Hier moet je op letten bij de aanschaf van een e-reader

© PXimport

Hier moet je op letten bij de aanschaf van een e-reader

Geplaatst: 20 juli 2019 - 12:21

Aangepast: 14 december 2022 - 11:14

Richard Veenstra

Lezen is een heerlijk tijdverdrijf, maar je hebt vast niet altijd zin om zo’n dikke, zware pil vast te houden of mee te nemen. En dan komt de e-reader om de hoek kijken. Enkele voordelen: lekker licht, je kunt heel veel boeken in één keer meenemen, je hebt geen extra licht nodig en de e-reader gaat wekenlang mee op één acculading.

Tip 01: Technologie

Een e-reader heeft een scherm van e-ink, oftewel elektronische inkt. Andere benamingen zijn elektronisch papier of digitale inkt, met alle begrippen wordt hetzelfde bedoeld. In tegenstelling tot een lcd-scherm verbruikt elektronisch papier veel minder stroom en reflecteert het het licht vrijwel net zo als normaal papier. Hierdoor kun je ook in zonlicht prima een boek op je e-reader lezen. Er bestaan veel verschillende e-ink-technologieën, maar in de meeste e-readers wordt gebruikgemaakt van electroforetische displays. Dit houdt in dat pixels op het scherm individueel aan- en uitgezet kunnen worden door middel van kleine elektrische stroompjes. Dit zie je als je in een e-book de pagina omslaat, de pixels veranderen als het ware van zichtbaar naar onzichtbaar. Doordat dit vrij traag gaat, is elektronisch papier niet geschikt voor snel wisselende beelden en is het vooralsnog alleen mogelijk bij zwart-wittoepassingen. Maar het is daarmee wel prima om een digitaal boek te lezen.

 

© PXimport

Kleur

 

© PXimport

Een Kindle moet je bestellen bij Amazon en is niet in een Nederlandse (web)winkel verkrijgbaar

-

Tip 02: Kindle

Er is een aantal merken die e-readers produceren. Wel zijn er tegenwoordig een stuk minder spelers dan een aantal jaar geleden. Het gros van de markt is tegenwoordig verdeeld over de twee grootste merken: Kobo en Amazon Kindle. Beide fabrikanten verkopen e-readers in verschillende formaten en prijsklassen.

Het is belangrijk om te weten dat je een Kindle moet bestellen bij Amazon, en dus niet in een Nederlandse (web)winkel kunt kopen. Ook gebruikt Amazon met de Kindle een ander bestandsformaat dan Kobo, PocketBook en Denver. Om boeken te downloaden, kun je terecht bij Amazons eigen e-bookdienst. Het nadeel van Amazon Kindle is dat je de boeken die via Amazon hebt gekocht of gehuurd niet zomaar op een andere e-reader kunt lezen. Wel is er een Kindle-app voor Android en iOS, waardoor je de gekochte boeken ook op deze apparaten gemakkelijk kunt lezen. Je vordering wordt bijgehouden, en bij een actieve internetverbinding gesynchroniseerd naar andere Kindle-apparaten of andere apparaten met de Kindle-app.

Hier moet je op letten bij de aanschaf van een e-reader-18633730

© PXimport

Tip 03: Bestandsformaten

Een open formaat voor e-books is epub. Dit formaat wordt gebruikt door Nederlandse bibliotheken en aanbieders, zoals Kobo, Bruna en Bol.com. Doordat dit een open en veelgebruikt formaat is, zijn er ontzettend veel boeken in epub-indeling beschikbaar.

Op vrijwel alle e-readers kun je overigens pdf-bestanden lezen en de meeste modellen ondersteunen ook Word- en html-bestanden. Neem voordat je een e-reader aanschaft even een kijkje bij de verschillende aanbieders om te zien of jouw favoriete boeken voor dat type apparaat beschikbaar zijn.

Hier moet je op letten bij de aanschaf van een e-reader-18633730

© PXimport

Toch epub op Kindle?

 

© PXimport

Abonnementen

 

© PXimport

Tip 04: Display

Heb je een e-readermerk op het oog, dan kun je gaan kijken naar je hardware-voorkeuren. Belangrijk daarbij is de grootte en de resolutie van het scherm. Wil je een klein en licht apparaat dat je gemakkelijk in je tas kunt stoppen en mee kunt nemen? Ga dan voor een e-reader met een beeldschermdiagonaal van maximaal 6 inch. Dit formaat zit tussen een normale smartphone en een kleine tablet in. Apparaten van dit formaat wegen vaak nog geen 200 gram, een stuk minder dan een normaal boek dus. De resolutie van een e-inkscherm wordt in ppi weergegeven, wat staat voor pixels per inch. Een budget-e-reader beschikt vaak over zo’n 150 ppi, een duurdere e-reader heeft vaak een pixel-dichtheid van 300 ppi. Zo’n hogere resolutie betekent dat de letters scherper zijn waardoor het aangenamer is om te lezen.

 

© PXimport

Wil je ’s avonds kunnen lezen, kies dan voor een e-reader met geïntegreerde verlichting

-

Tip 05: Meer eigenschappen

Denk er ook van tevoren over na of in het donker wilt kunnen lezen. Je kunt een lampje op je e-reader bevestigen, maar er zijn ook e-readers met geïntegreerde verlichting zodat het scherm oplicht in het donker. Belangrijk daarbij is ook hoe zwak de verlichting ingesteld kan worden. Wil je ’s avonds in het donker lezen, dan is een scherm al snel te fel verlicht. Dit kom je niet tegen in de specificaties, maar zul je vooral moeten ontdekken door reviews op fora te lezen.

Alle recente e-readers werken met een touchscreen. Je slaat je pagina’s om door op een zijde van het scherm te tikken of te vegen. De duurste e-readers van Kindle en Kobo hebben hiervoor zowel een touchscreen als knoppen naast/onder het scherm.

 

© PXimport

Tip 06: Verbindingen

Vrijwel elke e-reader heeft een wifi-verbinding zodat je gemakkelijk e-books uit een online winkel kunt downloaden. Op sommige apparaten kun je die wifi-verbinding ook gebruiken om ermee op internet te surfen. Verwacht hier niet te veel van, want bewegende elementen of afbeeldingen worden in principe niet goed weergegeven op je e-reader (zie tip 1). Mocht je geen beschikking hebben over wifi, dan bevatten de e-readers veelal ook een usb-poort waarmee je boeken van je pc naar het apparaat kunt kopiëren. Ben je veel onderweg, en wil je a la minute boeken kunnen downloaden, dan kun je kiezen voor een e-reader met 3G of 4G. Maar je kunt het dan ook slimmer aanpakken: download eerst op je smartphone (via 3G/4G) het boek dat je wilt lezen. Zet dan een wifi-hotspot op je smartphone op en verzend het boek naar je e-reader.

 

© PXimport

Tip 07: Andere functies

Heb je de belangrijkste zaken op een rijtje gezet, dan kun je de specifieke functies van de e-readers bekijken. Sommige dingen kunnen namelijk best handig of waardevol voor je zijn. Amazon laat in zijn Kindle-producten bijvoorbeeld zien hoelang het nog duurt voordat een hoofdstuk of boek uit is. Dit past de e-reader constant aan jouw leessnelheid aan, zodat je weet of je nog nét even het hoofdstuk uit kunt lezen of dat je het voor een volgend moment moet bewaren. Verder hebben vrijwel alle e-readers een woordenboek ingebouwd. Als je een woord niet kent, kun je erop tikken zodat je de betekenis ervan kunt opzoeken. Bij sommige e-readers kun zelfs een persoonlijke woordenlijsten aanleggen en jezelf overhoren. Elke e-reader kan bovendien de lettergrootte aanpassen en bij veel apparaten heb je ook nog keus uit een aantal lettertypes.

 

© PXimport

Neem je je e-reader mee op vakantie, ga dan voor een model dat tegen zon, zee en strand kan

-

Tip 08: Waterdicht

Als je een e-reader mee wilt nemen op vakantie, dan is het handig om een robuust model te kiezen die tegen zon, zee en strand kan. Sommige e-readers zijn spatwaterbestendig, andere e-readers kun je zelfs in het (zwem)bad lezen. De mate van waterdichtheid wordt aangeduid met een code. Dit begint altijd met IP, dit staat voor International Protection (Rating). Na de IP-letters komen één, twee of drie cijfers. Het eerste cijfer bepaalt hoe een apparaat tegen inslag en aanraking is beschermd, 0 betekent totaal geen bescherming, 6 betekent dat de behuizing van een apparaat dichtgetimmerd is en er dus zelfs geen stofdeeltjes binnen kunnen dringen. Het tweede cijfer gaat over de waterdichtheid, 0 betekent geen bescherming, 9 is vochtdicht en betekent dat een apparaat te gebruiken is bij een vochtigheidsgraad van 90%. Bij de IP-code staat vaak geschreven hoe lang en hoe diep je het apparaat in het water kunt gebruiken. Het derde cijfer gaat over mechanische krachten, maar wordt bij veel apparaten niet genoemd. Als er een x staat op de plek van een cijfer, dan betekent dit dat de fabrikant hier geen mededeling over doet of dat het niet van toepassing is.

 

© PXimport

Bladmuziek

 

© PXimport

Kooptips

Amazon Kindle

 

© PXimport

Kobo Aura H2O (Edition 2)

PocketBook Inkpad 3

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000