OpenWrt-fork LEDE belooft meer openheid

Enkele ontwikkelaars van de Linux-distributie OpenWrt voor draadloze routers hebben zich afgesplitst. LEDE wil de ontwikkeling van OpenWrt nieuw leven in blazen en dat op een opener manier doen.

LEDE (Linux Embedded Development Environment) is een fork van OpenWrt, populaire alternatieve firmware voor draadloze routers. Door de opensourcefirmware op je router te installeren, geef je die meer mogelijkheden dan de standaardfirmware op veel modellen.

Een belangrijk deel van de meest actieve ontwikkelaars van OpenWrt hebben zich nu afgesplitst in LEDE. Ze willen de ontwikkeling nieuw leven inblazen door een community te creëren met een sterke focus op transparantie, samenwerking en decentralisatie.

Reboot van de OpenWrt-community

De fork is ontstaan uit onvrede over een aantal al lang aanslepende problemen die de ontwikkelaars niet vanuit het OpenWrt-project zelf konden oplossen. Alle communicatiekanalen van LEDE zijn publiek, zij het dat sommig read-only zijn voor niet-leden. Ook het besluitvormingsproces is opener: met een gelijkwaardige mix van ontwikkelaars en powerusers met stemrecht.

De infrastructuur van LEDE is sterk vereenvoudigd, zodat het onderhoud minder moeite kost en de infrastructuur betrouwbaarder is. Het project heeft ook een sterke focus op geautomatiseerde tests, gecombineerd met een eenvoudig releaseproces. Daardoor zouden er regelmatig nieuwe releases komen. Het OpenWrt-team reageerde verrast op de aankondiging van de fork, maar nodigde de LEDE-ontwikkelaars uit om samen de probleempunten te bekijken.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000