Dat zowel usb 3.0 als SSD voor snelheid staan, zal u niet ontgaan zijn. In de External SSD Flash Drive combineert Iomega beide technieken en belooft het een externe harde schijf met een maximale leessnelheid van 191 MB/s en een schrijfsnelheid van 130 MB/s.

De behuizing van de Iomega External SSD Flash Drive is gemaakt van zwart metaal en oogt erg fraai. Hij doet denken aan de behuizing van de LaCie Rikiki. De binnenkant van de behuizing herbergt een verrassing: intern is er een 1,8inch-SSD (Micron RealSSD C300) gebruikt, aangesloten op een printplaatje die de usb3.0-verbinding verzorgt. Deze SSD is overigens voorzien van een microSATA-aansluiting, dus u kunt hem niet zonder adaptertje aansluiten in uw pc. De Iomega External SSD Flash Drive ondersteunt hardwarematige encryptie, wat een handige mogelijkheid is voor als u de schijf verliest. Iemand die uw versleutelde schijf vindt, krijgt bij gebruik een scherm te zien waarin gelijk een optie voor formatteren geboden wordt. De kans is klein dat iemand in staat is om de beveiliging te breken en door de geboden formatoptie zullen de meeste mensen voor het gemak kiezen.

© PXimport

De behuizing van de Iomega SSD Flash Drive is minimalistisch en stevig.

Prestaties

We zien bij in zowel in de benchmarks AS SSD en CrystalDiskMark een maximale sequentiële leessnelheid van ongeveer 211 MB/s en een sequentiële schrijfsnelheid van rond de 69 MB/s. Bij het lezen van kleinere bestanden daalt de leessnelheid tot zo’n 50 MB/s en de schrijfsnelheid tot 40 MB/s. Geen slechte prestatie als je het vergelijkt met een usb2.0-schijf, maar de sequentiële schrijfsnelheden zijn lager dan die van bijvoorbeeld de OCZ Enyo en halen zeker niet de door Iomega vermelde waarden.

Conclusie

De Iomega External SSD Flash Drive combineert met usb 3.0 en flashgeheugen twee technieken die garant staan voor goede snelheden. De minimalistische behuizing ziet er prachtig uit en over de stevigheid hoeft u zich geen zorgen te maken. Het grootste bezwaar is het prijskaartje van 219 euro, al is dat gelet op de gebruikte SSD in de behuizing op zich geen gekke prijs. De interne opbouw kan natuurlijk wijzigen zonder dat dit aan de buitenkant te zien is en dit is dan ook geen pluspunt waarop we de schijf kunnen beoordelen. Al met al vinden we een adviesprijs van 219 euro te duur voor een extern opslagmedium van slechts 64 GB. De straatprijs is weliswaar lager (185 euro), maar dat is nog steeds erg hoog. Daar doen de gebruikelijke handige extra’s die we van Iomega kennen als back-upsoftware en antivirussoftware niets aan af.

Iomega External SSD Flash Drive 64 GB

Prijs € 219,- (64 GB), € 389,- (128 GB), € 749,- (256 GB)

Garantie 3 jaar

Oordeel 7/10

Pluspunten

Stevige behuizing

Snel voor externe harde schijf

Minpunten

Schrijfsnelheid relatief langzaam in vergelijking met andere externe SSD

Prijzig

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000