Je pc automatisch bijwerken doe je zo

© PXimport

Je pc automatisch bijwerken doe je zo

Geplaatst: 5 september 2018 - 02:52

Aangepast: 16 november 2022 - 10:32

Toon van Daele

Updaten is een saaie, maar belangrijke klus. Windows-pc’s zijn namelijk kwetsbaar voor hackers en malware, en updates dichten vaak allerlei kwetsbaarheden. Maar vergeet ook je firmware en drivers niet: met de juiste updates leveren die betere prestaties of voeg je meer functionaliteit toe. Je pc automatisch bijwerken doe je zo.

1 Updates uitstellen

Microsoft maakt het gebruikers van Windows 10 lastig om het automatische updateproces van Windows tegen te gaan en daar valt veel voor te zeggen. Wel kun je op elk moment zelf nieuwe updates laten installeren. Ga naar de Instellingen van Windows en kies Bijwerken en beveiliging / Windows Update / Naar updates zoeken of desgewenst Nu installeren. Gebruikers van Windows 10 Professional, Education of Enterprise kunnen updates tot 35 dagen pauzeren. Open hiervoor opnieuw Windows Update, kies Geavanceerde opties en zet de schakelaar bij Updates onderbreken op Aan.

Media has no description

© PXimport

2 Herstart bijsturen

Vervelend aan het volautomatische updateproces van Windows, is dat de pc na enige tijd zomaar kan herstarten om de gedownloade updates te installeren. Gelukkig kun je wel aangeven op welke momenten je dat liever niet ziet gebeuren. Open Windows Update en kies Gebruikstijden wijzigen. Je kunt nu zelf een Begintijd en een Eindtijd instellen, het verschil tussen beide kan maximaal 18 uur bedragen. Binnen deze periode zal het apparaat niet automatisch herstarten.

Systeemherstel

Media has no description

© PXimport

3 Updates troubleshooten

Het kan gebeuren dat het Windows updateproces niet naar wens verloopt: Windows wil updates bijvoorbeeld steeds opnieuw uitvoeren of er wordt zelfs helemaal niets meer geüpdatet. Microsoft heeft een website die je kan hierbij kan helpen. Zodra je hier de juiste Windows-versie hebt gekozen, kun je een Windows Update-probleemoplosser downloaden en uitvoeren, waarna je de stappen van de wizard volgt. Lost dat het probleem niet op, geef dat dan aan op de website en volg ook hier de verdere instructies, zoals de Microsoft Update-catalogus downloaden of zelf een update downloaden en installeren.

Media has no description

© PXimport

4 Programma’s checken

Veel programma’s houden zichzelf up-to-date. Er zijn er echter ook die dat niet doen, zodat je zelf moet nagaan welke aan een update toe zijn. Tijdrovend, behalve als je de gratis tool SUMo Lite inzet (ook beschikbaar in een portable versie). De eerste keer kies je Geïnstalleerde software automatisch detecteren. Even later krijg je een lijst met alle geïnstalleerde software die SUMO herkent (en SUMo kent er erg veel). Je verneemt van elke applicatie meteen welke aan een (Minor of Major) update toe zijn. Het automatisch downloaden en installeren van de updates is voorbehouden aan de betaalde Pro-versie (14,99 euro).

Media has no description

© PXimport

5 Programma’s updaten

Patch My PC Updater mag dan niet zoveel applicaties detecteren als SUMo, dit portable programma kan eventuele updates wel volautomatisch downloaden en installeren. Een ingebouwde scheduler laat je tevens toe de controle en de updates op gezette tijden uit te laten voeren. Alle gedetecteerde toepassingen worden in een lijstje getoond en verouderde items worden desgewenst automatisch geïnstalleerd, gewoon netjes op de achtergrond als je dat wenst. De voorkeurstaal van de applicaties is in te stellen en je kunt voor de updates ook een systeemherstelpunt laten maken.

Media has no description

© PXimport

6 Drivers handmatig

Niet alleen Windows en je applicaties updaten is belangrijk, dat geldt ook voor de stuurprogramma’s. Updates hiervan zorgen vaak voor een verhoogde stabiliteit of betere prestaties. Een driver handmatig updaten doe je als volgt. Open het Windows Apparaatbeheer (druk op Windows-toets+R en voer devmgmt.msc uit), rechtsklik op de driver en kies Stuurprogramma bijwerken. Heb je de bijhorende driver al gedownload van de website van de producent, dan kies je Op mijn computer zoeken naar stuurprogrammasoftware en verwijs je naar het driverbestand. Of je laat Windows zelf naar een update zoeken via Automatisch naar bijgewerkte stuurprogrammasoftware zoeken.

Media has no description

© PXimport

Onbekend apparaat

7 Drivers automatisch

Alle drivers zelf controleren op updates is behoorlijk tijdrovend. Met het gratis SnailDriver gaat dat veel sneller. Wij verkiezen de iets oudere versie (1.0.0.3) omdat die minder opdringerig is dan de nieuwste editie. De werking is eenvoudig: start de tool, druk op Scan en even later toont SnailDriver de apparaten waarvoor een verouderd stuurprogramma werd gedetecteerd. Laat de vinkjes staan naast de drivers die je wilt updaten en klik op Update. Via het tandwielpictogram bepaal je onder meer of SnailDriver met Windows mag opstarten, wat de downloadmap is en of je vooraf een herstelpunt wilt maken.

Media has no description

© PXimport

Driver terugrollen

8 Biosversie

Het kan gebeuren dat ook je systeembios aan een update toe is en dat de update je wel de moeite lijkt. Zo’n update vergt enige voorbereiding. Allereerst moet je er zeker van zijn dat het om de juiste biosversie gaat. De systeemhandleiding kan je dat vertellen maar het kan ook softwarematig: druk op Windows-toets+R en voer msinfo32 uit: je leest het af bij BIOS-versie/datum. Of je gaat naar de opdrachtprompt en je voert het commando systeminfo uit, waar je de nodige info vindt bij BIOS Version.

Media has no description

© PXimport

9 Biosback-up

Zorg dat je eerst een veiligheidskopie van je bios-instellingen maakt. Open hiervoor eerst het bios-setupvenster. Hoe je dat doet vindt je in de handleiding, gewoonlijk kan dat door bij het opstarten van je pc op een speciale toets als F12, Del of Esc te drukken. Wellicht vind je zo’n back-upoptie al in de bios-setup zelf (zoals de O.C. Profiles van ASUS). Zo niet, maak dan (met je smartphone) foto’s van alle bios-instellingenvensters. Ben je klaar, stel de biosinstellingen dan bij voorkeur in op de standaardwaarden via een optie als Load (bios) default values / settings. Zo nodig schakel je de optie Bios write protection uit.

Media has no description

© PXimport

Bios A-merk

10 Bios-update

Je bent nu klaar voor de bios-update. Hoe dat in zijn werk gaat, hangt af van je systeem(fabrikant). Mogelijk kan dat vanuit het bios via een optie als Update bios, waarna je naar het updatebestand (op een usb-stick) verwijst. Soms kan een bios-update ook vanuit Windows worden uitgevoerd. Zorg er dan wel voor dat er zo weinig mogelijk processen actief zijn die het updateproces kunnen verstoren. Immers, een onderbroken update kan je met een onwerkbaar systeem opzadelen! Gaat het om een laptop, zorg dan dat de stroomadapter is ingeplugd tijdens de update. Idealiter voer je de update uit vanuit een minimalistisch besturingssysteem als dos (zie kader ‘Dos-boot’).

Media has no description

© PXimport

Dos-boot

11 Firmware updaten

Je systeem-bios kun je zien als firmware voor je systeem: software die in de hardware is geprogrammeerd. Je moederbord is echter niet de enige hardware die door firmware wordt aangestuurd: dat geldt voor heel wat meer apparaten, zoals een router, nas, ip-cam enzovoort. Je kunt dan ook regelmatig checken of er ook voor deze apparaten een update is. Ga op de website van de fabrikant na wat zo’n update precies inhoudt. Lijkt je dat wel de moeite, dan kun je besluiten de update te installeren. Hoe het precies in zijn werk gaat hangt van het apparaat af. We geven je hieronder twee concrete voorbeelden: voor een nas en voor een ip-cam.

Media has no description

© PXimport

12 Nas updaten

Beginnen we met een populair nas-model, een Synology DS214 (de procedure is voor veel andere modellen hetzelfde). Meld je via de webinterface aan bij je nas en open het Configuratiescherm. Bij Systeem vind je Bijwerken en herstellen. Het DSM-systeem controleert of het up-to-date is. Is het systeem aan een update toe dan regel je dat met een paar muisklikken. Onderbreek het proces onder geen beding! Je nas zal automatisch herstarten. Overigens controleer je het best ook regelmatig of de geïnstalleerde apps op je nas wel bijgewerkt zijn: open het Package Center en kies (Alles) bijwerken.

Media has no description

© PXimport

13 Ip-cam updaten

Heb je een netwerkcamera, dan kan het van groot belang zijn die van updates te voorzien. Niet alleen omwille voor de stabiliteit en functionaliteit maar ook voor de veiligheid: updates dichten immers vaak veiligheidslekken. De update-mogelijkheid voor onze ip-cam, een Foscam FI9900P, vinden we bij Settings / System / System Upgrade. Klik hier op Download the latest firmware, neem grondig de bijhorende instructies door en kies via Browse het gedownloade (en uitgepakte) upgrade-bestand. Installeer het via System Upgrade. Kijk ook even of je de huidige camera-instellingen eerst kunt veiligstellen. Op genoemde ip-cam kan dat via Settings / System / Back-up & Restore.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000