Veiligheidstips voor reparaties aan je pc

© PXimport

Veiligheidstips voor reparaties aan je pc

Geplaatst: 19 augustus 2017 - 04:10

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Chwhynny Overbeeke

De tijd van vlijmscherpe randen in behuizingen en onvermijdelijke bloedspetters op je moederbord is gelukkig voorbij. Toch moet je bij het reparaties aan je pc (of zelfs alleen maar het openmaken ervan) goed opletten dat je niet gewond raakt. Hier zijn een aantal veiligheidstips die je hierbij kunnen helpen.

Stroomvoorziening

Het ligt voor de hand, maar zorg altijd dat je de stekker van je pc uit het stopcontact haalt voordat je de behuizing open gaat maken. Niemand is erbij gebaat als je geëlektrocuteerd wordt! De computer alleen uitschakelen is niet voldoende. De stroom moet er helemaal af zijn. Als je dus met een laptop aan de gang gaat, kun je het beste eerst ook voor de zekerheid de batterij verwijderen.

Condensatoren

Condensatoren zijn de kleine elektronische componenten op pc-onderdelen. Deze kunnen tijdelijk elektrische lading opslaan. Het is dan ook van belang dat je je computer een tijdje met rust laat nadat je de stroom eraf gehaald hebt, omdat condensatoren je toch een schok kunnen geven.

Sommige onderdelen in een computer kunnen nu eenmaal niet gerepareerd worden en zul je gewoon moeten vervangen.

-

Geurtjes

Ruikt je computer vreemd (brandlucht, de geur van plastic)? Houd dan meteen op met wat je aan het doen was en trek de stekker uit het stopcontact. Laat de computer tenminste vijf minuten afkoelen voordat je hem openmaakt om te zien wat er aan de hand is.

Sieraden

Doe voordat je je pc openmaakt al je sieraden af. Deze kunnen namelijk geleiden, en je kunt er bovendien mee vast komen te zitten aan een onderdeel of componenten beschadigen.

Weet wanneer je moet stoppen

Als een klus te groot is, of als je niet helemaal goed weet wat je aan het doen bent, laat het dan gewoon aan een professional over. En ook al weet je wat je doet, sommige onderdelen in een computer kunnen nu eenmaal niet gerepareerd worden en zul je gewoon moeten vervangen.

Voedingen, optische drives en harde schijven bevatten vaak een sticker met een waarschuwing dat je het onderdeel niet moet openschroeven. Als je op een component een waarschuwing ziet staan, kun je deze het beste in acht nemen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000