Verander kleuren en thema's in Windows 10

© PXimport

Verander kleuren en thema's in Windows 10

Geplaatst: 26 februari 2019 - 12:44

Aangepast: 14 december 2022 - 11:21

Ronald Smit

Standaard komt Windows 10 met een toch wel wat deprimerend donkere gebruikersinterface. Gelukkig kan je er zelf iets veel vrolijkers van maken!

De standaard wat duister donkerblauwe achtergrond van Windows 10 zorgt voor een toch wat sinistere werkomgeving. Misschien oogt het hightech, maar om er nou de hele dag tegenaan te moeten kijken? Gelukkig kan je de kleuren in de gebruikersinterface helemaal naar eigen hand zetten. Het makkelijkst is 't in dat geval om gebruik te maken van een van de voorgebakken thema's. Start daarvoor Instellingen (te vinden in startmenu in de vorm van een tandwieltje) en klik in het geopende venster op Persoonlijke instellingen. Klik dan op Thema's in de kolom links en kies een van de meer vrolijk getinte exemplaren. Online zijn trouwens ook bergen aan thema's te vinden, maar kijk daar - vanwege mogelijk meeliftende malware en virussen - natuurlijk heel erg mee uit. Verstandiger is het om via de link Meer thema's in de Microsoft Store downloaden iets van je gading te scoren. Ook daar loop je nog altijd wat risicootjes, maar we gaan ervan uit dat Microsoft een gedegen oogje houdt op in de store aangeboden downloads. Zorg zoals altijd in ieder geval voor een goede virusscanner. Hoe dan ook, of je nu een van de standaardthema's die al beschikbaar zijn in Windows 10 of een store-thema downloadt: het oogt wat ons betreft al gelijk weer een heel stuk frisser!

Tweaken

Los van de thema's is het ook mogelijk om onderdelen van de gebruikersinterface qua kleur zelf aan te passen. Daarvoor maak je wederom gebruik van de app Instellingen en dan Persoonlijke instellingen. Klik op Kleuren aan de linkerkant. Standaard is daar de optie Automatisch een accentkleur uit mijn achtergrond selecteren aangevinkt. Je kunt deze optie uitzetten en vervolgens zelf een kleurtje kiezen. Die kleur zie je onder meer duidelijk terug in het menu Start, diverse apps, de dunne randen om een actief venster en andere plekken. Bedenk wel dat sommige kleuren natuurlijk totaal niet bij een bepaald thema passen, dus kies met beleid en kijk of iets echt bevalt. Door een stukje lager de opties Start, taakbalk en actiecentrum alsmede Titelbalken aan te zetten maak je de gekozen kleur nog meer prominent aanwezig. Voor de liefhebbers is in meer recente versies van Windows 10 ook te kiezen uit een lichte en donkere werkomgeving.

Kies zelf (accent)kleuren in Windows 10

© PXimport

Achtergrond

Je kunt ook een eigen achtergrond instellen via Achtergrond in de kolom links. Het aardige is dat als je de hierboven genoemde optie Automatisch een accentkleur uit mijn achtergrond selecteren (weer) inschakelt, er een mooi passend kleurgeheel ontstaat. Voor een ieder die niet kan kiezen qua achtergrond is er tevens de optie Diavoorstelling (te vinden onder Achtergrond). Op gezette tijden (standaardinterval 30 minuten) zie je dan een nieuwe achtergrond. De bronmap van deze afbeeldingen kies via de knop Bladeren. Mocht je het willen, dan is ook het inlogscherm aanpasbaar. Klik daarvoor aan de linkerkant op Vergrendelingsscherm. Je kunt vervolgens een van de voorgebakken plaatjes kiezen, of een eigen afbeelding. Wil je trouwens geen verder gezeur of reclame op je inlogscherm, schakel dan vooral de optie Leuke weetjes, tips en trucs en meer op uw vergrendelingsscherm weergeven uit.

Ben je op een gegeven moment de weg even helemaal kwijt qua kleur- en achtergrondinstellingen, dan kan je natuurlijk altijd weer het standaardthema van Windows selecteren en van daaruit opnieuw beginnen met experimenteren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten