Veilig internetten met schermtoetsenbord

© PXimport

Veilig internetten met schermtoetsenbord

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 28 november 2017 - 12:47

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Ronald Smit

Als je gebruik maakt van een openbaar toegankelijke computer - denk aan een internetcafé, school, bibliotheek enzovoort - bestaat de kans dat een keylogger al je tikacties onderschept. Een schermtoetsenbord is dan zo gek nog niet!

We weten allemaal dat het niet verstandig is om op openbare computers aan de slag te gaan met persoonlijke zaken. Ofwel: vermijd inloggen op websites van banken en andere financiële instellingen. Maar eigenlijk ook social media, webmail en meer. Toch ontkomt je heel soms niet aan een jouw onbekende computer waarop toch bij de een of andere dienst ingelogd moet worden in geval van nood. Je moet daarbij altijd in het achterhoofd houden dat een digidief mogelijk een keylogger tussen toetsenbord en computer heeft aangebracht. Een stiekem verstopt apparaatje is daarbij het meest praktisch, want dat valt niet te achterhalen door virusscanners en dergelijke. Door gebruik te maken van een schermtoetsenbord vermijd je fysieke toetsaanslagen en vervang je die door muisklikken. Als je dat toetsenbord voor inloggen gebruikt, omzeil je de keylogger. Windows 10 beschikt over een ingebouwd schermtoetsenbord.

Activeren

Voordat je het kunt gebruiken, moet het schermtoetsenbord eerst beschikbaar gemaakt worden. Klik daarvoor in het menu Start op Instellingen. Klik in deze app op Toegankelijkheid en klik dan aan de linkerkant op Toetsenbord. Zet vervolgens rechts de schakelaar onder Het schermtoetsenbord inschakelen aan. Het toetsenbord verschijnt meteen; de werking spreekt voor zich. Uitschakelen gaat via dezelfde schakelaar.

© PXimport

Blijven opletten

Je omzeilt met het schermtoetsenbord weliswaar keyloggers, meelezers zeker niet. Mogelijk maak je het die zelfs gemakkelijker met het pontificaal in beeld staande virtuele exemplaar. Goed blijven opletten dus en eventueel tijdens het 'inmuizen' van gegevens je hand voor het scherm houden. Los van een veiligheidsalternatief is het schermtoetsenbord natuurlijk ook handig als je gewone toetsenbord de geest geeft, net op een moment dat de winkels dicht zijn. En beschik je over een aanraakscherm, dan is het soms ook praktisch.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000