Windows 10 versnellen met ReadyBoost

© PXimport

Windows 10 versnellen met ReadyBoost

Geplaatst: 28 december 2019 - 08:07

Aangepast: 14 december 2022 - 11:06

Wesley Akkerman

Als je nog een usb-stick overhebt en je op zoek bent naar een simpele en goedkope manier om Windows 10 te versnellen, dan kunnen we ReadyBoost aanraden. In dit artikel leggen we uit wat dat is en hoe je ermee werkt.

ReadyBoost is een programma dat bestanden in de cache gooit die een computer vaak gebruikt. Die bestanden worden opgeslagen op een usb-stick. ReadyBoost maakt gebruik van SuperFetch. Dat is een slim algoritme dat bepaalt welke bestanden in die cache thuishoren. In die omgeving kunnen systeembestanden, applicatiebestanden en documenten staan. Als Windows 10 die bestanden dan wil gebruiken, dan zorgt ReadyBoost ervoor dat ze klaarstaan. Mocht je het bestand veranderen op je harde schijf, dan past het systeem die veranderingen overal automatisch toe.

Om ReadyBoost te kunnen gebruiken, heb je een usb-drive nodig. Het systeem werkt met usb 2 en usb 3, maar die laatstgenoemde wordt aanbevolen. Je zou ook een micro-sd-kaart kunnen gebruiken voor een laptop; zolang de snelheid maar hoog genoeg is. Verder is het goed om te weten dat je meerdere ReadyBoost-sticks kunt gebruiken. Bovendien raden we aan dat je dit gebruikt wanneer je een hard drive hebt en dus geen solid state drive, aangezien die sneller werken dan usb-sticks.

Beginnen met ReadyBoost

Als je hiermee wil beginnen heb je dit tenminste nodig:

  • Usb-stick / sd-kaart van tenminste 1 GB tot maximaal 32 GB

  • Minimale overdrachtssnelheid van 3.5 Mbit/s

  • Usb-stick / sd-kaart moet geformatteerd zijn naar ntfs

Nu is het van belang om te checken of SuperFetch aanstaat op je Windows 10-computer. In Windows 10-versie 1803 of eerder heet dat nog SuperFetch, maar daarna wordt het SysMain genoemd. Druk daarvoor op het Windows-logo + R. Vul hier de tekst services.msc in en druk op OK. Scrol nu naar beneden tot je één van de twee termen tegenkomt. Zorg ervoor dat het programma draait en automatisch opgestart wordt (check eventueel de Eigenschappen via de rechtermuisknop).

 

© PXimport

ReadyBoost installeren

Stop nu de usb-stick of de sd-kaart in je computer of laptop met een hdd (dus geen ssd). Open de Verkenner door Windows + E te gebruiken. Selecteer de stick of kaart in het menu links met de rechtermuisknop en druk op de optie Eigenschappen. Op het volgende scherm zie je een tabblad met ReadyBoost staan. Zodra het systeem de stick of kaart geanalyseerd heeft, kun je aangeven dat je dit apparaatje wil gebruiken voor ReadyBoost. Druk nu op Toepassen en op OK.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten