Windows 10 November 2019 Update geïnstalleerd: zo krijg je je ruimte terug

© PXimport

Windows 10 November 2019 Update geïnstalleerd: zo krijg je je ruimte terug

Geplaatst: 16 december 2019 - 04:02

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Wesley Akkerman

Als je onlangs de Windows 10 November 2019 Update geïnstalleerd hebt, dan kan het zijn dat je vrije schrijfruimte mist. Dat komt doordat het systeem een kopie van zijn oude staat maakt, zodat dat als back-up kan dienen op het moment dat er iets misgaat. Als je die data verwijdert, dan kun je zomaar 8 tot 12 GB aan opslagruimte vrijmaken. Dit geldt alleen voor de mensen die nog op de Oktober 2018 Update werken, aangezien de novemberupdate als kleinere update voor de Mei 2019-versie verschenen is voor iedereen die die update downloadde.

Mocht je dus bij de eerste groep horen, dan kun je hieronder lezen hoe je die ruimte vrijmaakt. Behoor je tot de tweede groep, geen nood: die ruimte is eigenlijk nooit verdwenen, dus je hoeft verder niets meer te doen in Windows 10.

Ruimte vrijmaken via Instellingen

Je kunt de ruimte vrijmaken via de Instellingen. Als je dat scherm geopend hebt, ga dan naar Systeem. Klik vervolgens op Opslag, dat kan links in het menu. Bovenin beeld zie je een schuifregelaar staan, met daaronder de tekst Slim opslaan configureren of nu uitvoeren.

Op de volgende pagina zie je helemaal onderaan Nu ruimte vrijmaken staan. Daar staat voor iedereen een knopje met de tekst Nu opruimen. Maar als je dus van de Oktober-update naar de November-update gegaan bent, dan staat hier ook een selectievakje met de optie voor het verwijderen van de vorige versie van Windows. Als je dat vakje aan vinkt en vervolgens op Nu opruimen klikt, dan zal het systeem zowel tijdelijke bestanden als de vorige versie van Windows weghalen.

© PXimport

Ruimte vrijmaken via Tijdelijke bestanden

Je kunt de ruimte ook vrijmaken op een andere manier. Ga wederom naar het scherm van je Opslag en tik onder de harde schijf in het lijstje op Tijdelijke bestanden. Op de volgende pagina krijg je een lange lijst te zien met dingen die allemaal (voorgoed) verwijderd kunnen worden van je harde schijf. En als je dan nog een vorige versie van Windows 10 hebt, dan zal je die hier ook in de lijst aantreffen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de dingen te selecteren die je niet meer nodig hebt en bovenaan op het knopje Bestanden verwijderen drukken.

Via deze twee wegen kun je tevens gemakkelijk allerlei andere bestanden snel en efficiënt van je systeem verwijderen. Volg daarvoor de stappen hierboven op en selecteer wat je kwijt wil.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000