Fossil Q Grant - Wel de lusten, niet de lasten

© PXimport

Fossil Q Grant - Wel de lusten, niet de lasten

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 27 september 2017 - 03:28

Aangepast: 14 december 2022 - 14:18

Joris Peterse

De Fossil Q Grant is een hybride smartwatch. Dat wil zeggen dat het een echt horloge is, inclusief uurwerk, zonder scherm. Maar dankzij zijn koppeling met je smartphone is er veel meer mogelijk.

Smartwatches kunnen als sieraad gewoonweg niet tippen aan echte horloges. Want geef toe, de lichtgevende schermpjes, die vaak in dikke polsblokken verwerkt zitten en als het tegenzit ook nog eens vierkant zijn, kan je alles noemen behalve elegant, fraai of zakelijk. Fossil maakt beide soorten horloges: smartwatches op Android Wear, zoals de Fossil Q Marshall. Maar het merk staat natuurlijk vooral bekend om zijn kenmerkende (doch) gewone horloges. Deze Q Grant is echter een hybride variant, die het beste van beide werelden biedt.

Wijzerplaat

Op het oog lijkt de Fossil Q Grant een gewoon Fossil-horloge, met een normale wijzerplaat, horlogebandje, bescheiden formaat en een drietal knoppen aan de zijkant van het uurwerk. Het kleine wijzertje in de wijzerplaat verraadt echter al dat deze Q Grant meer in zijn mars heeft. Hier kun je namelijk zien in welke ‘watch mode’ het horloge staat en hoe ver je met je stappendoel bent.

Via een bluetooth-verbinding koppel je het horloge met je smartphone. In de applicatiewinkels van Android en iOS staat een prachtig vormgegeven app. In deze app koppel je eenvoudig het horloge, maar kun je ook veel instellen: een alarm (waarbij het horloge zacht begint te trillen op de aangegeven tijd), een tweede tijdzone. Maar vooral leuk is dat je de fysieke knoppen naast het uurwerk ook instelt. Bijvoorbeeld als sluiterknop voor de camera van je telefoon of als volumebediening voor de muziek die je op je telefoon luistert.

© PXimport

Op je gezondheid

De Fossil Q Grant is eveneens in staat je stappen te registeren en je slaap te meten. Deze gezondheidsgegevens zitten niet vast in de Fossil-app, maar kunnen gewoon gesynchroniseerd worden met bijvoorbeeld Google Fit en Apple HealthKit. Dat is fijn, want zo worden gegevens vergaard wanneer je je telefoon even niet op zak hebt. Maar andersom ook, en dat is praktischer. De Fossil Q Grant is namelijk een stijlvol horloge, en er zullen ongetwijfeld ook dagen zijn waarop je hem niet draagt - en dat geeft dus niet. Het horloge is ook te elegant om te dragen bij het sporten. Ermee slapen was overigens ook een oncomfortabele ervaring. Dus de slaapanalyse en de wekker (mits je die gebruikt om ’s ochtends op te staan), zijn daarmee dus een niet echt een veelgebruikte feature.

Gezondheidsgegevens kunnen gesynchroniseerd worden met Google Fit en Apple HealthKit.

-

Deze gegevensverzameling en (bluetooth-)koppeling met je smartphone vragen natuurlijk om stroom. Deze wordt voorzien door een knoopcelbatterij, die je gewoon zelf kunt vervangen. Hiervoor draai je de onderste plaat uit het horloge met een stukje gereedschap dat gewoon bij het horloge meegegeven wordt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken om (dagelijks) opladen, zoals je helaas met smartwatches wel moet. De testperiode is echter te kort om aan te kunnen geven hoe lang zo’n batterij meegaat, maar ik schat ongeveer een half jaar. Prima te doen dus, met een batterij die binnen een minuut vervangen is.

© CIDimport

© CIDimport

© CIDimport

Conclusie

De Fossil Q Grant biedt enkele voordelen van een smartwatch, zoals een stappenteller en instelbare knoppen voor bediening van je smartphone. Alle nadelen van een smartwatch, zoals beperkte accuduur en design om je neus voor op te halen, heeft het hybride horloge geen last van. Integendeel. De Fossil Q Grant oogt en voelt stijlvol als een echt Fossil horloge. Maar qua functies is het horloge echter niet heel erg uitgebreid.

8,0

ONS OORDEEL

Fossil Q Grant

Pluspunten

Stijlvol

Accuduur

Fraaie app

Minpunten

Beperkte functionaliteit

Conclusie

**Prijs** € 179,- **Formaat** 4,4 cm (diameter), 1,3 cm (dikte) **Bandje** 2,2 cm breed, 20 cm lang **OS** Android, iOS **Draadloos** Bluetooth 4.0 **Overig** Stappenteller, spatwaterdicht **Website** [www.fossil.com](https://www.fossil.com/us/en/products/hybrid-smartwatch-q-grant-light-brown-leather-sku-ftw1122p.html)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000