Nieuwe melding Windows 10: 'Edge veiliger dan Chrome en Firefox'

Microsoft claimt dat Edge een veiligere browser is dan Chrome en Firefox en brengt Windows 10-gebruikers daarvan op de hoogte zodra ze een concurrerende browser openen.

Althans, in sommige gevallen. Een Reddit-gebruiker ontdekte de notificatie die uit zijn taakbalk tevoorschijn kwam zodra hij Firefox opende. "Edge is veiliger dan Firefox en blokkeert 21 procent meer 'socially engineered' malware," zo leest de pop-up.

Microsoft doelt daarbij op malware die slachtoffers maakt door internetgebruikers op malafide links te laten klikken, zoals bijvoorbeeld in phishing-mailtjes. Edge zou deze eerder herkennen dan andere browsers, rapporteerde eerder het onafhankelijke NSS Labs.

Niet de eerste keer

Volgens Microsoft is de melding sinds deze maand actief, en in het leven geroepen om 'de Windows 10-ervaring van gebruikers te verbeteren'. Eerder rolde het bedrijf al een soortgelijke notificatie uit, waarbij werd gezegd dat Edge zuiniger is dan concurrenten.

Toch is er kritiek op Microsoft, en niet alleen vanwege de meldingen an sich. Zo worden er ook vraagtekens gezet bij de claims van de firma. Zo deed NSS Labs het security-onderzoek in opdracht van Microsoft, meldt Trusted Reviews

Betrouwbaar

Dat hoeft overigens niet direct te betekenen dat de resultaten niet betrouwbaar zijn. Over de resultaten van de eerdere accu-test was echter wel wat gesteggel. Toen browsermaker Opera erna zelf onderzoek deed, bleken er namelijk hele andere uitkomsten

Hoe het ook zij, Windows 10-gebruikers kunnen dit soort meldingen uitschakelen, onder Instellingen > Systeem > Meldingen > Tips en suggesties over Windows weergeven.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000