© PXimport

Test 10 draadloze printers

Geplaatst: 12 oktober 2011 - 09:43

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Jeroen Boer

Hoe compact een printer ook is, het blijft een relatief groot apparaat. Zeker als het om een all-in-one-printer gaat. Het is daarom prettig als u het apparaat kunt neerzetten waar u wilt, zodat hij bijvoorbeeld uit het zicht staat of op een plek waar iedereen er ongestoord bij kan. Wij testen tien all-in-one-printers die u dankzij wifi kunt aansluiten op het netwerk, en overal in huis kunt neerzetten.

De top 3 beste all-in-one-printers van dit moment

Een printer neerzetten waar u wilt klinkt leuk, maar in de praktijk moet u de printer natuurlijk wel aansluiten op uw computer(s). Printers die alleen een usb-verbinding hebben zult u dicht bij een pc moeten zetten, of iedereen moet heel onhandig met zijn notebook naar de printer toegaan om te printen. Met een netwerkprinter bent u al een stuk flexibeler, al zult u wel een netwerkkabel naar de printer toe moeten krijgen. Een powerline-adapter kan wellicht een oplossing zijn als u al een prima printer hebt. De handigste oplossing als u een nieuwe printer wilt aanschaffen, is echter een exemplaar dat is voorzien van een wifi-module. U meldt de printer net zoals een notebook aan op uw draadloze netwerk, en de printer is vervolgens bruikbaar voor alle computers die met het netwerk verbonden zijn. Uiteraard kunt u de printer nu overal neerzetten waar uw draadloze netwerk bereik heeft.

Selectie

Wij hebben een selectie gemaakt van tien modellen. De overeenkomst is dat het allemaal all-in-one-printers zijn met een wifi-module. Toch zijn er belangrijke verschillen, want in het testveld bevinden zich zowel inkjet- als laserprinters. Eén model kan zelfs in A3 afdrukken. Zes modellen zijn voorzien van een sheetfeeder, zodat u een stapeltje papier automatisch kunt scannen of kopiëren. Omdat de geteste producten erg divers zijn, geldt dit ook voor de straatprijzen. De goedkoopste printer kost ongeveer 125 euro terwijl voor de duurste 452 euro betaald moet worden. Bij het uitdelen van de keurmerken hebben we dan ook weinig rekening gehouden met de aanschafprijs en vooral gelet op afdrukkwaliteit en opvallende mogelijkheden. De in het artikel vermelde straatprijzen zijn gebaseerd op gemiddelde prijzen van diverse winkels op het moment van schrijven van dit artikel. Naast de aanschafprijs zijn uiteraard ook de afdrukkosten van belang. We hebben voor iedere printer de kostprijs per pagina berekend op basis van de door de fabrikant opgegeven capaciteit van de toner- of inktcartridges bij vijf procent dekking. Bij het berekenen van de prijs voor een afdruk in kleur zijn we enkel uitgegaan van de basiskleuren cyaan, magenta en geel. Eventuele extra fotokleuren hebben we apart meegenomen in de kostprijsberekening. In de afdrukkosten hebben we verder de kosten van het papier zelf meegenomen en hier één cent per afdruk voor gerekend.

Testprocedure

De tien printers hebben dezelfde testprocedure ondergaan. We hebben de printers allemaal opgenomen in hetzelfde draadloze netwerk waarbij we niet tegen problemen aangelopen zijn. Het verbinden van een draadloze printer is dus geen probleem. Uiteraard hebben we gelet op het uiterlijk en het bedieningsgemak (zoals de indeling van de toetsen op het bedieningspaneel) van de printers. De printsnelheid hebben we voor zowel één pagina als voor een document dat bestaat uit tien pagina's gemeten. Ook hebben we gemeten hoeveel tijd het kost om een A4-foto af te drukken. Andere snelheden waarin we geïnteresseerd zijn, zijn de scansnelheden en kopieersnelheden. We gebruikten diverse documenten en afbeeldingen om de afdrukkwaliteit te beoordelen en hebben hierbij gelet op kleur, scherpte en tekstweergave. Tot slot hebben we het stroomverbruik gemeten tijdens gebruik en in rust.

Wat is WPS?

Voordat u kunt printen met een draadloze printer moet u hem eerst aan uw draadloze netwerk koppelen. Wie niet in de gelegenheid is om de configuratie eerst bedraad te voltooien, zal gelijk een koppeling moeten maken met het wifi-netwerk. Het ingeven van een lang (en veilig) wachtwoord is zelfs op een aanraakscherm niet altijd een pretje. Gelukkig is er WPS, dat op de meeste draadloze printers ondersteund wordt. WPS is een afkorting van Wi-Fi Protected Setup. Kort gesteld moeten alle apparaten die het WPS-logo dragen voldoen aan een aantal eisen om een draadloze verbinding eenvoudig te beveiligen met encryptie. Routers met WPS zijn hiervoor meestal uitgerust met een knop, die we ook op sommige printers terugvinden. Anders zult u in het menu naar WPS moeten zoeken. Door op zowel de router als de printer de knoppen in te drukken of WPS te activeren, wisselen de apparaten een encryptiesleutel uit en beveiligen ze zonder verdere tussenkomst de draadloze verbinding. Handig dus, alleen uw router moet wel WPS ondersteunen, en in de praktijk werkt WPS niet altijd even soepeltjes. Alle geteste printers kunnen met WPS omgaan.

Brother DCP-9320CW

De Brother DCP-9320CW is technisch gezien geen laserprinter, maar een led-printer. Eigenlijk maakt dit niet heel veel uit, want de achterliggende afdruktechnologie en afdrukkwaliteit lijken sterk op die van een laserprinter. Er wordt toner gebruikt om af te drukken. Het verschil is dat er leds gebruikt worden om de drum te verlichten in plaats van een laser. Het grootste voordeel is dat er minder bewegende delen nodig zijn en dat een led-printer hierdoor wat stiller is. De Brother DCP-9320CW heeft een robuust uiterlijk dat we kunnen omschrijven als stoer. De bediening van het apparaat is wat lastig. Het schermpje is erg klein en er zijn veel opties in het menu. Op de tekstafdrukken hebben we niets aan te merken, die zijn prima. Afdrukken in kleur is echter niet het sterke punt van de Brother. De kleuren ogen niet helder en we zien in vergelijking met de andere geteste laserprinters duidelijk rastering in de afgedrukte kleuren, waardoor goed te zien is dat kleuren zijn opgebouwd uit puntjes. Voor tekstdocumenten met grafieken erin zal het voldoen, foto's zijn - ook in vergelijking met andere laserprinters - niet goed. Sterke punt is dat deze printer gemiddeld wel snel afdrukt. Zo is hij ruim als eerste klaar met ons testdocument van tien pagina's. Een voordeel als u het apparaat met veel mensen wilt gebruiken. Dan komt ook de pincodeoptie van pas, waarmee uw afdrukken pas uit de printer rollen als u uw pincode ingeeft.

© PXimport

Brother DCP-9320CW

Straatprijs € 452,-

Afdrukkosten € 0,04 zwart-wit, € 0,17 kleur

Oordeel 6/10

Pluspunten

Snelheid

Afdrukken beveiligen met pincode

Minpunten

Kleurafdrukken niet mooi

Brother MFC-J6510DW

De Brother MFC-J6510DW is een bijzonder apparaat want dit is de enige printer in deze test die ook met A3-papier overweg kan. De printer is in tegenstelling tot de andere Brother in deze test gebaseerd op inkjettechnologie. Dit zien we direct terug in de afdrukkwaliteit van kleurmateriaal. We kunnen hooguit de opmerking plaatsen dat er een lichte roze-achtige kleurzweem in het fotomateriaal zichtbaar is. De scherpte van fotoafdrukken is op fotopapier echter uitstekend. Helaas heeft deze Brother wel een zwak punt en dat is de afdrukkwaliteit bij tekst. De tekst oog minder zwart dan die bij de andere printers, ook als we alleen naar de andere inkjetprinters kijken. De bediening van deze Brother is dankzij het lekker grote 3,3inch-schermpje een stuk beter dan die van Brothers geteste laserprinter. Grappig is dat Brother de usb-aansluiting en de netwerkaansluiting in de printer heeft verstopt waardoor er alleen een draadje uit de printer komt als u deze aansluitingen gebruikt. Opvallend is de hoge capaciteit van de XL-cartridges, iets dat we bij alle printers aanraden indien ze beschikbaar zijn, waardoor de afdrukkosten erg laag uitvallen en dit een interessante printer is. De aanschafprijs is wel hoger dan de andere geteste inkjetprinters, maar daar krijgt u A3-mogelijkheden en lage afdrukkosten voor terug.

© PXimport

Brother MFC-J6510DW

Straatprijs € 230,-

Afdrukkosten € 0,02 zwart-wit, € 0,07 kleur

Oordeel 7/10

Pluspunten

A3 afdrukken en scannen met sheetfeeder

Fotoafdrukken scherp

Goedkope afdrukken bij hoge capaciteit cartridges

Minpunten

Tekst niet diepzwart

Samsung CLX-3185FW

Samsung stuurde ons een oude bekende, want deze printer hebben we al eens bekeken in onze laserprintertest in Computer!Totaal nummer 1 2011. Net als toen vinden we de vormgeving van het apparaat nog erg mooi. Opvallend is de grote WPS-knop die u als het goed is maar één keer nodig hebt. Dankzij WPS is een printer eenvoudig in uw netwerk op te nemen zonder dat u zelf de beveiligingssleutel moet ingeven (zie ook het kader op p. 107). Tekstafdrukken hebben we - zoals bij eigenlijk alle laserprinters - niets op aan te merken. Ook kleurafdrukken zijn goed, al zijn er laserprinters die het beter kunnen. Van sterke rastering zoals we bij de laserprinter van Brother zien is echter geen sprake, waardoor kleurafdrukken prima bruikbaar zijn. Een typisch Samsung-kwaaltje is de relatief sterke geurproductie van deze printer.

© PXimport

Samsung CLX-3185FW

Straatprijs € 316,-

Afdrukkosten € 0,04 zwart-wit, € 0,15 kleur

Oordeel 7/10

Pluspunten

Compact voor laserprinter

Eenvoudig op te nemen in draadloos netwerk

Minpunten

Geurproductie

WPS-knop erg groot

HP LaserJet Pro M175nw

De afdrukkwaliteit bij kleurafdrukken is voor een laserprinter helemaal niet gek. Foto's halen het natuurlijk niet bij een inkjetprinter, maar van duidelijke rastering zoals we bij Brothers laserprinter zien is geen sprake. Typisch voor HP is wel dat kleuren wat oververzadigd zijn, waardoor details in bijvoorbeeld zwarte vlakken wegvallen. Tekst is - zoals we van laser gewend zijn - haarscherp. Het uiterlijk van de HP LaserJet Pro M175nw is helemaal niet gek, maar het bedieningspaneel valt uit de toon met zijn lelijke knoppen en kleine schermpje. Overigens ontbreekt op deze printer een usb-aansluiting of een kaartlezer, zodat u altijd een pc nodig hebt om foto's af te drukken. Opvallend is dat de toners een geringe capaciteit hebben. HP geeft voor de kleurentoners op dat er 1000 afdrukken mee gemaakt kunnen worden en met de zwarte toner 1200 pagina's.

© PXimport

HP LaserJet Pro M175nw

Straatprijs € 286,-

Afdrukkosten € 0,05 zwart-wit, € 0,21 kleur

Oordeel 7/10

Pluspunten

Kwaliteit kleurenafdrukken goed voor laser

Minpunten

Geen usb-poort en kaartlezer voor direct afdrukken

Bedieningspaneel erg summier

Afdrukkosten hoog

HP Officejet 6500A Plus

De kleurafdrukken zijn goed, maar wel een beetje gelig. Die van HP's eveneens geteste Photosmart Premium (p. 110) zien er wel wat beter uit, maar die heeft weer hogere afdrukkosten. De tekstafdrukken ogen scherp en zijn lekker zwart. Net als op de andere HP-printers is de webinterface erg duidelijk en biedt hij tevens veel mogelijkheden. De printer valt negatief op door zijn lange opstarttijd: hij heeft de meeste tijd nodig om vanuit een koude start te gaan printen. Opvallend is dat het deksel van de scanner niet een extra stukje omhoog kan als het deksel dicht is. Dit is onhandig als u bijvoorbeeld een scan wilt maken van een dikker boek.

© PXimport

HP Officejet 6500A Plus

Straatprijs € 156,-

Afdrukkosten € 0,03 zwart-wit, € 0,08 kleur

Oordeel 7/10

Pluspunten

Uitgebreide webinterface

Uitgebreide software

Minpunten

Lange opstarttijd

Canon PIXMA MG5250

De Canon PIXMA MG5250 is de goedkoopste printer in deze test. Toch betekent dat niet automatisch dat dit de minste printer is. Zo ziet de behuizing er helemaal niet goedkoop uit en zien we een kleurenscherm. Apart is hoe u de opties op het scherm selecteert. Een scherm bestaat uit drie pictogrammen met onder het scherm drie corresponderende knoppen die u indrukt om een optie te kiezen. Met een scrolwiel daar weer onder wisselt u van scherm met pictogrammen. Klink ingewikkeld en dat is het ook, wij hadden even nodig om door te hebben hoe de bediening werkt. De fotoafdrukken die de Canon maakt zijn best goed. Canon gebruikt dan ook een extra cartridge met fotozwart om de foto's mooier te maken. Toch vinden we de afdrukkwaliteit van de Epson Stylus Photo PX720WD en de HP Photosmart Premium net wat fraaier. De Canon heeft geen sheetfeeder, maar kan wel duplex afdrukken.

© PXimport

Canon PIXMA MG5250

Straatprijs € 124,-

Afdrukkosten € 0,05 zwart-wit, € 0,13 kleur

Oordeel 7/10

Pluspunten

Goede afdrukkwaliteit

Aanschafprijs laag

Minpunten

Verwarrende bediening

Epson Stylus Photo PX720WD

De Epson Stylus Photo PX720WD is een prettige verschijning. Opvallend is het gebruik van oranje voor de functietoetsen op het bedieningspaneel, dat ook een kleurenscherm heeft. Dit model heeft overigens geen sheetfeeder, iets dat de eveneens geteste Epson Stylus SX620FW wel heeft. Er is wel een vergelijkbare Epson-printer met sheetfeeder, namelijk de Stylus Photo PX820FWD. Epson gebruikt in zijn Stylus Photo PX720WD maar liefst zes inktpatronen. Naast zwart, cyaan, magenta en geel zien we ook nog lichtcyaan en lichtmagenta. Deze twee extra patronen hebben zeker invloed op de afdrukkwaliteit, want de foto's die de PX720WD afdrukt vinden wij het mooiste in deze test. Ook de tekst ziet er op de normale instellingen voor een inkjetprinter goed zwart en scherp uit. Tekst wordt wel erg langzaam afgedrukt. Epson-printers weigeren overigens dienst als niet alle inktpatronen aanwezig zijn omdat de vaste printkop stuk kan gaan als er inktpatronen missen. Iets dat net als bij de andere Epson-printers negatief opvalt is de webinterface: die geeft alleen wat informatie, maar laat geen instellingen toe. Wilt u een printer die goede foto's afdrukt en hebt u geen behoefte aan een sheetfeeder, dan is dit een uitstekend model.

© PXimport

Epson Stylus Photo PX720WD

Straatprijs € 158,-

Afdrukkosten € 0,04 zwart-wit, € 0,09 kleur (vier kleuren), € 0,14 (zes kleuren)

Oordeel 9/10

Pluspunten

Goede afdrukkwaliteit

Fraai bedieningspaneel

Minpunten

Webinterface karig

Langzaam met afdrukken

HP Photosmart Premium CN503B

De HP Photosmart Premium valt op door een iPhone-achtig bedieningspaneel met duidelijke pictogrammen. Grappig is dat u hier apps op kunt installeren om bijvoorbeeld kleurplaten af te drukken. Iets waar de printer ook door opvalt is de afdrukkwaliteit van de foto's, die is erg goed. Wel vinden we de afdrukken net iets minder dan die van de Epson Stylus Photo PX720WD, maar veel scheelt het niet. Negatief vallen dan weer de hoge afdrukkosten op. Net als bij de andere HP-printers is de webinterface tot in de puntjes verzorgd. De HP-webinterfaces zijn de fraaiste in het testveld. De HP Photosmart Premium is een prima printer, maar de PX720WD heeft een betere afdrukkwaliteit waardoor we die verkiezen als beste printer uit deze test.

© PXimport

HP Photosmart Premium CN503B

Straatprijs € 161,-

Afdrukkosten € 0,06 zwart-wit, € 0,13 kleur

Oordeel 8/10

Pluspunten

Mooi bedieningspaneel

Afdrukkwaliteit foto's

Minpunten

Hoge afdrukkosten

Epson Stylus SX620FW

De Epson Stylus SX620FW heeft in tegenstelling tot de PX720WD wel een sheetfeeder maar is toch goedkoper. Deze printer gebruikt dan ook een andere printengine met 'slechts' vier kleuren inkt. De fotoafdrukken zien er een stuk minder goed uit en ogen wat vaal. Fraai is dat de sheetfeeder te verbergen is door hem dicht te klappen als u hem niet gebruikt, waardoor de printer een vlakke bovenkant krijgt. Waar de PX720WD een overzichtelijk bedieningspaneel heeft, vinden we dat dit model wel erg veel knopjes heeft. Net als bij de andere geteste Epson-printer is de webinterface niet nuttig. De interface geeft alleen wat informatie, maar biedt geen mogelijkheden tot het wijzigen van instellingen zoals we wel bij andere merken zien.

© PXimport

Epson Stylus SX620FW

Straatprijs € 163,-

Afdrukkosten € 0,04 zwart-wit, € 0,10 kleur

Oordeel 7/10

Pluspunten

Sheetfeeder te verbergen

Minpunten

Onoverzichtelijk

bedieningspaneel

Webinterface

Lexmark Interact S605

Lexmark heeft op de Interact S605 gekozen voor een aanraakscherm als bediening en dat werkt er prettig met duidelijke pictogrammen. De rest van de vormgeving van het apparaat is niet echt spectaculair. De afdrukken die de printer maakt zien er overdreven scherp uit en zijn te omschrijven als grauw. Tekst ziet er wel heel goed uit: zwart en erg scherp. Een opvallend negatief punt aan deze Lexmark-printer zijn de afdrukkosten, die zijn vergeleken met de andere inkjetprinters wel erg hoog. Let er bij Lexmark op dat er twee soorten cartridges verkocht worden: met retourprogramma en zonder. De cartridges die wij gebruikt hebben voor het berekenen van de kostprijs per pagina zijn van het retourprogramma. Zelfs hiermee is zijn de afdrukkosten van de printer al aan de hoge kant.

© PXimport

Lexmark Interact S605

Straatprijs € 153,-

Afdrukkosten € 0,06 zwart-wit, € 0,17 kleur

Oordeel 7/10

Pluspunten

Tekst erg scherp

Bedieningsscherm

Minpunten

Afdrukkosten

Foto's grauw

Conclusie

Wie naar de afdrukkosten kijkt, ziet gelijk iets opvallends. De drie laserprinters zijn namelijk qua afdrukprijs helemaal niet de goedkoopste. Sterker nog, een inkjetprinter van Brother zorgt voor de goedkoopste printjes in deze test. Een laserprinter heeft nog wel steeds het voordeel van hogere capaciteit per cartridge zodat u minder vaak cartridges hoeft te verwisselen. Iets waar laserprinters vooral in uitblinken is tekstafdrukken, die zijn echt veel scherper dan welke inkjet dan ook. Niet zo gek, als u bedenkt dat er bij ­laserprinten geen inkt wordt opgenomen door het papier dat voor rafelige randjes zorgt. Laserprinters zijn ook wat sneller dan inkjetprinters, een voordeel als u de printer met veel mensen wilt gebruiken. De geteste laserprinters van Samsung en HP drukken best aardig af in kleur en zijn ook voor foto's in beperkte mate bruikbaar. Bent u echter op zoek naar de beste afdrukkwaliteit voor foto's en kleurdocumenten, dan moet u nog steeds bij de inkjetprinters zijn. De Epson PX720WD is voor foto's en afbeeldingen in dat opzicht de beste printer en ook de tekst ziet er goed zwart en scherp uit. Daar heeft de printer wel zes kleuren voor nodig die allemaal een andere gebruiksduur hebben, altijd een cartridge van iedere kleur op voorraad hebben dus. Opvallend is de printer met de laagste afdrukkosten: de Brother Brother MFC-J6510DW. De aanschafprijs is wat hoger, maar u kunt dan wel in A3 afdrukken, scannen en kopiëren. De afdrukkosten zijn met de XL-cartridges erg laag, waardoor we deze printer een Redactie TIP keurmerk geven. Dat een goedkope aanschafprijs niet per se een slechte printer betekent, bewijst de Canon PIXMA MG5250. Deze printer zet goede resultaten neer en de afdrukprijs is niet opvallend hoog.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000