Facebook Viewpoints: Wat is het en wat kun je er mee?

© PXimport

Facebook Viewpoints: Wat is het en wat kun je er mee?

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 3 december 2019 - 15:01

Aangepast: 16 november 2022 - 09:37

Justin Doornekamp

Facebook heeft in de Verenigde Staten Viewpoints gelanceerd, een marktonderzoeksapp waarmee gebruikers kunnen deelnemen aan enquêtes en onderzoeken in ruil voor PayPal-tegoed. De app moet volgend jaar in meerdere landen beschikbaar komen.

Facebook heeft de app naar eigen zeggen opgezet om “de negatieve impact van social media te beperken en de voordelen ervan te vergroten”. Door middel van vragenlijsten, maar ook via het uitproberen van nieuwe apps of apparaten, wil Facebook meer informatie krijgen over de wensen van gebruikers om zo producten als WhatsApp en Oculus te kunnen verbeteren.

Een voorbeeld van een onderzoek dat op internet circuleert heeft bijvoorbeeld 83 vragen en zou circa 15 minuten in beslag nemen. Gebruikers verdienen duizend punten voor de ingevulde vragenlijst, hetgeen overeenkomt met circa 5 dollar aan Pay Pal-tegoed. Per duizend punten betaalt Facebook uit.

De app vraagt onder meer informatie als je naam, e-mailadres, het land waarin je woont en je geboortedatum. Om in aanmerking te komen voor bepaalde onderzoeksprogramma’s is het bovendien noodzakelijk om aanvullende informatie te geven, bijvoorbeeld over je huidige locatie.

Facebook zegt de gegevens en antwoorden van gebruikers alleen intern te gebruiken en zal geen informatie verkopen. Desondanks blijft het de vraag of gebruikers zich er prettig bij voelen om nog meer data aan Facebook af te staan.

Eerdere initiatieven

Het is niet de eerste keer dat Facebook een soortgelijk initiatief opzet. Dergelijke initiatieven werden evenwel opgeheven na de nodige ophef. Begin dit jaar bleek bijvoorbeeld dat Facebook tieners al jaren betaalde om hun netwerkverkeer af te laten luisteren. Dit keer zegt Facebook duidelijker te willen zijn over welke informatie er wordt verzameld. Bovendien moeten gebruikers ouder zijn dan achttien om deel te kunnen nemen aan Viewpoints.

Facebook is niet het enige bedrijf dat gebruikers compenseert voor het invullen van vragenlijsten. Ook Google heeft een populaire app, genaamd Opinion Rewards.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000