Zo gebruik je je smartphone als afstandsbediening

© PXimport

Zo gebruik je je smartphone als afstandsbediening

Geplaatst: 20 april 2019 - 05:22

Aangepast: 30 november 2023 - 14:08

Laura Jenny

Het is eigenlijk bijzonder hoe weinig de afstandsbediening van ontwerp is veranderd. Het is ook al een hele lange tijd een draadloos apparaat. Daardoor raakt hij nog wel eens kwijt. En hoewel een universele afstandsbediening meestal wel helpt om de meeste televisies te besturen, is er een veel makkelijkere oplossing.

Die oplossing zit in een apparaat dat voor veel mensen al de huistelefoon en het fototoestel heeft vervangen: je smartphone. Sommige smartphones zijn voorzien van infrarood, waardoor je ze kunt inzetten als universele afstandsbediening. Er zijn daarvoor diverse apps te downloaden, waarbij je specifiek jouw televisiemerk en -type kunt selecteren om zo direct te beginnen met zappen.

Lees ook: Met deze apps tover je je smartphone om tot afstandsbediening

Infrarood komt nog altijd voor op smartphones. Het is er een tijdje uit geweest, omdat Bluetooth een heleboel kon overnemen van het veel tragere infrarood. Infrarood kan ook als afstandsbediening gebruikt worden, want voor gegevensoverdracht kun je je toch echt beter richten tot Bluetooth en wifi.

Huawei Mate 20

© PXimport

Zo gebruik je je telefoon als afstandsbediening

Controleer eerst of je telefoon voorzien is van infrarood. Dit is te zien aan een glanzend zwart stukje plastic aan de bovenzijde van het apparaat. Het is vaak erg klein. Mocht je het niet kunnen vinden, kijk dan online op de website van de fabrikant of infrarood tot de specificaties van je telefoon behoort. Onder andere diverse Huawei- en Xiaomi-telefoons hebben infrarood.

Vervolgens kun je kijken of je er op je telefoon een app zit waardoor je de infrarood kunt gebruiken om je televisie te bedienen. Peel is een veelvoorkomende, die ook te downloaden is in de Google Play Store. Een andere goede optie in de App Store is AnyMote, of, als je het wat simpeler wilt houden, ASmart Remote. Waar je met AnyMote een heleboel slimme apparaten in je huis kunt bestuderen, is ASmart overzichtelijker. Daarin selecteer je specifiek jouw televisie en dan kun je meteen zappen.

Infrarood op de smartphone: de toekomst?

Als we nou infrarood in alle smartphones laten inbouwen, hoeven televisies dan niet meer met een afstandsbediening te worden geleverd? Waarschijnlijk niet. Er is een reden dat zelfs de duurste smart-tv’s nog steeds met een plastic afstandsbediening komen met rubber-achtige knopjes. Dat is waarschijnlijk omdat aanraakschermen niet per se veel toegevoegde waarde hebben op een afstandsbediening en minder goed tegen een stootje kunnen dan plastic met knopjes. Ook moeten aanraakschermen vaak oplichten om ze te bedienen, wat niet zo subtiel is als die goede oude afstandsbediening met zijn knoppen die je op de tast kunt vinden.

Experts hebben bovendien een ander idee over hoe we onze televisie in de toekomst besturen. Dat schijnen we waarschijnlijk met onze stem te gaan doen. De meeste televisies hebben al de optie om dat te doen, maar je zou bijvoorbeeld ook je Google Home kunnen inzetten om te zappen. Zeker nu die in het Nederlands is, zou het makkelijker moeten zijn voor de ‘computer’ om te begrijpen wat je hem opdraagt. Maar: is het prettig als iemand tijdens een spannende film begint te praten tegen de televisie? Omdat veel smart-tv's verbonden zijn met internet, kunnen ze ook zonder infrarood bestuurt worden met smartphone- en tablet-apps.

Voorlopig zullen we dan ook waarschijnlijk nog gewoon afstandsbedieningen met knopjes bij onze televisies geleverd krijgen. Zeker omdat je heel wat jaren met een televisie kunt doen, is de afstandsbediening nog lang niet uit huishoudens weg te denken. En als je dat handige kleine kastje dan toch kwijt raakt, dan kun je hopelijk je smartphone inzetten om toch nog de baas te blijven over je bekijkt op je televisie.

Zo gebruik je je smartphone als afstandsbediening-15082296

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten