Openen Word-document met vaste zoomfactor

© PXimport

Openen Word-document met vaste zoomfactor

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 19 mei 2011 - 10:17

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Redactie

Iedere keer als ik een document open in Word, is het afwachten op welk zoompercentage en in welke documentweergave het bestand getoond wordt. Standaard onthoudt Word de instellingen van de laatste gebruiker van het bestand en opent het document in dezelfde weergave. Erg onhandig als je de voorkeur geeft aan je eigen instellingen.

Als mijn slechtziende collega zijn documenten altijd bekijkt op 200% in de afdrukweergave en ik zijn bestand open, krijg ik het ook op 200% te zien. Ik geef de voorkeur aan de conceptweergave op 100%. En waar ik met mijn beroep elke dag tientallen documenten van anderen open en/of aanpas, stoor ik me eraan dat ik dus ook tientallen keren per dag die instellingen handmatig moet wijzigen. Er is in Word geen snelle, makkelijke manier om dit één keer in te stellen en het programma af te dwingen alle documenten in mijn voorkeursweergave te openen.

Maar er is wel een andere methode: via een macro. Voor wie onbekend is met macro’s in Word iets minder eenvoudig wellicht, maar na de eerste keer instellen heb je er geen omkijken meer aan. Wij geven aan hoe deze oplossing werkt in Word 2010, maar de methode zou in elke versie moeten werken.

Open Word en open de Microsoft Visual Basic-editor via de toetsencombinatie Alt+F11 of via het lint Ontwikkelaars / Visual Basic. Een aantal regels code is genoeg om het te regelen. Hebt u al bestaande macro’s, dan kunt u de code hieronder er gewoon aan toevoegen. Wij maken in het stappenplan ook even netjes een aparte module aan, om deze automatisch startende macro’s overzichtelijk gescheiden te houden van onze andere macro’s, maar voor de werking maakt dat niet.

Controleer in de Visual Basic-editor in het deelvenster Projectverkenner (het deelvenster linksboven) dat het project Normal geselecteerd is. Dit is de Normal.dot (Normal.dotm), het standaardsjabloon van al uw documenten. Klik op het menu Invoegen / Module. De Visual Basic-editor voegt een module toe met de naam Module1. In het eigenschappenvenster (linksonder) kunt u de naam aanpassen, maar het hoeft niet per se. Wij geven de module de naam AutoMacros. In het grote lege venster aan de rechterkant, plakt u de volgende regels code:

Sub AutoNew()

With ActiveWindow.View

.Type = wdNormalView

.Zoom.Percentage = 100

End With

End Sub

Sub AutoOpen()

With ActiveWindow.View

.Type = wdNormalView

.Zoom.Percentage = 100

End With

End Sub

Het is twee keer dezelfde code, één keer voor als u nieuw documenten aanmaakt, één voor wanneer u bestaande Word-bestanden opent. Gebruikt u liever een ander zoompercentage? Verander de tekst .Zoom.Percentage = 100 in een ander getal. En bekijkt u documenten juist liever in de afdrukweergave in plaats van de door ons gebruikte conceptweergave? Vervang dan de regel .Type = wdNormalView door .Type = wdPrintView.

© PXimport

Door wat regels code als macro in de Normal.dot op te slaan, bepaalt u met wat voor weergave-instellingen Word opent.

Sluit tot slot de Visual Basic-editor en Word. En test het resultaat met een bestand waarvan u zeker weet dat het zoompercentage afwijkt van de door u gemaakte instellingen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000