeeld alle grafische programma’s in een submenu samenhouden en ook alle webbrowsers. Open daarvoor de Lijsteditor en kies dan bovenaan bij Contextueel doelbestand één van de zes hoofdrubrieken. In het vak Titel geef je het nieuwe submenu een naam. Bovendien kun je aangeven dat het nieuwe submenu hoger of lager in de lijst zal verschijnen. Deze wijzigingen moet je weer tweemaal opslaan.

© PXimport

11 Context Menu Cleaner

Mocht je wat te voortvarend te werk zijn gegaan en zijn de contextmenu’s door de toegevoegde functies veel te lang geworden? Easy Context Menu voorziet ook in de functie Context Menu Cleaner om op een heel eenvoudige manier items uit dit menu te verwijderen. Daarvoor dient de knop met de bezem. Selecteer gewoon de optie die je kwijt wilt, waarbij je de keuze hebt om het menu-item uit te schakelen (tot je hem langs dezelfde weg later eventueel opnieuw inschakelt). Of je gebruikt de knop Verwijderen om dit menuonderdeel definitief te wissen.

© PXimport

12 Alles wissen

Wil je terug naar de basisinstellingen van het contextmenu in Windows dan klik je op de tweede knop: die met het verbodsteken. In de Nederlandse vertaling van de software heeft deze knop een foute naam gekregen. Wanneer je er met de muisaanwijzer over gaat, lees je Contextmenu Exe-bestand. Als je de taal van deze tool via de Options even terug in het Engels instelt, zul je de juiste naam van deze knop lezen: Uninstall all.

© PXimport

13 Instellingen opslaan

Easy Context Menu is een portable programma, dat betekent dat het mogelijk is de app te gebruiken vanaf een usb-stick. Ook alle instellingen komen terecht in de map waar het programma staat: de map EcMenu_v1.6. Ben je tevreden over alle instellingen die je hebt aangebracht, dan sla je die op via Bestand / Sla uw instellingen op. Later kun je altijd via Bestand / Opladen opgeslagen instellingen met één muisklik terugkeren naar de bewaarde instellingen. Wanneer je dan verder experimenteert met deze tool, kun ook via F5 of Scan wijzigingen terugkeren naar de opgeslagen status. Trouwens, het is niet mogelijk om verschillende instellingen in profielen of sets op te slaan, je kunt dus telkens slechts één groep instellingen bewaren.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000