In 3 stappen: Zo beveilig je een usb-stick

© PXimport

In 3 stappen: Zo beveilig je een usb-stick

Geplaatst: 26 augustus 2014 - 06:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:03

Robbin Ooijevaar

Usb-sticks met extra beveiliging zijn duurder dan de standaard usb-sticks. Met Granite Portable maak je van elke stick een veilige stick. Het programma maakt een beveiligde map zodat de gegevens niet leesbaar zijn voor nieuwsgierige Aagjes: geen wachtwoord? Geen toegang!

Stap 1: Granite Portable

Bij het verlies van een usb-stick druppelt het angstzweet soms over het voorhoofd. Over de aanschafprijs van een paar euro maken we ons geen zorgen, maar er spookt een andere gedachte door ons hoofd: "Wat stond er ook al weer op?". Dankzij Granite Portable hoef je je geen zorgen te maken of de documenten, foto's of andere bestanden in verkeerde handen vallen.

Granite Portable maakt van elke usb-stick een beveiligde stick. Zonder wachtwoord zijn de gegevens onleesbaar voor derden. Voordat je aan de slag gaat is het goed om te weten dat de usb-stick leeg wordt gemaakt. Als je belangrijke bestanden op de stick hebt dien je deze eerst zelf veilig te stellen, bijvoorbeeld via een kopie naar je harde schijf.

Stap 2: Formatteren

Plaats je lege usb-stick die je gaat beveiligen met Granite Portable in de pc. Open Computer en bekijk je schijfletters in de Windows Verkenner. Klik met de rechtermuisknop op de schijfletter van de usb-stick en klik op Formatteren. Kies bij Bestandssysteem voor NTFS. Geef de stick een naam die je eenvoudig herkent, bijvoorbeeld Kluisstick.

Als je nu op OK klikt, wordt de stick leeg gemaakt en ingedeeld de met NTFS-indeling. Download Granite Portable. Het programma is verpakt in een zip-bestand. Open het en pak de inhoud uit naar de usb-stick: niet naar een submap, maar naar de 'begin-map' (ook wel root genoemd).

Stap 3: Wachtwoord

Op de usb-stick vind je een map genaamd Vault. Alles wat je hierin bewaart wordt beveiligd door Granite Portable. Open de usb-stick in de Windows Verkenner en start Granite Portable via het bestand Granite Portable Launcher.exe. Windows 8-gebruikers kunnen een beveiligingswaarschuwing krijgen. De eerste keer dat je Granite Portable start dien je een gebruikersnaam en wachtwoord invullen.

© PXimport

Granite Portable beveiligt je usb-stick en opent de virtuele kluis alleen met het juiste wachtwoord.

Hiermee wordt je usb-stick beveiligd. Zodra Granite Portable actief is, zie je een zwart icoontje met een grote G. Dit betekent dat je kluis op de usb-stick geopend is en je toegang hebt tot de map Vault. Je kunt nieuwe bestanden en mappen toevoegen, openen of juist verwijderen.

Voordat je de stick verwijdert, dien je Granite Portable correct af te sluiten. Klik op het zwarte icoontje en sluit het programma met het rode kruisje.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000