De gemiddelde prijs van notebooks zal dit jaar tussen de 8 en 10 procent stijgen ten opzichte van vorig jaar. Reden is de goedkope euro ten opzichte van de dollar en schaarste bij leveranciers van computeronderdelen. Acer heeft inmiddels al officieël aangekondigd de prijzen te verhogen en de verwachting is dat andere fabrikanten dit ook zullen doen.

Ook de winkelketens in Nederland - zoals MyCom, Paradigit en Dynabyte ontkomen niet aan het doorberekenen van een prijsverhoging aan consumenten. De reden van de prijsverhoging is dat laptoponderdelen als beeldschermen en geheugenmodules worden ingekocht tegen dollar-prijzen. De dollar is de afgelopen maanden ten opzichte van de euro fors gestegen, waardoor laptopfabrikanten meer moeten betalen voor deze onderdelen. Daarnaast is - vanwege de economische crisis - weinig geïnversteerd in nieuwe productlijnen en -ontwikkelingen, waardoor bestaande voorraden sneller opraken, hetgeen ook de prijzen omhoog gooit.

Ook in China - waar de meeste laptops en computers worden gebouwd - zijn kosten van belang. Alhoewel de Chinese lonen ten opzichte van Europa zeer laag zijn, stijgen ze wel. De lonen worden bovendien uitbetaald in de Chinese munt yuan, die gelijk opgaat met de dollar.

 

Via PC-Active

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000