Fossil Q Marshal - De tijd zal het leren

© PXimport

Fossil Q Marshal - De tijd zal het leren

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 13 januari 2017 - 09:03

Aangepast: 14 december 2022 - 11:44

Joris Peterse

Op een eigenaardig moment introduceert het bekende horlogemerk Fossil z’n eerste lijn Android Wear-smartwatches, waaronder de Fossil Q Marshal. Is het modieuze merk in staat om smartwatches interessant te maken voor de massa?

De eerste golf van smartwatches die de afgelopen jaren uit zijn gekomen leverde niet bepaald de opbrengsten op waar tech-bedrijven op hoopte. Intussen hebben grote Androidfabrikanten zoals Lenovo hun plannen voor Android Wear-apparaten op de lange baan geschoven en laat een nieuwe versie van Android Wear te lang op zich wachten. Zelfs de grootste smartwatchfabrikant Apple heeft een koerswijziging moeten doorvoeren en de Apple Watch vooral interessant te maken voor gezondheids- en sportliefhebbers. De enige doelgroep die tot nu toe de toegevoegde waarde van een smartwatch inziet.

Aantrekkelijk merk

De timing van Fossil om z’n eerste Android Wear-smartwatch uit te brengen is vreemd. Desondanks is het een interessante zet. Fossil is in staat een mainstream publiek aan te spreken, een publiek dat techbedrijven als Lenovo, Huawei of zelfs Samsung niet kunnen bereiken.

Het lijkt er op dat Fossil niet zoveel geeft om de sport-aspecten van een wearable. De Fossil Q Marshal heeft geen hartslagmeter of een GPS. Het kan tegen een spatje water (IP68), maar het is geen verstandig idee om met het horloge om te gaan zwemmen, en dat staat los van het feit dat er weinig sport-toevoegingen zijn.

De Google Fit-integratie in Android Wear biedt enige vorm van activiteitsmeting. Maar om eerlijk te zijn ziet de Q Marshal er niet sportief uit. Het horloge oogt juist stijlvol en heeft dezelfde identiteit als de andere horloges die Fossil jaren maakt.

Het horloge heeft een rond LCD-scherm met een doorsnee van 4,5 centimeter. Het horloge 1,4 centimeter dik. Dat maakt hem wel wat lomp. Het fraaie bandje en de ring rondom het scherm maken dat echter weer aardig goed. Aan de rechterkant van het scherm is een knopje geplaatst, dat vermomd is als een kroontje dat we allemaal kennen van klassieke horloges. Het horlogebandje kun je overigens vervangen met een standaard 22mm-bandje.

© PXimport

Platte band

Het horloge ziet er elegant uit en Fossil heeft watchfaces toegevoegd die het uiterlijk complimenteren. Fossil heeft een handige app geïnstalleerd die de hoofdkleuren van het display aanpast, zodat je de kleuren kunt matchen met je kleding. Helaas kan het scherm niet meekomen. Het display is niet volledig rond, maar aan de onderkant horizontaal afgesneden. Een ‘flat tyre display, net als de eerste Moto360-smartwatch van een paar jaar terug.

Het display is niet volledig rond, maar aan de onderkant horizontaal afgesneden: een ‘flat tyre display.

-

De kleurweergave en 320x290-resolutie van het scherm valt mee te leven. Maar wanneer je het scherm al vanuit een kleine hoek bekijkt zien de kleuren er vervaagd uit. Omdat er geen lichtsensor aanwezig is, wordt dit alleen maar erger omdat de helderheid zich niet kan aanpassen aan de lichtomstandigheden. Over het algemeen kan gezegd worden dat de schermkwaliteit ronduit onvoldoende is.

Binnenwerk

De Snapdragon 2100-processor, waar Fossil’s smartwatch op draait, kan zijn taak prima aan. Android Wear reageert vlot. De 360 mAh-batterij is in staat het horloge zo’n anderhalve dag aan de slag te houden, wat niet bijster indrukwekkend is. Opladen gebeurt via een magnetisch schijfje dat je aan de onderkant van de smartwatch plaatst. Helaas gaat het opladen erg langzaam. Je hebt wel een paar uur nodig om het horloge volledig op te laden.

© PXimport

Conclusie

Hoewel Fossil een moedige stap heeft gezet om een Android Wear-smartwatch te fabriceren die echt de elegante identiteit van het merk uitstraalt, kan ik de Q Marshal niet aanbevelen. Op de hardware is teveel beknibbeld: het scherm is horizontaal afgesneden, heeft slechte kijkhoeken en geen lichtsensor. Bovendien heeft Android Wear meer liefde nodig van de ontwikkelaars bij Google.

5,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Ontwerp

Watchfaces

Minpunten

Scherm

Accuduur

Android Wear heeft werk nodig

Conclusie

Fossil Q Marshal ---------------- **Prijs** € 249,- **Formaat** 4,5 x 2,2 x 1,4 cm **OS** Android Wear 1.5 **Scherm** 1,7 inch LCD (320x290) **Processor** Qualcomm Snapdragon Wear 2100 **Werkgeheugen** 512 MB **Connectiviteit** Wifi, bluetooth **Website** [www.fossil.com](https://www.fossil.com/us/en/products/q-marshal-touchscreen-brown-leather-smartwatch-sku-ftw2106p.html)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000