Veel airflow in een bescheiden, flexibele behuizing, dat is het doel geweest van Cooler Master met de kleinste versie in de High Air Flow-serie: de HAF 912 Plus. Biedt hij net zoveel gemak als de HAF X en, 922 en 932?

We hebben eerder al de HAF 932 getest (TestcenterID 3595). Een prima behuizing, maar het feit dat er geen stoffilters inzitten, baart ons wat zorgen. Met zo ongelooflijk veel airflow is een maandelijkse ronde met de stofzuiger geen overbodige luxe. Ook zou het prettig zijn als de moederbord-tray eruit kon. Twee punten die in de prijsklasse tot €150 belangrijk zijn.

Goedkoop!


Kijken we naar de HAF 912 Plus, dan zien we een adviesprijs van €79. En dan is het logisch dat we de eisen bijstellen. We zien nog steeds geen stoffilters en de moederbord-tray kan er niet uit, maar in deze prijsklasse is dat ook helemaal niet gangbaar. Al zou het leuk zijn als Cooler Master dit wel zou bieden om de concurrentie voor te blijven.
Over het uiterlijk valt altijd te discussiëren. Wij vinden de HAF-serie wel leuk. Het is een onderscheidend ontwerp, dat waarschijnlijk vooral de fanatieke zelfbouwer, overklokker en gamer zal aanspreken. De bouwkwaliteit is uitstekend. Het grootste deel van de behuizing is van staal, waardoor de behuizing stevig aanvoelt. Het front is van degelijk plastic en een soort composietmateriaal.
Cooler Master levert twee ventilators mee: één 20 cm voorin de behuizing en één 12 cm achterin de kast. Bovenin is nog een 20 cm fan te plaatsen, of twee 12 cm-modellen. Aan de zijkant is ook nog plek voor een 14 cm of 12 cm ventilator. Dat moet voldoende zijn voor een serieuze airflow. Overigens mist de 912 Plus de fanregeling op de behuizing die wel te vinden is op de duurdere modellen. Het moederbord zal dus de snelheid moeten regelen, of u kunt zelf weerstanden plaatsen tussen de moederbordaansluiting en de ventilatoren om de diverse fans wat stiller te maken.

Lekker werken


We merken bij het inbouwen van ons systeem dat het niet echt nodig is de tray te verwijderen. Er is goed nagedacht over de plaatsing van drivebays – uiteraard toolless – en kabelgaten in de moederbord-tray (maximaal ATX-moederbord), waardoor we lekker schoon en gemakkelijk kunnen bouwen. Er zijn ruim voldoende gaten op elke hoogte, waardoor we netjes de bekabeling achterlangs kunnen leiden. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de voeding dit toelaat. Onze Enermaxx-voeding biedt kabels met voldoende lengte. De voeding vindt zijn plek overigens onderin de behuizing. Handig in verband met airflow en plaatsing van een eventuele radiator, want op deze manier is er veel meer ruimte bovenin de kast. Wie geen modulaire voeding heeft, kan overtollige bekabeling samenbinden en opruimen onder een soort kabelhouder die achter de voeding is geplaatst. Voor de nette bouwer een leuk handigheidje.

Evolutie


Het kabelmanagement van de 912 Plus vinden we dus een slag beter dan bij de HADF 932. Ook de vrije ruimte achter de socket is beter over nagedacht. Nu kan bij elke soort gemakkelijk een backplate worden geplaatst, zodat u het moederbord niet hoeft te verwijderen bij het plaatsen van een andere koeler. Dat is vaak een punt van gigantische ergernis bij oudere, of minder goed doordachte behuizingen. Mooi werk, Cooler Master.
Ook biedt de behuizing verrassend veel ruimte voor een midi-tower. We kunnen met gemak alle componenten, zoals grote videokaarten, harde schijven, ssd’s en optische drives kwijt die we ‘nodig’ hebben. Bij hele lange kaarten, kan het nodig zijn om de verwijderbare harddiskbay te verwijderen. Bij ons past de HD5870 nog net. Bij een langere kaart, moet u de harddiskbay verwijderen om ruimte te maken.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Ruim en flexibel

  • Scherp geprijsd

  • Oogt leuk!

  • Geen stoffilters

We zijn blij verrast door de HAF 912 Plus. Het is een degelijke behuizing die voldoende flexibiliteit biedt om een serieus systeem in te bouwen. De koeling is prima voor een midi-tower, waardoor ook high-end systemen genoeg lucht krijgen. We zouden het leuk vinden als Cooler Master ook een keer over stoffilters gaat nadenken. Niet iedereen wil elke maand zijn systeem uitzuigen. Afgezien daarvan is de HAF 912 een erg fijne kast.MoederbordformatenATX
MateriaalStaal en kunststofKleurzwart5.25-inch bays43.5-inch bays (extern)13.5-inch bays (intern)6Usb2.0-poorten2Firewire-poorten1eSata-poorten1Audio-in/uitjaCardreaderneeDisplayneeKoeling1 x 20 cm, 1 x 12 cm, uitbreidbaarAfmetingen230 x 480 x 496 mmGewicht (kg)8

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000