Stelling: Accu snel opladen is zonder nadelen

© PXimport

Stelling: Accu snel opladen is zonder nadelen

Geplaatst: 4 maart 2020 - 12:00

Aangepast: 17 november 2022 - 08:58

Rens Blom

De accuduur van je smartphone, tablet of laptop kan altijd beter. Omdat het lastig is de accu zelf te verbeteren, kiezen fabrikanten vaker voor een grotere capaciteit of voor een snellere oplaadmethode. Vooral de lithium-ion-batterij in je mobiele apparaat laadt steeds sneller op. Hartstikke handig, maar is deze vernieuwing wel vrij van nadelen? We vragen het vier experts.

Prof. Dr. Peter Notten, hoogleraar Energy Materials & Devices TU/e

 

© PXimport

“Ja, met randvoorwaarden. De twee elektroden in een accu zijn bewust niet gelijk, want zo onderdrukt de accu negatieve nevenreacties. Die vinden plaats als de accu bijna vol en bijna leeg is. Je kunt heel snel laden, maar op een gegeven moment moet je terugschakelen. Dat doet een goede bekabelde of draadloze oplader automatisch."

"Uit mijn onderzoek blijkt dat snelladen nauwelijks invloed heeft op de levensduur van een batterij. Als gebruiker moet je onthouden dat de warmteontwikkeling in de batterij hoger wordt als hij snel oplaadt. Leg het toestel daarom niet onder je kussen of in de volle zon.”

Carl Pei, medeoprichter OnePlus

 

© PXimport

“Ja, de nieuwste snellaadtechnologie van OnePlus maakt het mogelijk om een 4000mAh-batterij van 0 tot 50% in twintig minuten op te laden en binnen een uur is hij volledig opgeladen. Je kunt zelfs snelladen tijdens het gamen en dat terwijl het toestel koel blijft."

"Er zijn twee grote uitdagingen m.b.t. batterij-technologie. Ten eerste de totale levensduur van de batterij en ten tweede de oplaadtijd. Pak je de uitdagingen aan, dan verbeter je de gebruikerservaring aanzienlijk. Gebruikers van OnePlus-toestellen ervaren al de flexibiliteit en vrijheid met zelfs tien minuten opladen.”

Joris Peterse, redactie-expert

 

© PXimport

“Nee, warmte is funest voor de duurzaamheid van een accu. Wanneer je een accu snel oplaadt, wordt deze veel warmer. Vooral als je deze in gebruik even aan de snellader hangt. Laad je je telefoon gecontroleerd op in een niet al te warme ruimte, dan zul je misschien nauwelijks verschil merken op lange termijn."

"In de praktijk zal dat bij de meesten net even anders liggen. Er zijn genoeg oplaadsituaties te bedenken waarbij de smartphone warm wordt of de warmte niet goed kwijt kan, bijvoorbeeld door een hoesje of als deze onder een deken komt te liggen.”

Tim Schuurbiers, marketing Xtorm

 

© PXimport

“Ja, er is inmiddels een aantal protocollen die een accu snel en veilig opladen. In deze protocollen zitten bepaalde ‘stappen’ met hogere voltages/amperages die gebruikt worden voor het snelladen, bij vooraf bepaalde accupercentages."

"De kwaliteit van de lader en het apparaat bepaalt hoe nauwkeurig deze stappen ingezet en opgevolgd worden. Als dit goed gebeurt, is de extra slijtage van de accu bij snelladen verwaarloosbaar. Maar gebeurt dit niet, dan zal de accu merkbaar sneller slijten. Het usb-c power delivery-protocol is het beste en daarom hoop ik dat dit de universele oplaadstandaard wordt.”

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000