iPad Pro 9,7 inch vs. 12,9 inch - Welke iPad moet je kiezen?

© PXimport

iPad Pro 9,7 inch vs. 12,9 inch - Welke iPad moet je kiezen?

Geplaatst: 2 juli 2016 - 04:04

Aangepast: 14 december 2022 - 11:49

Redactie

De nieuwe 9,7 inch iPad Pro heeft ons aan het denken gezet en we vroegen ons af welk formaat iPad Pro de voorkeur heeft bij zowel de gemiddelde consument als de professionele gebruiker. Om deze discussie een halt toe te roepen hebben we wat punten opgesomd waar de iPad Pro's in verschillen.

Bijna elk nieuw product dat Apple op de markt brengt is 'het beste wat ze ooit hebben gemaakt'. Is de nieuwere 9,7 inch iPad in alle opzichten beter dan de grotere 12,9 inch iPad Pro? Nou, niet per se. De 9,7 inch iPad Pro is een stuk handzamer en het scheelt ook nog eens een paar honderd euro in de prijs. Er zijn echter ook punten waar de 12,9 inch iPad Pro beter uit de verf komt. Lees ook: iPad Pro 9,7 inch - Nog steeds geen laptopvervanger.

Aan het werk(geheugen)

De 9,7 inch iPad heeft 2GB werkgeheugen, waar zijn grotere broer 4GB werkgeheugen heeft. Hoewel we geen problemen hebben ondervonden met dagelijkse taken en zelfs het bewerken van 4K-beeldmateriaal vloeiend verliep, kunnen we ons voorstellen dat je voor programma's als AUTOCAD toch liever iets meer werkgeheugen achter de hand wil hebben.

Camera

De kleinere Pro heeft zowel aan de voor- als achterkant dezelfde camera's als de iPhone 6s. Hiermee is de 9,7 inch iPad Pro momenteel de beste tablet om foto's mee te maken en laat hij zijn grotere Pro-broer mijlenver achter zich.

Dankzij zijn processor en werkgeheugen, heeft de 9,7 inch iPad Pro geen moeite met het bewerken van het geschoten beeldmateriaal. De nieuwe iPad kan film opnemen in 4K en hij heeft er dan ook geen moeite mee om deze intensief te bewerken.

True Tone

Beide iPad Pro's hebben een pixeldichtheid (264 pixels per inch). De 9,7 inch iPad Pro is echter de eerste iPad met True Tone-technologie. Bij deze technologie worden de camera's van de iPad gebruikt om het omgevingslicht te analyseren en de witbalans van het scherm hierop aan te passen.

Ondanks dat deze functie fijn is voor het lezen van tekst, kan ik me voorstellen dat je hier niet op zit te wachten als je een waarheidsgetrouwe weergave wil van specifieke kleuren. Gelukkig kun je de functie ook gewoon uitzetten.

© PXimport

Afgezien van het formaat is hun uiterlijk identiek.

Naast True Tone heeft het scherm van de iPad Pro een breder kleurengamma, waardoor we meer kleuren dan ooit op het scherm kunnen zien en is het scherm minder reflecterend dan zijn voorgangers.

Smart

De kleinere iPad Pro heeft een op eigen maat gemaakt Smart Keyboard, dat helaas net te klein is om comfortabel te kunnen typen. Doordat de toetsen dichter op elkaar staan is het nogal priegelwerk en sloeg ik vaak een toets over op het moment dat ik blind ging typen. Het grotere Smart Keyboard dat bij de 12,9 inch iPad Pro hoorde voelde veel meer aan als een volwaardig toetsenbord.

Naast een groter toetsenbord heeft de grotere Pro ook simpelweg meer werkruimte. Werken met de Apple Pencil is prettiger op een groter scherm en hoewel de nieuwste iPad meer kleuren kan weergeven, zou ik voor grafische klussen eerder de grotere iPad gebruiken.

Conclusie

Beide iPad Pro's hebben zo hun voor- en nadelen. Waar de 9,7 inch iPad Pro handzamer is, levert deze in op werkruimte en RAM. De 12,9 inch iPad Pro heeft meer dan genoeg kracht en werkruimte, maar levert weer in op kleurengamma en komt qua prijs aardig dicht in de buurt van een MacBook Air.

Welke iPad Pro heeft jouw voorkeur? Laat het ons weten in de reacties!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000