Vensters beheren en ordenen in Windows 10

© PXimport

Vensters beheren en ordenen in Windows 10

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 12 februari 2019 - 12:53

Aangepast: 14 december 2022 - 11:24

Ronald Smit

Windows 10 kent diverse trucjes om vensters te ordenen en beheren op het scherm. Met als doel de zaak overzichtelijk te houden, zeker in geval er meerdere vensters tegelijk open staan.

Als je meerdere vensters tegelijk opent kan dat soms tot een wat onoverzichtelijk geheel leiden. Nergens voor nodig, want met diverse handigheidjes voorkom je chaos. Stel dat je bijvoorbeeld een browservenster en een Wordvenster hebt geopend en die wil je op een praktische manier naast elkaar zetten. In dat geval kunt je kiezen voor een soort van split-screen modus. Sleep eerst (bijvoorbeeld) het Wordvenster (via de titelbalk) helemaal naar het midden van de linkerrand van je scherm. Of beter: schuif het een eindje over die rand heen. Je kunt eveneens met het te verdelen venster geactiveerd op de sneltoets Windows-cursor links (of rechts) drukken. Op het moment dat je zo ongeveer minder dan de helft van het venster ziet laat je de muisknop los en vult het venster vervolgens precies de helft van je scherm (horizontaal gezien). Doe hetzelfde met het geopende browservenster, maar nu aan de rechter rand (of wederom via de sneltoets). Vreemd genoeg is ergens bij een van de vele Windows upgrades de mogelijkheid tot het verticaal opdelen van vensters helaas gesneuveld. Wat wel kan is nog meer vensters op deze manier in beeld brengen. Dat doe je door ze in plaats van naar halverwege de rand naar een van de vier hoekpunten van je scherm te slepen. Daarmee 'betegel' je je beeldscherm tot vier even grote vensters. Combineren van een groter venster met twee kleintjes kan ook door gebruik te maken van hoekpunten en een van de randen.

© PXimport

Schudden

Wil je van de aldus geordende vensters snel een exemplaar naar voren halen en de rest sluiten? Klik dan op de titelbalk van het gewenste venster en maak een 'schuddende' beweging met je muis. Ofwel: beweeg even kort snel naar links en rechts heen en weer. Je ziet nu dat alle vensters naar de taakbalk minimaliseren behalve het geschudde venster.

Schakelen

Praktisch is ook de mogelijkheid om snel tussen geopende vensters te schakelen. Druk daarvoor op de sneltoets Alt-Tab. Je ziet nu een miniatuurweergave van al je actieve programma's. Klik op het exemplaar dat je naar voren wilt halen en klaar. Deze truc is vooral erg handig bij veel tegelijk draaiende programma's. Op deze manier vind je snel wat je zoekt. Al wordt het bij bijvoorbeeld diverse geopende Verkenner-vensters dankzij de toch wel kleine weergave nog altijd een beetje gokken.

Uitzetten

Vind je het eigenlijk vooral vervelend dat vensters zich soms ineens ongewenst opdelen bij het net iets te ver naar een hoek of rand slepen? Dan is deze functie uit te zetten. Klik daarvoor in het menu Start op Instellingen en in de geopende app op Systeem. Klik vervolgens aan de linkerkant op Multitasking en zet de schakelaar onder Vensters automatisch schikken door ze naar de hoeken of randen van het scherm te slepen uit. Waarmee het 'probleem' is opgelost en je voortaan geen last meer hebt van zichzelf verdelende vensters.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000